Griezmann lehet az a plusz, amivel nem tud mit kezdeni Marokkó

Antoine Griezmann a francia válogatott kulcsfigurája ezen a világbajnokságon, Marokkó a franciák ellen is tökéletes védekezést tud nyújtani?

 

Franciaország és Marokkó december 14-én, szerda este nyolc órakor játszik a döntőbe jutásért. Argentína már hátradőlhet, és figyelheti, ki lesz az ellenfelük.

 

A mémek szerint, az argentinok természetesen Marokkónak drukkolnak, pedig most már elmondható, egyik ellenféllel szemben sem lenne könnyű dolguk, mert Marokkó egyelőre tökéletes védekezést mutatott be, míg a franciák a viszonylag stabil védekezés mellett elképesztő támadó-potenciállal rendelkeznek, ezt megfejelve Griezmann kivételes szereplésével.

A semleges szurkolók többsége Marokkónak drukkol, hiszen történelmi csúcsokat elérve, jutottak be a legjobb négybe. Ami talán nem véletlen, hiszen nagyon stabil védekezés mellett, a válogatottért olyan sztárok tesznek meg mindent, mint Achraf Hakimi és Ziyech a jobb oldalon, En-Nesyri rekord magasságokba emelkedve fejel gólt, a középpályát Amrabat fogja össze élete formáját nyújtva, és Ounahi nevére is sokan felfigyeltek. Bounou kapus pedig hozta eddig azokat a bravúrokat, amik kellenek ilyen világeseményen.

A másik oldalon pedig az a francia válogatott játszik majd, amely nem csak a védekezését tökéletesítette, hanem az eddig sérülésektől mentes támadósorával is extrákat nyújt. Papíron 4-2-3-1-et játszanak a franciák, Griezmann szerepel irányítóként a minden idők legeredményesebb francia támadója, Giroud mögött. A jobb szélen Ousmane Dembélé, akit idén többnyire elkerülnek a sérülések, és végre képességei legjavával segítheti a francia válogatottat, a bal szélen pedig az aktuális top sztár, Kylian Mbappé száguld, aki ácsingózik a vb-gólkirályi címre is.

Ez a francia válogatott úgy játszik, hogy Pogba és Kanté sérült, két csúcs-szűrőt kellett helyettesítenie Deschampsnak, és megtalálta rá a megoldást. A két védekező középpályás szerepében a fiatal Tchouameni és az újra kivirágzó Rabiot látható. Tchouameni egyelőre a fiatalsága minden előnyével és hátrányával alkot, hiszen egy mérkőzésen belül lő bombagólt, majd hoz össze egy büntetőt. De önbizalmat adhat számára már az is, hogy a Real Madrid alapjátékosa lett rövid távon, annyira, hogy az érkezésével Casemiro inkább klubot váltott. Míg Rabiot-nak a sérülések árnyékával kellett küzdenie évekig. Viszont a Juventus középpályása ősszel a klubjában végre el tudott jutni egy olyan szintre, ami miatt leigazolták, letudta a sérüléseit, és játékba lendült. Igaz az idény végén lejár a szerződése, de a torinóiak természetesen hosszabbítanának vele, míg közben több Premier League klub is vinné. A válogatottban nyújtott teljesítménye is alátámasztja, élete formájában játszik.

De szép csöndben Antoine Griezmann lett Deschamps kulcsjátékosa. Az Atletico Madrid támadója lényegében új szerepkörben tetszeleg, már nem tőle várják a gólokat, hanem irányítóvá vált, sőt mélységi irányítóvá. Rengetegszer bukkan fel a védelemben, gyakran hátrább játszik, mint a két szűrő középpályás. A labdaszerzései sem utolsók, de a passzaival tudja indítani a szélvész-gyors szélsőket, míg ezáltal Giroud is könnyebben ér a kapu elé.

Az elődöntőben is kérdés lesz, Griezmannt ki tudják szedni a marokkóiak a játékból? A csapat irányítóját meg tudják állítani? Mert az lehetséges, hogy a szélsőktől elveszik a területet, de ekkor jöhet képbe Griezmann egyéni megoldásai, amivel fellépve a támadósorba, olyan plusz nyomás alá helyezheti a marokkói védelmet, amivel a világbajnokságon még nem találkoztak.

A végeredményt meg sem tippelnénk, mert sokan elvéreztek már a marokkói csapat védekezésén, de kedden láthattuk, a horvát védelem is csődöt mondott egy remek napot kifogó Messi ellen. Ez a francia válogatott eddig nem a passzív játékával hívta fel a figyelmet magára.

 

FRANCIAORSZÁG - MAROKKÓ

2022.12.14., SZERDA 20:00

VILÁGBAJNOKSÁG, ELŐDÖNTŐ