Az UEFA enyhíteni fog a kezezés megítélésén?

A Newcastle ellen megítélt büntető verte ki éppen a biztosítékot, enyhíthet a szabályokon az UEFA

 

A Bajnokok Ligája csoportkör ötödik körében a ráadás hetedik percében lőhetett büntetőből gólt a PSG a Newcastle ellen, amivel pontot mentettek a franciák. A kezezést igen szigorúan ítélte meg a játékvezető. Állítólag vizsgálhatják a kéz-szabályt az UEFA-nál.

 

A Daily Mail értesülése szerint az UEFA vizsgálja a kialakult helyzetet.

A BL-ben sokkal több a vitatott ítélet, több büntetőt ítélnek meg kezezés miatt, mint a Premier League-ben. Az UEFA nem kommentálta a hírt, de állítólag vizsgálják, hogy milyen esetben ítéljenek meg ténylegesen büntetőt kezezés miatt.

Az utóbbi időszak változásai alapján valószínűleg az alábbi helyzeteket kell majd tisztázniuk és tekinthető enyhítő körülménynek.

- természetes helyzetben tartott kezet érő labda érjen-e büntetőt

- játékos testéről a kézre pattanó labda érjen-e büntetőt

- a kéz milyen messze helyezkedik a testtől, mikor a labda hozzá ér.

- a játékos milyen testhelyzetben van

De ilyen helyzetben a játékvezető is nehéz helyzetben van, nem véletlenül kapott a PSG - Newcastle elleni mérkőzésen a videóbíró büntetést, és nem a játékvezető. Nem feltétlenül biztosítottak a játékvezetőnek megfelelő szögből felvételt, ami alapján végül döntenie kellett.

Nehéz eset volt, mert a világ labdarúgó társadalmának egy része nevetségesnek tartotta az ítéletet, hiszen egy beadásba ért bele kézzel Livramento, úgy hogy a testéről pattant fel a labda a könyökére. Szymon Marciniak játékvezető elsőre nem ítélt büntetőt, majd Kwiatkowski videóbíró kihívta és megmutatta a felvételt, ami alapján a játékvezető végül befújta a büntetőt és Mbappé értékesítette azt. Míg a játékvezetői szakértői kar egy része szerint jogos volt az ítélet, mivel a labda kart ért, és akadályozta a labda természetes útját. Erre egykori játékosok véleménye természetesen az, hogy Livramento karja természetes futó, ugró mozdulatot hajtott éppen végre, ennél lehetett volna abban a helyzetben tartania a karját.

Azt el kell ismerni, hogy a kezezés valószínűleg a játékvezetők számára is az egyik legnehezebben megítélhető helyzet. És jelenleg a szabályrendszer sem feltétlenül könnyíti meg a helyzetüket. A szurkolók felé pedig végleg nem egyértelmű a kéz-szabály. Így valószínűleg egy enyhítés után is további kérdéseket fog felvetni egy-egy büntető megítélése, vagy meg nem ítélése kezezés esetén.