Barcelona: Griezmann a besült projekt

ˆhirdetés

Antoine Griezmann egy óriási hiba volt a Barcelona részéről, a játékos karrierjének sem tett jót

 

 

A Barcelona utóbbi évek ámokfutásának egyik legjobb példája volt Antoine Griezmann szerződtetése az Atletico Madridtól 120 millió euróért. Egyszerűen senki sem értette, miért szerződteti a katalán klub a játékost 2019-ben.

 

Antoine Griezmannról mindenki elismeri a képességeit, mindenki tudja, hogy világbajnok, hogy az Atletico Madrid legjobb játékosa volt, és mindenki tudta, hogy nagyjából azon a poszton bevethető, mint ahol Lionel Messi játszik.

Akkor miért igazolták le?

- Óriási marketing értéke van a játékosnak, Griezmann az egyik legnépszerűbb játékos a közösségi médiás felületeken, az akkor elérhető a támadók közül.

- Lehetünk kicsit gonoszak is, a szerződtetésével lehetett gyengíteni az egyik fő riválist a bajnokságban.

- Esetleg arra készültek, hogy Messi már nem bírja sokáig, és kell az utód? Ezzel kapcsolatban jelentek meg ma cikkek a spanyol sajtóban. Pl. a katalán Sport is arról az állítólagos esetről ír, hogy amikor kiderült egy nappal az átigazolása a játékosoknál, Messi megkérdezte az akkori edzőt, Valverdét, hogy Griezmann hol fog játszani. Erre az edző lehajtotta a fejét és nem tudott válaszolni.

Vagyis annyira nem is szakmai okai voltak a szerződtetésének.

Az is egy változat, hogy a Bartomeu féle elnökségben többen is meg akarták törni a Messi - Suárez tengely erőfölényét az öltözőben, ezért kellett egy másik sztár. De mindenki látja, hogy ennek sem lett sok eredménye. Messi az Messi, a világ legjobb játékosa. Griezmann, elnézést a Griezmann szurkolóktól, egy teljesen más jellegű játékos, más karakter, ráadásul más játékhoz van szokva, mint amit a Barcelonában játszanak.

A Barcelona végül leigazolta Griezmannt 120 millió euróért, és éves szinten 40 milliós fizetéssel, vagyis a játékos jól járt anyagilag, de szakmailag már biztosan nem, mert egy edző sem találta meg a posztját. Messit nem lehet kirakni onnan, ahol a legjobban teljesít, mert Messi mérkőzéseket dönt el. Így Griezmann hol a bal oldalon, hol elől, hol kicsit hátrébb, bukkant fel, de a számára komfortos posztot nem kapta meg.

Griezmann nem tudott beilleszkedni, viszont Suárezt kitúrták, ezzel is gyengítve a Messi - Suárez tekintélyt az öltözőben. Viszont Griezmannt, kívűlről legalábbis úgy látszik, nem igazán fogadták be a társak. Kicsit idegen testként mozgott a csapaton belül.

Laporta érkezésével az elnöki posztra annyiban változott a helyzet, hogy a Barcelonának rendbe kellett tennie a komoly anyagi problémákat, így ahol csak lehet, spórolnak. Messit ugyan meg akarták tartani, de nem tudták, viszont az utolsó pillanatban sikerült Griezmanntól is megszabadulni. Griezmann visszatér sikerei helyszínére, ahol utoljára még tényleg imádták a szurkolók. Az Atletico Madrid átvállalja a fizetését, két évre kölcsönben játszik náluk a már 30 éves játékos, majd a végén akár végleg is megvásárolhatják, ha elégedettek vele.

Griezmann visszatér oda, ahol imádták, egy olyan klubhoz, amelynek a játéka illett hozzá. Biztosan lesznek nehéz pillanatai, mert 2019-ben az elválás nem volt szép, a szurkolóktól, kicsit jogosan, kapott hideget-meleget. De ha jól teljesít, akkor talán megbocsájtanak neki. És a visszatérése szép is lehet.

Griezmann pedig elmondhatja magáról, játszott a Barcelonában, olyan rossz statisztikája amúgy nem volt, csak olyan átlagos, ami ott kevés, emelkedett durván a fizetése, így magasabb polcra került. Talán volt néhány rosszabb érzetű éve, de a pályafutása végét még megnyomhatja az Atletico Madridnál.

Griezmann biztosan kellemetlenül érezhette magát, de ő legalább talált magának nem is akármilyen klubot, hiszen visszatérhet az Atletico Madridhoz. A Bartomeu elnökség alatt volt még egy-két meredek igazolás: Griezmannt arra a posztra igazolták, ahol Messi a legjobban tudott játszani. Coutinhót, aki inkább egy középső középpályás, balszélső támadónak szerződtették Neymar helyére. Ousmane Dembélé is leginkább a jobb szélen tud játszani, de hát ott volt Messi, akkor legyen ő az új Neymar, amiről kiderült szintén nem megoldás. Coutinho és Dembélé maradtak a klubnál, esélyt kapnak a bizonyításra, bár a szurkolók nagy része őket is elengedte volna, sőt talán inkább őket, és nem Griezmann. A beszámolók szerint Ronald Koeman mind a kettőjüket fogja tudni használni. És mivel itt vannak a keretben, még ha jelenleg sérültek is, de éppen ezért volt elengedhető Antoine Griezmann. Aki hiába sztárjátékos, de a Barcelonához nagyon rossz időszakban érkezett, és lényegében az elejétől kezdve látható volt, ez egy besült projekt lesz.

Elolvasok még egy cikket
ˆhirdetés