Barcelona: Setien jött, Xavi kivár?

ˆhirdetés

Xavi még nem vállalta el a munkát, jött Quique Setien és győzni fog?

 

Nehéz döntést hozott meg a Barcelona vezetősége, menesztette Ernesto Valverdét és kinevezte Quique Setient új edzőnek. De előtte megpróbálták Xavit szerződtetni, aki nemet mondott.

 

A Barcelona nem szokott sűrűn idény közben edzőt váltani, most erre kényszerültek, Ernesto Valverdének mennie kellett. Az ok igen egyszerűnek tűnik: hiába jönnek a bajnoki címek, az egyenes kieséses kupasorozatokban óvatos a csapat és úgy látszik nem tudott átlépni az edző az árnyékán.

A Szuperkupa elődöntő vereség után felgyorsultak az események és a vezetőség a váltás mellett döntött, de érdekesség, elsőre nem Quique Setien volt a kiszemelt, hanem Xavi.

Xavi a Barcelona utóbbi aranykorának egyik alappillére volt, majd mikor már úgy érezte, nem tud a csapat segítségére lenni, elment az arab világba levezetni jó pénzért. Jelenleg az al-Sadd edzője.

A Barcelona illetékesei felkeresték Katarban Xavit, hogy lenne-e a klub edzője, de a fiatal szakember nemet mondott. Nem akarta idény közben elhagyni a csapatát, volt a kommunikáció. Viszont a spanyol sajtó szerint nyártól már vállalta volna a munkát.

A Barcelona kinevezte Quique Setient a klub edzőjének 2022. június 30-ig. Vagyis az idény végén még további két éve lenne a 61 éves szakembernek a szerződéséből.

Mi várhat Xavira?

Az egyik nézet szerint lesz még ő a Barcelona edzője, csak kérdés, mikor. Setien edzői filozófiája közel áll a Barcelona hollandos stílusához, így akár gyorsan be tud illeszkedni a klub életébe. Viszont az is benne van a pakliban, felmérik, hogy megy vele a játék az idény végéig. Ha sikeres, akkor maradhat tovább, ha viszont marad minden úgy, ahogy most, akkor nyugodt szívvel menesztik és érkezhet Xavi a kispadra. Persze az is kérdés, hogy Xavi megérett-e már a feladatra. Nyáron átvenni egy klubot, mindenképpen egyszerűbb, hiszen van beleszólás még a játékoskeretbe, valamint az alapozást az új edző vezényelheti le, ezért nem csoda, hogy sokan nem ugranak be menet közben vészmegoldásnak.

Setien esetében még egy jel lehet, hogy a Barcelona igazol-e a télen új játékost, bíznak-e benne annyira, hogy akár az ő kérésére változtassanak a kereten, vagy az már adott és azzal kell dolgoznia, ami van. Mondjuk valószínűleg lesz ok a változtatásra, hiszen több alapember is sérült, ráadásul Suárez négy hónapra dőlt ki, igazi befejező csatár nincs. Persze Messit sok mindenre fel lehet használni, Ansu Fati is újra mélyvízbe kerülhet, de Griezmann is kipróbálhatja magát új poszton.

Egy biztos, Setien okozhat változtatást Busquets pályafutásában is, hiszen a rutinos középpályás Valverdénél kezdett kikerülni az alapcsapatból, most újra bizalmat kaphat.

Setien pályafutása eddigi legnagyobb feladatát kapta meg, kérdés, hogy tud-e élni vele. Azért nem véletlenül lett ő a Barcelona edzője, de hamar ki fog derülni, illik-e tényleg a klubhoz, vagy sem.

Egyes találgatások szerint Xavi nem most nyáron érkezik, hanem majd csak 2021-ben lehet a klub edzője, akkor lesz elnökválasztás.

ˆhirdetés