Edzőváltás Lipcsében: Tedesco távozott, Rose érkezett

A Leipzig gyorsan megtalálta Domenico Tedesco utódját az edzői posztra

 

A Leipzig a súlyos Bajnokok Ligája vereség után szerdán bejelentette Domenico Tedesco és segítői menesztését, csütörtökre meg lett az utód is.

 

A Leipzig rosszul kezdte a Bundesliga idényt, így rezgett már Tedesco alatt a kispad, de Szoboszlaiék a Shakhtar Donetsk elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen hazai pályán szenvedtek 4-1-es vereséget, ami után azonnali hatállyal menesztették az edzőt.

Oliver Mintzlaff, a Leipzig igazgatója nagyon nehéz döntésről beszélt, hiszen: "Nagyon sikeres volt a tavalyi szezon második fele az irányítása alatt, és bejutottunk a Bajnokok Ligájába is. Megnyertük vele a Német Kupát, amely a klub első nagy trófeája, így fiatal klubunk történetének legsikeresebb szezonjának volt a részese."

"Azonban az új szezon középszerű kezdése után, öt meccsből öt ponttal, valamint az Eintrachtól és a Shakhtartól elszenvedett vereség után úgy gondoljuk, a vezetőváltás a megfelelő lépés a gyors változáshoz."

"Prioritásunk az RB Leipzig, a céljainkat szeretnénk elérni. Arra a következtetésre jutottunk, változásra van szükség a klubon belül. Sajnáljuk, hogy külön úton folytatjuk, szeretnénk megköszönni Domenicónak, amit elért."

Tedesco idény közben, 2021. december 9-én vette át a Leipzig kispadját, a csapat akkor a 11. helyen állt és hét pontnyira volt a Bajnokok Ligája indulást érő helyektől, az idény végére sikerült feljönniük a negyedik helyre, amivel kiharcolták a BL indulás jogát. A legnagyobb siker természetesen a klub első trófeája a Német Kupa megnyerése, a Freiburg ellen sikerült elhódítani a kupát, az Európa Ligában pedig az elődöntőig jutott a klub.

A 36 éves Tedesco után kicsit rutinosabb edzőre vált a Leipzig, csütörtök reggel hivatalosan is bejelentették az új mestert: a 45 éves Marco Rose lesz a lipcsei klub vezetőedzője.

Rose két évre szóló szerződést kapott, 2024. június 30-ig szól a megállapodás. Alexander Zickler, Marco Kurth és Frank Geideck lesznek a segítői.

Rose érkezése annyiban nem meglepő, hogy korábban volt a Salzburg utánpótlásának edzője, valamint, 2017-19 között a felnőtt csapaté is, vagyis ismeri a Red Bull családot. Az osztrák bajnokság után a német Bundesliga következett, de akkor még nem a Leipzighez ment, hanem a Mönchengladbach csapott le rá, két idény után, 2021. júliusában a Dortmundhoz került, ahonnan májusban távozott.