Büntetés vár a Premier League négy argentin válogatott játékosára?

ˆhirdetés

A félbeszakadt Brazília - Argentína vb-selejtező után, a négy érintett argentin játékosra még további büntetések várhatnak

 

Elképesztő jeleneteket hozott a vasárnap esti Brazília - Argentína világbajnoki selejtező mérkőzés, mivel a brazil hatóságok részéről az ötödik percben, a pályáról próbálták leszedni azokat a játékosokat, akik a Premier League-ből érkeztek, mivel megszegték az országra érvényes karanténkötelezettséget.

 

Ennek köszönhetően az argentin válogatott levonult a pályáról, és amilyen gyorsan lehetett, elhagyták Brazíliát, nehogy 14 napos karanténra kötelezzék az érintett játékosokat Brazíliában.

Az Aston Villa duója, Emiliano Martinez és Emiliano Buendia már úton van Anglia felé, ami nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Mivel Brazília vörös besorolást kapott Angliától, ezért oda visszatérve 10 napos karantén várna rájuk egy olyan szállodában, ahol nem tudnak edzeni. Ezért a játékosok Horvátország érintésével fognak majd visszatérni Angliába. Horvátországban olyan helyen szállnak meg, ahol zárt körülmények között ugyan, de tudnak edzeni, így nem esnek ki teljesen a ritmusból.

A Tottenham duója esetén, vagyis Giovani Lo Celso és Cristian Romero esetében, tovább bonyolódik a helyzet, ugyanis egyelőre még nem engedte őket haza az argentin szövetség. Számítana rájuk az edző a csütörtöki Bolívia elleni vb-selejtezőn. Vagyis ők még később térhetnek vissza Angliába és játszhatnak majd a klubjuk mérkőzésein. (frissítés: közben kiderült, hogy visszatér a két játékos a Tottenhamhez, nem játszanak Bolívia elle)

Egyelőre nem tisztázott, hogy melyik játékost, milyen módon engedte el a klubja. Az Aston Villa esetében hallani inkább megállapodást az argentin szövetséggel, a Tottenham esetében már nem. Ráadásul a Premier League klubok megállapodtak, hogy nem engedik a játékosaikat vörös színbe sorolt országokba, így a négy játékos megszegte a klubok egyezségét, aminek további büntetés lehet a következménye.

Nehéz helyzetben kellett dönteniük a játékosoknak, mert közben a FIFA lényegében kötelezte a klubokat arra, hogy a selejtezőkre engedjék haza a játékosaikat. Például a Premier League-ben szereplő brazil játékosok nem szerepeltek most a keretben, de az argentinok viszont igen. Brazília amúgy vezeti a dél-amerikai selejtező sorozatot, így egy fokkal jobb helyzetben várták a szeptemberi mérkőzéseket.

A játékosokat is meg lehet érteni, hiszen szeretnének részt venni a 2022-es világbajnokságon, és ahhoz, hogy ezt jó szívvel tehessék, részt kell venniük a selejtezőkön is.

Egyelőre nem született megnyugtató válasz a klubok és a szövetségek között, a szeptember esetében láttuk, viharos a helyzet, de lesznek októberben és novemberben is vb-selejtezők. Addigra megoldást kellene találniuk a felekre, mert több olyan kellemetlen képsort nem lenne jó látni, mint a Brazília - Argentína mérkőzésen láttunk. Mindenki a foci ünnepére készült a két nagy hagyományokkal és jelennel rendelkező válogatott révén, erre leginkább botrányos jelenetek miatt kerültek a címlapokra a csapatok és a játékosok. Majd láthattuk a brazil válogatott nyílt edzését mérkőzés helyett, bár gyorsan rendeztek egy félpályás összecsapást. De nyilván ez nem az, amire készültek a nézők, és a játékosok.

 

Emiliano Martinez Buenos Airesből való távozása után elismerte:

"Az Angliában játszó négyes vállalta a következményeket. Az argentin mez iránti szeretetünkért tettük. Sajnálatos, ami történt. Brazíliában nyerni akartunk."

"Amikor a hatóságok félbeszakították, nem értettünk semmit. Mindez politikai okokból történt. A világ nagyszerű játékra számított, nem erre a látványra."

 

ˆhirdetés