Hősies győzelem! Ferencváros - Trabzonspor 3-2

Ferencváros - Trabzonspor 3-2, Európa Liga
A lefújás után volt közös ünneplés, nagyot küzdött a csapat a pályán, a szurkolók pedig végig biztatták a játékosokat. Ferencváros - Trabzonspor 3-2

A tizenhetedik perctől emberhátrányban játszó Ferencváros óriási küzdelem árán verte a török bajnoki címvédőt az Európa Ligában

 

A Ferencváros az Európa Liga csoportkör első fordulójában a török bajnoki címvédő Trabzonsport fogadta. Papíron a törökök voltak a mérkőzés esélyesei, de a magyar bajnoki címvédő mind egyénileg, mind csapatszinten kiemelkedőt nyújtott. Mindezt úgy, hogy Civic kiállítása miatt a tizenhetedik perctől emberhátrányban játszott a Fradi.

 

A mérkőzés tökéletesen kezdődött, a negyedik percben Vécsei Bálint emelt a védők mögé, a leshatárról kimozduló Tokmac pedig kapásból lőtt a hálóba. A mérkőzés után Vécsei elismerte, gyakorolták ezt a megoldást.

Fabio Maresca játékvezető összességében jól vezette a találkozót, volt ugyan egy-két határeset ítélete, de el kell ismerni, Civic elkésett belépője igen rondára sikerült, a sérülésveszélyes megmozdulásért jogosan villant a piros. Az emberhátrány természetesen átszervezéssel járt, Boli látta a kárát, Botka érkezett a bal szélre a védelembe, és innentől kezdve jöhettek a kontrák.

De a Ferencváros nem állt be teljesen a kapu elé, magára húzva az "ellent", felvállalta a játékot, erőszakosan játszott, és amikor lehetett kontrázott. A 29. percben Tokmac ment el a bal oldalon, a laposan bepasszolt labdája elment a védők lába között, Adama Traoré megelőzte a kivetődő kapust, és gyönyörűen perdített a hálóba. Volt egy kis videóbírózás, de nem lesről indult a hazai támadó, már kettővel ment a Fradi.

Tíz perccel később viszont villant a Trabzon, Vécsei veszített labdát, Maxi Gómez a kapuba lőtt. De nem omlott össze a Fradi, még az első félidő vége előtt egy kezezésért megítélt büntetőt lőtt Tokmac a kapuba.

Egyértelmű volt, hogy a második félidő más játékot fog mutatni. Azt a sebességet, támadójátékot tíz emberrel nem lehet fenntartani, amit az első félidőben produkált a Fradi, a törökök pedig biztosan végleg átveszik az irányítást, hiszen az emberelőnynek köszönhetően a két gól ilyen szinten bőven ledolgozható.

A hazai csapat játékosai hősiesen védekeztek, amikor kellett, a középpálya Besic vezérletével higgadtan hozta ki a labdát, nem előrevágott, hanem földön tartott megoldásokkal operált a Fradi, így a törökök nem nyugodhattak meg, nem támadhattak fejetlenül, mert benne volt egy újabb gól a Ferencváros játékában. Ennek ellenére természetesen egyre több támadót küldött pályára Avci mester, törvényszerű volt, hogy szépítenek a vendégek. Bozak a 71. percben talált a kapuba.

Elképesztő utolsó 20 percre lehetett számítani, és az is volt. A hol újra és újra szakadó esőben támadtak a törökök, a hazaiak pedig az utolsó erejükig védték a kaput. A hajrában a török nyomás ellenére volt lehetősége Traorénak és Gojaknak is gólt szerezni, de Tepe is jó napot fogott ki, nem csak Dibusz, Wingo lövésénél pedig a felső léc segítette ki. Aztán a 87. percben jött a baj, Dibusz ugyan védett elsőre, de a kipattanóra Yazici csapott le és lőtt közelről a kapuba. De jött a videóbírózás, és kiderült Yazici lesről lőtt a kapuba, óriási extázisban telt a ráadás öt perce, amiben már nem született újabb gól.

A Ferencváros megérdemelten tartotta otthon a három pontot, egyénileg, de csapatként is rengeteget tettek a győzelemért. Az első forduló után a Fradi áll a csoport élén, míg a Monaco is nyerni tudott a Crvena zvezda ellen a csoport másik mérkőzésén.

 

EURÓPA LIGA 2022/23, 1. FORDULÓ

FERENCVÁROS
Tokmac 5, 44 (11-es)
Adama Traoré 29
piros: Civic 17
3-2 TRABZONSPOR
Maxi Gómez 39
Bozak 71
21:00

 

Ferencváros:

Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic - Vécsei (Laidouni, 76.), Besic (Kovacevic, 89.) - Zachariassen, Tokmac Nguen (Gojak, 76.), Adama Traoré - Boli (Botka, 20.)

Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

 

Trabzonspor: Taha Tepe - Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Elmali, 46.), Denswil (Djaniny, 72.) - Gbamin (Hamsík, 46.) - Ömür (Bozok, 60.), Bakaszetasz, Bardi (Yazici, 46.), Trezeguet - Maxi Gómez

Vezetőedző: Abdullah Avci

 

Európa Liga 2022/23 Tabella