A Real Madrid házon belül oldja meg a csatárkérdést?

Real Madrid, Juanmi Latasa
A Castillában vitézkedő Juanmi Latasa elképzelhető, hogy nem megy kölcsönbe valamelyik spanyol klubhoz, hanem a Real Madrid első keretével kezdi meg az idényt.

A Real Madrid lecsúszott két top kiszemelt csatárról is, az EU-n kívüli helyek is tele, kivárásra játszik a klub

 

A Real Madrid keresi Karim Benzema utódját. A franciában benne van még két idény, de olyan szintű, mint amilyen a Bajnokok Ligája győzelemmel záruló 2021/22-es volt, nem valószínű. A Madridnak megoldást kell találnia a kérdésre. Egyelőre a kivárás lehet a megoldás.

 

A Real Madrid az utóbbi években két fiatalra várt, az egyik Kylian Mbappé volt, aki hosszas huzavona után rekord szerződéssel, de maradt Párizsban, és köré épül majd a PSG. A másik pedig Erling Haaland volt, akire a Manchester City csapott le rekordfizetésért.

Mind a két játékosra volt félretéve pénze elvileg a Real Madridnak, így akár nagy bevásárlásba is kezdhetnének, de nem olyan egyszerű a helyzet csatár szinten, mivel Mbappé és Haaland kivételével, szinte csak EU-n kívüli játékosok vannak a listán, akiket kapásból vittek volna.

Jelenleg nincs szabad helye a Real Madridnak EU-n kívüli játékosokra. Hiába adta már be jó régen Vini Jr. kérvényét a spanyol útlevélre, nagyon lassan haladnak a dolgok. Már arra lehetett számítani, hogy akár az idény végére megoldódik a dolog, majd lehetett szeptemberről hallani, most pedig már úgy tűnik, 2022-ben nem lesz meg a spanyol útlevél, vagyis nem érkezhet újabb azonnal bevethető brazil, vagy más EU-n kívüli játékos a keretbe. Rodrygo később érkezett Spanyolországba, így az ő esetében pedig még később várható a spanyol útlevél megszerzése.

Miután a Real Madrid lecsúszott Mbappéról, és a kevésbé célpont Haalandról is, felmerült, hogy Gabriel Jesus lehet a megoldás, aki a Manchester Citytől akar távozni, hiszen Haaland érkezésével biztosan kiszorul a kezdőből. Eddig sem kapott sok lehetőséget Guardiolától, mivel a katalán mester nem nagyon szereti befejező csatárral játszatni a csapatait, így Gabriel Jesus szinte biztosan elérhető játékos lett volna a Real Madrid számára. Carlo Ancelotti szívesen látta volna a csapatában. Darwin Nunez ugyanezen okból nem érkezhet, a Benfica uruguayi csodatámadója így valószínűleg Angliában folytatja.

 

Egyelőre úgy tűnik, házon belülről érkezik a megoldás, mivel legrosszabb esetben maradnak azok a játékosok, akikkel a 2021/22-es idény bajnoki címmel és Bajnokok Ligája trófeával zárult. A fő probléma, hogy Karim Benzema már nem lesz fiatalabb, így még egy ilyen idényt nem fog tudni produkálni. Még egy-két évig biztosan számít rá a klub, így mellette fel lehetne építeni egy fiatal támadót.

Juanmi Latasa lehet az egyik nagy nyertese a helyzetnek, aki eredetileg úgy tűnt, a Castillából nem az első csapathoz irányítanak, hanem elfogadják a Rayo Vallecano ajánlatát. Jelen pillanatban Latasa nagy valószínűséggel az első keret tagja lesz.

A jelenlegi keretben Jovic és Mariano bevethető még csatárként, de Jovicot szinte biztosan eladja a Madrid, évek óta nem tud meghatározó játékossá válni. Ugyanez várható Mariano esetében is, aki annyira nem törekszik a távozásra, jól keres, de Ancelottitól is nagyon kevés lehetőséget kapott a bizonyításra, így ha találnak megfelelő klubot a számára, akkor elképzelhető, hogy Benzema mögött nem Mariano marad az első bevethető megoldás, hanem a fiatal Latasa.

Persze még mindig ott van a képben Borja Mayoral is, aki a felkészülésre visszatér a Real Madridhoz, de nagy valószínűséggel, a játéklehetőség miatt, tovább megy újra az idény elején.

És ne felejtsük el azt sem, hogy Eden Hazard elvileg a háta mögött hagyta a sérüléseit, és végre bizonyítaná a top átigazolási összeget, és ledolgozná a fizetését is. Vagyis a jelenlegi keretben van még tartalék.

 

Endrick a hosszú távú megoldás?

A Palmeiras fiatal brazil támadója, Endrick lehet a hosszú távú megoldás, de ő még csak két év múlva érkezhet Európába, akkor kaphat csak a kora alapján profi szerződést. Endrick esetében volt egy hullámvölgy, hiszen, ha Mbappé és Haaland is a Real Madridhoz igazolt volna, akkor a következő évtizedben megoldódott volna a Real Madrid támadósora. Mivel mind a két top fiatal játékos másik klubot választott, így az Endrick vonal továbbra is életben maradt.

A Real Madridnak az utóbbi években beváltak a fiatal brazilok szerződtetése, valamint felépítése. Vini Jr. és Rodrygo is komoly előrelépést mutattak az idény során. Carlo Ancelotti érkezésével és irányítása alatt, rengeteget fejlődött a két fiatal játékos. Vini Jr. a világ egyik legértékesebb játékosa lett, a különböző kimutatások alapján csak Mbappé előzi meg. Rodrygo pedig a Bajnokok Ligájában életmentő gólokat szerzett csereként beállva. Ha maga mögött tudja a sérüléseit, akkor hamarosan Rodrygo is a világ legértékesebb támadói közé kerül.

Vagyis az Endrick vonalnak jól megágyazott már a klub. Amit azért is alakítottak ki, hogy ne csillagászati összegekért kelljen top sztárokat igazolni, hanem olyan játékosokat építsenek fel, akik az új Neymar lehessenek, de ne 222 millió eurós átigazolási összegért. Valamint olyanokat, akik ragaszkodnak a klubhoz, és szívesen játszanak hosszú távon a Real Madridban.

 

A kivárás opció és a katari világbajnokság

A kivárásra a világbajnokság adhat okot. A november - decemberi rendezésű katari világbajnokság szépen megszakítja a bajnoki idényt, majd mikor vége lesz a világbajnokságnak, szinte azonnal jön az átigazolási időszak. A január új lehetőségeket adhat minden klub számára, így a Real Madridnak is. Elképzelhető, hogy berobban egy-két olyan név, aki már a tarsolyban van, de csak a vb-n bizonyít. Elképzelhető, hogy felszabadulnak addig EU-n kívüli helyek a kereten belül, és akkor rá lehet mozdulni egy-két megfigyelt nem Európai Unión belüli játékosra. Az is lehet, hogy a világbajnokság miatt fáradtabb lesz a jelenlegi keret, és ilyen szempontból is meg kell vizsgálni, kiket enged már most nyáron el, vagy kiket tart meg inkább még legalább januárig a klub.