Van visszaút Asensiónak a Real Madrid kezdőjébe?

Marco Asensio, Real Madrid
Marco Asensio képes megküzdeni a helyéért a Real Madridban? A Leipzig ellen bizonyítási lehetőséget kapott, góllal vette ki a részét a nehéz győzelemből

Az eddig mellőzött Marco Asensio gyönyörű gólt lőtt a Lipcse ellen, van visszaút a kezdőbe?

 

Marco Asensio nehéz időszak előtt áll, az idény végén lejár a szerződése, és még nem hoztak döntést a felek a hosszabbításról.

 

Asensio már az előző idényben sem számított kezdő játékosnak Carlo Ancelottinál, nincs is könnyű dolga, hiszen a támadósor jobb oldalán Valverdével és Rodrygóval kell megküzdenie a spanyol válogatott szélsőnek. A nyár a hírek szerint a csapatkeresésről szólt, nem volt egyértelmű, távozni szeretne, vagy sem. Végül maradt, az idény végéig biztosan, de hogy lesz-e folytatás, azt nem tudni.

Marco Asensio többször megmutatta már, kivételes képességű játékos, rendre szerez fontos gólokat, de mintha hiányozna belőle a tűz, a szikra, ami miatt megőrülnének érte a szurkolók. Nagyon jó példa volt a Leipzig elleni mérkőzés is erről a tulajdonságáról. A 80. percben Valverde szerezte meg az amúgy gyengén focizó Real Madridnak a vezetést, az uruguayi játékosból régen látható feszültség robbant ki, ordított, ünnepelt, és láthatóan mutatta, mennyire fontos számára a klub, milyen hőfokon ég, éri el azt az eredményt, aminek köszönhetően szurkolói kedvenccé vált. A klub jövőjének egyik letéteményesének tartják. Természetesen nem a jövő, hanem a jelen fontos játékosa is már Valverde.

Marco Asensio csereként lépett pályára, az idényben először kapott lehetőséget Ancelottitól, de nem szélső támadóként, hanem középpályásként, Camavingát váltotta. A 90+1. percben került helyzetbe, Toni Kroos mesteri passzából lőtt kapásból a kapu bal oldalába, Gulácsi ezt a lövést sem védhette. Asensio csendben kezdte az ünneplést, benne volt a mellőzöttség érzése, és talán az is, hogy a Mallorca ellen nem léphetett pályára, és látványosan dühöngött a kispadon. A nemtetszés kifejezése jó pont lehetett Ancelottinál, mert a bajnoki mérkőzés után is megjegyezte, odafigyel még jobban a játékosra, aki a BL-ben lehetőséget kapott, és élt is a lehetőséggel, fontos és látványos gólt szerzett. Asensio tehát csendben kezdte az ünneplést, majd a végére már mosolygott, a csapattársak ünnepelték, puszilgatták a feje búbját, és a szurkolók is ünnepelték. Mert azért el kell ismerni, inkább szeretik a szurkolók, mint nem. Aki nem kedveli őt, az inkább emiatt a csendesebb énje miatt teszi, és nem azért, mert ne ismerné el a tudását.

Valverde és Asensio gólünneplése közötti különbség is nagyban érzékeltette a két játékos közötti különbséget. Valverde éppen pályafutása csúcsán van, égő tűz, vezére a csapatának. Asensio válságban van, már évek óta, csendesebbnek tűnő személyiség, aki gyakran eltűnik mérkőzések közben, majd villan egyet, gólt lő, megmutatja zseniális tudását. De manapság ennél többre van szükség, nem lehet elszürkülni fél órákra, nem lehet nem folyamatosan a pályán égni, mert láthatóan van mindenki helyett más, aki még jobban akarja.

A Real Madrid jelenlegi keretében Valverde kiszorította a jobb szélről Asensiót. Carlo Ancelotti tavalyi nagy találmánya volt, hogy az amúgy védekező középpályásból támadó-jobb szélsőt csinál. Ezzel erősítve meg a csapat védekezését már a támadó harmadban, miközben a Vini Jr. - Benzema kettős mellette varázsolhat. Ha pedig nem eléggé támadószellemű a csapat, égetően gólra van szükség, akkor beküldi Rodrygót a jobb szélre, Valverdét vagy lecseréli, vagy visszább húzza eredeti posztjára.

És csak ezek után kerül képbe Asensio, akinél rezeg a léc. Maradni akar? Megküzd a helyéért? Nem tudni. A pályán gyakran eltűnik, ami elgondolkodtatja az edzőt is. Azt pedig meg lehet érteni a részéről, hogy éppen a Mallorca elleni mellőzöttséget viselte nehezen, szívesen megmutatta volna magát egykori klubjának. Asensio mallorcai születésű, a Mallorcánál kezdte a pályafutását, vagyis az elkeseredettség, a düh az érzelmek benne élnek, tudja-e ezt kamatoztatni a pályán is?

Mert lesz kivel megküzdenie, ha kezdő akar lenni: Asensio évekig a bal szélen játszott, de ott van Vini Jr., aki kirobbanthatatlan a posztjáról, főleg a látványos fejlődése óta. Asensio amúgy is jelezte, inkább a jobb szélen érzi jól magát. A másik fiatal brazil, Rodrygo is látványosan fejlődik évről évre, ráadásul úgy lett jobb szélső, hogy alapvetően ő is baloldali játékos. De ha nem sikerül csatárt igazolni, akkor Ancelotti vele számol jelenleg Benzema helyetteseként. Igaz, a Leipzig ellen nem tudta megmutatni a képességeit középen úgy, mint a tavalyi szezonban. A németek Orbán Willi vezérletével hatástalanították a fiatal brazilt.

Valverdét már kiveséztük, többek között azért is lett az uruguayi is szélső, mert nem lehet kihagyni a kezdőből, ahol Luka Modric továbbra is elnyűhetetlen, Toni Kroos sem készül a visszavonulásra, ráadásul az utóbbi időszakban érkezett Tchouameni és Camavinga is a középpályára.

Asensio nehéz helyzetben van, ha velük meg akar küzdeni a kezdő helyért: fiatalok, égnek a bizonyítási vágytól, ráadásul nagyon jó játékosokról van szó. Jelenleg úgy képzelik a klubnál, hogy a Valverde - Tchoumani - Camavinga hármas a következő évtized legjobb középpályás sora lehet a világon.

Asensióról kiderült az utóbbi években, nem vezéregyéniség, de fontos játékosa tud lenni szinte az összes top csapatnak. Ha marad Madridban, akkor ott is. Lehet, hogy nem lesz belőle kezdő játékos, de valamilyen hasonló szerepet be tudna tölteni, mint amilyet Nacho zokszó nélkül megtesz. Nacho nem panaszkodik, ha kispadra kerül, ha nem a védelem közepén kell játszania, hanem szélsőként, a lényeg az, hogy lehetőséget kapjon, akkor küzd és bizonyít. Asensio képességei alapján Real Madrid szintű játékos, kérdés, hogy a személyisége eléggé erős-e ahhoz, hogy versenyezzen a játékidőért. És azért azon is el kell gondolkodnia, ha eligazol egy másik klubhoz, ott vajon állandó kezdőjátékosként számolnának vele, megkapná azt a szeretetet, ami Madridban kijár neki? Egy lesz a sok idegenlégiós közül, akik néhány évente klubot váltanak? Az év során eldöntheti, mit akar. Megmutathatja a pályán, hogy a Madridra koncentrál, vagy inkább kifelé kacsingat.