Kijutott a magyar válogatott az Eb-re, drámai döntetlen Bulgáriában

Bulgária - Magyarország 2-2 (fotó: MTI)
A magyar válogatott ünnepli a kijutást (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A ráadás perceiben fejelt öngól kijutást ért a magyar válogatottnak. Megérdemelt döntetlen Bulgáriában

 

2-2-es döntetlent játszott Magyarország Bulgáriában, az újabb egy ponttal behozhatatlan előnyre tett szert a válogatott Montenegróval szemben, így kijutott az Eb-re.

 

Furcsa mérkőzésen játszott döntetlent a válogatott. Emlékezetes volt már eleve a felvezetés, hiszen napokig nem lehetett tudni, melyik város, melyik stadion lesz az otthona a mérkőzésnek. A bolgár szövetség zárt kapus mérkőzés mellett döntött, a rossz szereplés miatt nem a legjobb a viszonyuk éppen a szurkolóikkal. Végül Szófiában rendezték a találkozót, zárt kapuk között, aminek így nem volt túl jó a hangulata, bár felharsant többször is magyar szurkolók biztatása.

Míg bent zajlott a bemelegítés, odakint tüntetést rendeztek a bolgár szurkolók, felgyújtott autó, rendőrökkel való viaskodás után, vízágyúval oszlatás lett a vége, vagyis odakint forró volt a helyzet, míg bent nehezen lehetett ráhangolódni a meccsre.

Már a 10. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott, Szoboszlai jobb oldali szabadrúgásából Ádám Martin fejelt az ötösön belülről a kapuba. A gól után a hazaiak kezdtek magukra találni, majd végül az első valamirevaló támadásukból Delev egyenlített.

A 37. percben Antov megkapta a második sárgáját, emberelőnybe került a magyar válogatott. Nem sokkal később majdnem kettősbe, de a VAR döntése után kiderült, jól láthatóvá vált, hogy Botka feldobta magát, így nem zárult le a mérkőzés már az első félidőben.

A második félidőben is a magyar válogatott irányította a játékot, bár veszélyes támadást nem tudott vezetni a csapat. Az 57. percben Kerkez látványos szóló után jutott a tizenhatoson belülre, ott viszont rondán csúszott az elpattanó labdára, megkapta a második sárgáját, és odaveszett az emberelőny. Kerkez még az első félidőben kapott egy sárgát, rájátszott egy szabálytalanságra, így büntető helyett ő kapott sárgát.

A 79. percben jött a pofon, érthetetlen módon büntetőt kapott a bolgár válogatott, Szalai egy helyben állt, a hazai játékos pedig Botka trükkjét játszotta el, de ügyesebben akasztotta be a lábát, mint a magyar játékos tette még az első félidőben. A játékvezető azonnal büntetőt fújt, a videóbíró jóváhagyta, aminek a döntését nehéz elfogadni, de el kell, vita nélkül. A büntetőt Despodov a kapu bal oldalába lőtte, Dibusz érezte az irányt, de erősen és magasan érkezett a labda, nem érhette el.

A hajrában Szoboszlai próbálkozott szabadrúgásból, egyéni betöréssel is, de a hazai kapus a helyén volt végig. Aztán jött a ráadás hetedik perce, Szoboszlai szabadrúgásból középre tekert labdájába Petkov ért bele fejjel, a rosszul kijövő kapus felett a hálóban kötött ki a labda.

A döntetlen magyar továbbjutást jelent a csoportból, vagyis kint van a magyar válogatott a 2024-es németországi Európa Bajnokságon!!!

 

2023.11.16., Csütörtök 18:00

Bulgária - Magyarország 2-2

G.: Delev 24, Despodov 79 (11-es) ill., Ádám M. 10, Petkov 90+7 (ög)

piros: Antov 37 ill., Kerkez 57

 

Bulgária: Naumov - Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov - Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Grujev - Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.)

Magyarország: Dibusz - Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. - Nego (Gazdag, 82.), Nagy Á., Styles, Kerkez - Csoboth (Nagy Zs., 59.), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 74.)

 

EB2024 Selejtező tabellák, menetrend, eredmények