La Liga 2022/23: Öten küzdenek a Bajnokok Ligája helyekért

Megvan a tippünk, melyik négy csapat fog az első négy helyen végezni a spanyol bajnokság 2022/23-as szezonjában.

 

A La Liga 2022/23-as szezonja most hétvégén rajtol, így eléggé nehéz megjósolni, melyik négy csapat fog kijutni végül a Bajnokok Ligájába. Főleg azért, mert leginkább öten esélyesek a TOP4-re.

 

A nyáron tovább erősödött a Real Madrid, a bajnoki címvédő nemhogy gyengült volna a nyáron, ugyan többek között távozott Isco, Marcelo és Jovic, de az alapcsapat nem gyengült, sőt a védelembe érkezett a Chelseatől Antonio Rüdiger. Vagyis a Real Madrid az új szezon nagy esélyese. Az lenne a meglepetés, ha nem lenne címvédés.

A kihívója természetesen a Barcelona lesz. Az a Barcelona, amely még mindig óriási pénzügyi bajban van, de előre menekülve, értékesítik a jövőbeli bevételek egy részét, többek között a tévés jogdíjakat. Viszont így elképesztően sok és minőségi játékost igazoltak a nyáron. A fő bizonytalanság a katalánokkal kapcsolatban, hogy a Liga végül engedi-e az új játékosokat regisztrálni a klubnak. Amíg nem látják biztosítottnak a pénzügyi helyzetet, addig hiába állapodtak meg játékosokkal, ha azokat nem engedik regisztrálni, vagyis nem léphetnek pályára a bajnokságban. De legyünk megengedőek, és higgyük el, a Barcelona végül regisztrálhatja a játékosait. Ebben az esetben az alábbi játékosok érkeztek a klubhoz.

A védelembe Jules Kounde és Andreas Christensen. Koundé a Sevillától, míg a dán védő a Chelseatől ingyen. (ha nem sikerül a regisztráció, akkor éppen Christensen az egyik veszélyeztetett, egyes pletykák szerint maradhat mégis a londoni klubnál. Várjuk ki a következő napok történéseit.)

A középpályán Franck Kessié él meg bizonytalan perceket, ingyen érkezett a középpályás, de ha valahol meg kell húznia a határt a klubnak a regisztrációval kapcsolatban, akkor megint egy olyan játékosnál, akiért nem kellett fizetnie átigazolási pénzt, így Kessié helyzete még nem egyértelmű.

Ahogy a középpályán Frenkie de Jong jövője sem biztosított, a holland játékos és a Barcelona éppen nem a legszebb és legbarátibb pillanatait éli meg. A Barcelona kész elengedni De Jongot, rengeteg pénzt kapnának érte, és a fizetésén való spórolás, az újonnan érkezők regisztrálásának lehetőségét jelentené. De Jong iránt a Chelsea és a Manchester United érdeklődik.

A támadósor komolyan erősödött, hiszen a jobb szélre érkezett Raphinha a Leedstől. Raphinha az új taktikában lehet nagy erősítés, mert a Barcelona egyre több esetben fogja alkalmazni a 3-4-3-as rendszert, főleg támadásoknál, és itt a brazil akkor inkább a jobb oldali védő szerepét is betöltheti, az elől pedig a hosszabbítás mellett döntő Dembélével együtt elképesztő párost alkothatnak a jobb oldalon.

A koronaékszer most Lewandowski, akiért komoly összeget fizetett a klub a Bayern Münchennek. A lengyel támadó új kihívásra vágyott, a játéka pedig feküdhet Xavi elképzeléseiben.

A harmadik helyen valószínűleg az Atletico Madrid fog zárni, de az Atleti igazán fekete ló idén. A nyáron komolyabb erősítés nem történt, csendes nyarat zárt a madridi klub. Mivel még nem zárult le az átigazolási időszak, lehetnek változások, de többek között Alvaro Morata visszatérése jelentheti az idei pluszt. A spanyol válogatott csatár játéka rengeteg kritikát kapott az utóbbi években, nem véletlen töltötte kölcsönben az előző idényt a Juventusnál. A torinói klub végül nem élt az opciós vásárlási joggal, így Morata nagy valószínűséggel idén az Atleticót erősíti.

Az Atleti kerete nem gyenge, de az előző idényben nagyon hullámzó volt a teljesítmény, így a harmadik helyért is nagyot kell küzdeniük majd.

Szerintünk a negyedik helyre a Sevilla fog befutni végül, de a negyedik helyért nagy harc lesz a Villarreallal. Az erősítések jelenlegi állása szerint az andalúz gárdának hangyányival több az esélye a negyedik helyre, mint a Villarrealnak. Ugyan távozott Jules Koundé a védelemből, és egyelőre középre nem érkezett komoly név a keretbe, viszont a védelem bal oldalára végül Alex Telles lett a befutó, aki a Manchester Unitedtől egyelőre kölcsönben jött Sevillába.

A Sevilla nagy nyári fogása Isco, aki ingyen jött, mivel átigazolási összeget nem kellett fizetni az ötszörös Bajnokok Ligája győztes középpályásért. Lejárt a szerződése a Real Madriddal, nem hosszabbítottak egymással a felek, Isco pedig végül a Sevilla ajánlatát fogadta el.

A Villarreal megint nagyot küzdhet a nemzetközi helyekért, Unai Emery csapata közel lehet majd a negyedik helyért. Egyelőre nem érkeztek azok a játékosok, akik minőségi ugrást adhatnának a klubnak, így az átigazolási időszak jelenlegi állapota szerint a Sevilla enyhén esélyesebb a negyedik helyre.

Akik meglepetést érve beleszólhatnak a negyedik helyért szóló harcba: A Real Sociedad, amely évek óta jól rajtol, de a hajrára kipukkad, valamint a Betis, amely tudott enyhén erősíteni a nyáron.

Vagyis összességében a tavalyi sorrend várható idén. A Villarreal viszont idén komoly tényező lehet a bajnokságban, és beleszólhat a negyedik, vagy esetleg a harmadik helyért folytatott küzdelembe.

A mezőnyből a Real Madrid kiemelkedik, Carlo Ancelotti úgy tűnik jól tűzben tartja a fiatalokat is, nem csak a rutinos szakaszt a csapatán. Jó elegyet alkotnak a keretben érkező játékosok, akik továbbra is éhesek a sikerre. A Barcelona komolyan erősített, így akár okozhat meglepetést. Az Atletico Madrid amilyen csendesen működött a nyáron, talán magabiztosan hozza a harmadik helyet. A Sevilla pedig úgy erősített, hogy a Bajnokok Ligája szereplés jövőre is meglegyen.