Megvan a negyeddöntők mezőnye, elképesztően jó párosok

Kialakult az Európa-bajnokság negyeddöntőjének mezőnye, megvannak a párok, nagyon jó mérkőzésekre lehet készülni

 

A nyolcaddöntők során talán csak egy meglepetés született, az olaszok kiesése jelenti ezt, de valójában a mutatott játék alapján megérdemelten ment tovább a svájci válogatott. A legkiélezettebb párharcot végül a törökök nyerték, az osztrákoknak nem sikerült kétgólos hátrányból egyenlíteni, a ráadás negyedik percében a torna védését bemutató Mertnek köszönhetően maradt a török előny és játszhatnak a hollandok ellen.

 

Az Eb egyeneskieséses szakasza úgy alakult, hogy az egyik ágon szinte csak azok a válogatottak szerepelnek, amelyek a végső esélyesei a tornának, míg a másikon az egy fokkal gyengébb szint, minden sértés nélkül. Ami nem jelenti azt, hogy ez a másik ág rossz mérkőzéseket tartogatna a számunkra, sőt, talán a legszórakoztatóbbat éppen az osztrák - török párharc hozta. Vagy ne kerülhetne ki innen a végső győztes, hiszen az angolokat, vagy az olaszokat a torna előtt mindig esélyesnek tartják a szakértők és a szurkolók. De láthattuk, az olaszok simán kiestek, az angolok meg szenvednek és csak a sztárjaikban bízhatnak, a csapatjáték nagyon akadozik. Az "erős" ágon az esélyesek viszonylag simán léptek tovább az ellenfeleiken, talán a portugálok okoztak kisebb csalódást a szurkolóiknak, de büntetőkkel végül sikerült tovább jutni a legjobb nyolc közé

A negyeddöntőkben tovább fokozódik a helyzet, mert lényegében kiszámíthatatlan párharcokra kerülhet sor. A hasonló erősségű csapatok játéka szórakoztató tud lenni, ezt mutatta meg az osztrák - török meccs is. A negyeddöntőben továbbra is marad a két ág közötti óriásinak tűnő különbség, viszont a két ágon hasonló erősségű csapatok párharcait láthatjuk majd, éppen ezért egyre nagyobb feszültség lesz a pályán. Hogy a taktika mennyire viszi majd bele az enyhe unalomba a mérkőzéseket, még nem tudni.

A házigazda német válogatott és a spanyolok is eddig über focit mutattak, simán el lehetne képzelni ezt a mérkőzést a döntőnek is, de a két végső esélyes közül egy már a legjobb nyolc között búcsúzni fog. A párharc győztese a portugál - francia meccs győztesével fog találkozni. A franciák elképesztően erős kerettel rendelkeznek, de a gólzsák még nem szakadt ki náluk, míg a portugálok talán egy fokkal gyengébbek, mint korábban, de azért Cristiano Ronaldo utolsó Európa-bajnoki mérkőzései még a semleges labdarúgást szerető embereknek is vonzó tud lenni, legrosszabb esetben, már csak az érzelmek miatt. A portugálok tele zsenivel a pályán, míg a másikon többek között ott van Mbappé, lehet ez egy gólgazdag mérkőzés is, de benne van a pakliban egy újabb büntetőpárbaj is, mert mind a két válogatott szereti, ha a kapujuk nincs veszélyben.

A másik ágon a hollandok a törökökkel játszanak, nehéz elképzelni, hogy unalmas gólnélküli rendes játékidőt hozzon a két csapat játéka. Valamint az angolok a svájciakkal. A legjobb nyolcba jutó válogatottak közül talán az angolok játéka okozott egyelőre csalódást, míg Svájc egyelőre nagyon masszív játékot nyújt. Az angolokban egyértelműen benne van a potenciál egy nagy eredményre, de kérdés, sikerül-e kilábalni az ötlettelenségből, éppen a masszív focira képes Svájc ellen, amely megsemmisítő játékkal küldte haza az olaszokat.

 

EURÓPA BAJNOKSÁG 2024

NEGYEDDÖNTŐ IDŐPONTOK

2024.07.05., Péntek

18:00 Spanyolország - Németország

21:00 Portugália - Franciaország

2024.07.06., Szombat

18:00 Anglia - Svájc

21:00 Hollandia - Törökország