A Tottenham mestere rekordot döntött, nehéz hónap elé néz a Spurs

Ange Postecoglou nem csak a Tottenhamnek, hanem a Premier League-nek is jót tett. Ráadásul rekorddal nyitott.

 

Ange Postecoglou harmadszor is a hónap edzője lett. Az idény első három hónapjának mindegyikében az ausztrál edzőt választották a hónap edzőjének.

 

Olyanra még nem került sor, hogy egy újonc edző három hónap edzője díjjal kezdjen, ezzel rekordot állított fel. Olyan már volt, hogy valaki zsinórban háromszor a legjobb lett, Pep Guardiola, Antonio Conte és Jürgen Klopp volt zsinórban háromszor a legjobbnak választva, de ők sem az első három hónapjukban. Amúgy Pep Guardiola zsinórban négyszer is elnyerte a díjat, erre a rekordra most csökken az esélye Postecoglounak, de még messze a november vége.

Azok, hogy miért csökkent? Mert kikaptak a Chelseatől, ráadásul úgy kaptak ki, hogy kiállítás miatt két alapemberre eltiltás vár, valamint sérülés miatt ketten ebben az évben már nem léphetnek pályára.

A Romero - Van de Ven középső védőpáros a Premier League legjobbjai voltak az utóbbi időszakban, erre Romerót kiállították, Van de Ven pedig megsérült, január előtt nem léphet pályára. A védelem bal oldalán Udogie szintén piros miatt nem játszhat, míg a játékmester Maddison bokája annyira sérült, hogy szintén leghamarabb csak januárban várható a visszatérése.

Egy mérkőzésen négy kulcsjátékosát veszítette a Spurs, vagyis kimondottan nehéz lesz így hozniuk a mérkőzéseket, ami ahhoz kell majd hogy zsinórban megkaphassa az edző a hónap edzője díjat. De persze sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, mindenesetre addig is élmény lesz hallgatni a nyilatkozatait az edzőnek, aki friss szelet hozott a PL-be is, de a Tottenhambe pláne.

A Chelsea ellen elveszített mérkőzés után beszélt arról, milyen fontos, hogy a szurkolók támogassák a csapatot, és jó volt látni, hogy a vereség ellenére is megélhették ezt a játékosok. Az ok pedig igen egyszerű, kilenc emberrel is azt látták a szurkolók, hogy nem beálltak védekezni, hanem még mindig megpróbáltak futballozni, ragaszkodtak egy különösen magasan meghúzott védekezési vonalhoz, lényegében a félpályáig feltolták a védekezést, Vicario, a kapus, pedig rendre kijött söprögetni a saját középpálya közepéig.

A mester elárulta, a Chelseanek 20 percébe telt, hogy rájöjjön, mit lehet ez ellen a védekezés ellen játszani, de közben három gólhelyzetet dolgoztak ki. Érdemes emlékeznünk Dier lövésénél hosszas videóbírózás állapította csak meg a lesgólt. Son is nagy szóló után elért lövésig, de erő már nem volt benne.

"Láthatták, hogy van egy csapat játékos, akik a végsőkig mindent beleadtak a klubért. Ez a lényeg. Ez az, amit minden szurkoló látni akar" - mondta Ange Postecoglou arról, miért is tapsolhatta meg őket a stadionban a szurkolótábor, miért éltették őket a végül 4-1-re elveszített mérkőzés után is. A nagyobb vereség csak a ráadás perceiben alakult ki, addig minden mindegy alapon támadott a csapat, a Chelsea pedig ráérzett a kontrákra.

De képes nem sablonosan nyilatkozni.

Felteszik neki a kérdést, a sok sérült és hiányzó miatt ez lesz a nagy tesztje a csapatnak?

"Az első teszt? Elveszíteni a valaha volt legnagyszerűbb játékost egy nappal a szezon kezdete előtt? Na, egy szelet csak" - utalt arra, hogy a szezon kezdete előtt igazolt el Harry Kane a Bayern Münchenre, ezzel eligazolt a klub történelmének leggólerősebb játékosa.

"Majdnem szezonvégig tartó sérülések miatt vesztettünk el játékosokat. Ne aggódj miatta" - mondja nevetve.

Természetesen, nagy teszt lesz a játékosok számára, a Wolves elleni találkozó is, hiszen olyan védőpáros kezd középen, akik még nem játszottak együtt. Valószínűleg Dier visszatér a védelembe, és vagy Emerson Royal játszik középen, aki szélső védő, vagy Höjbjerg, aki középpályás, vagy a fiatal Ashley Phillips, aki még nem játszott a csapatban. De persze benne van a pakliban, hogy még ennél is nagyobb meglepetést húz Postecoglou. De a védelem bal oldala is kérdéses még, Ben Davies sérülésből éppen visszatért, lehet, hogy megint az alapvetően jobb oldali védő Emerson Royal újra a bal szélen találja magát.

A csatársorban a brazil Richarlisont műteni kellett, egy hónapig nem játszhat, a Kulusevski, Son, Johnson hármas kezdhet. A középpályán pedig a nagy kérdés, hogy Lo Celso kapja meg a bizalmat, vagy a térdszalag-szakadásból visszatérő Bentancur, vagy, ha Höjbjerg nem a védelemben játszik, akkor a középpályán bizonyíthat újra. A dán, már-már kikerült a keretből, távozását fontolgatja, de a Chelsea ellen megmutatta mekkora küzdő, milyen erős személyiség. Így ugyan várhatóan nem láthatják a szurkolók a megszokott játékot a Spurstől a következő fordulókban, de hogy érdekes lesz továbbra is az, amit a pályán nyújtanak, és azon kívül is, az biztos. Témát fognak adni a következő hetekben is és érdemes lesz hallgatni Postecoglou emberséges, nyugalmat sugárzó, csapatépítő szavait.