A Barcelona újabb gyöngyszemet kótyavetyél el, a Chelsea viszi a csatárt

Marc Guiu aprópénzért érkezik a Chelseahez, változtatnia kell a Barcelonának

 

A Barcelona 18 éves csatára, Marc Guiu távozik a katalánoktól, a Chelsea kivásárolja a szerződéséből.

 

Az angol és a spanyol lapok is jelezték, a Chelsea kivásárolja szerződéséből Marc Guiu-t, mindössze 6 millió eurót kell fizetniük a Barcelonának.

Ez egyszerre sok pénz, és egyszerre kevés. Sok csapatnak ez nagy összeg, hiszen egy olyan játékosért kell ennyit kifizetni, aki még csak 18 éves és hét alkalommal játszott az első csapatban. Bár érdemes megjegyezni, két gólt szerzett ezeken az alkalmakon.

Guiu egyáltalán nem kész játékos, még fel kell építeni, lehet, hogy bukta lesz a Chelsea számára, de egy ekkora klubnak, mint a londoni, ez a hatmillió aprópénz. Ha pedig Guiu a remények alapján fejlődik, akkor ennek az összegnek a sokszorosát fogja érni a jövőben.

A Barcelona egyik nagy problémája, nehezen tudja megvédeni a fiatal játékosait. Korábban is probléma volt, hogy a saját nevelésű játékosait még szinte akadémista korukban lerabolták az angol klubok, de úgy látszik, ez a folyamat nem szakadt meg. Lehet, hogy már nagyobb összeget kell értük fizetni, de közben a játékosok árai is elszálltak, így ma hatmillió egy Chelsea szintű klubnak nem nagy összeg, míg a Barcelonának érzékeny veszteség továbbra is, ha elveszítik az olyan játékosokat, akikre hosszú távon építhetnének, akik hosszú távon értéket jelentenének a klub számára.

Nem egyszerű feladat a Barcelona jelenlegi gazdasági helyzetében tárgyalni a fiataljaival és olyan kivásárlási összeget megjelölni a szerződésben, amely le tudja követni a piaci értéküket. Jelenleg Guiu-t többre taksálják, mint a kivásárlási ára.

Kíváncsian várjuk, milyen szerződésmódosításokat fog bejelenteni a következő időszakban a Barcelona a fiataljainál. Mert lépniük kell, mint ahogy léptek Neymar eladásakor is. A brazil csillagnál olyan kivásárlási összeget kötöttek ki a szerződésében, amit akkor úgy véltek, senki sem fog kifizetni. Őrültség 222 milliót adni egy játékosért, aztán a helyzet úgy hozta, hogy a PSG lépett, és megugrotta ezt a határt is. A katalánok akkor milliárdos, félmilliárdos kivásárlási árakat jelöltek meg az új szerződéseikben a kulcsjátékosoknál. Most újra lépniük kell, feljebb kell srófolni a hosszabbítási tárgyalásoknál ezeket az összeget a fiataljaiknál, ha meg akarják védeni az értékeiket. De nem lesz könnyű, amíg a Barcelona nem a régi fényében csillog.

És természetesen az is érdekes, hogy a Chelsea, amely a Premier League pénzügyi-fairplay szabályának megszegésének határait feszegeti, hogyan tud újabb és újabb játékosokat igazolni. Érdemes figyelni a határidőket is, mikor jelentik majd be a játékos szerződtetését, abból lehet következtetni, mennyire van a határon a Chelsea.