Miért nem akarja eladni a Tottenham Harry Kane-t?

ˆhirdetés

Harry Kane a Premier League csúcsigazolása lehet a nyáron, ha távozik, rekorder lesz. De a Spurs még rekord áron sem akarja eladni. Miért?

 

A Premier League nagy nyári szappanoperája Harry Kane, a Tottenahm és a Manchester City hármasa között alakult ki. Még mindig nem tudni, mikor lesz vége az átigazolási telenovellának: napokon belül, vagy csak az átigazolási időszak végével.

 

Harry Kane a Premier League legértékesebb játékosa, akiért a Manchester City a legújabb hírek szerint kész megadni a 150 millió fontot. Ez akkora összeg, amit valószínűleg már Daniel Levy is kész lehet elfogadni, főleg akkor, ha Harry Kane tényleg olyan nagyon távozni akar. De egy átigazolás sportszakmai kérdés is a klub és a játékos részéről is, nem csak tisztán üzlet.

Harry Kane azért akar távozni, mert nem érzi biztosítottnak azt, hogy valamilyen klubtrófeát nyerjen a közeljövőben a Tottenhammel. Hiába klublegenda, hiába nyert meg már szinte minden egyéni trófeát Angliában, ha előbbre akar lépni, úgy érzi, el kell igazolnia. Külföldre a családja és maga miatt nem akar menni, és idén úgy tűnik a Manchester City maradt az egyetlen igazi kérő. A City eddig megpróbált játékosokat is belevonni az átigazolásba, de úgy tűnik a Spurs tisztán pénzt akar. Sőt, a Spurs nem akarja eladni a játékosát, még akár 150 millió fontért cserében sem.

 

Miért nem akarhatja ennyiért eladni a Tottenham Kane-t?

Egyszerű: Nem látják biztosítva magukat abban, hogy a helyére hasonló kaliberű játékost tudjanak igazolni. Harry Kane 50 gól+gólpasszt jelent idényenként és ennyit egy játékos leigazolásával nem fognak tudni összehozni.

Harry Kane olyan értéke a Tottenhamnek, mint Messi volt a Barcelonának, csak még 28 éves, vagyis van benne még akár öt jó év is. Bár nagy valószínűséggel olyan idénye, mint tavaly volt nem nagyon lesz már: Premier League gólkirály lett és ő adta a PL-ben a legtöbb gólpasszt is. Ha a pénzt nézik tisztán, akkor adott, hogy most kell elengedni a játékost, ennél többet a jövőben nem fognak kapni érte, ráadásul van benne egy kis elvágyódás is.

A Spurs jó tárgyalási helyzetben van, hiszen 3 év még hátravan Kane szerződéséből, ezért nem sürgős számukra az eladás. Kane eddigi mentalitását ismerve, ha maradnia kell, akkor nem lesz kedvetlen, nem akarja tönkretenni a pályafutását azzal, hogy szabotálja a játékot.

Rossz tárgyalási helyzetben van a Spurs, mert ha eladják Kane-t, akkor mindenki tudja, hogy 150 millió fontnyi pénz érkezett a házhoz, és az általuk kiszemelt játékosok ára végképp az egekbe szökik.

 

Pótolni tudja Kane-t a Spurs egy új igazolással?

Rövid távon biztosan nem, mert nincs a piacon olyan játékos, aki olyan teljesítményre képes, mint az angol válogatott támadó. Ráadásul a Spurs célja az, hogy Bajnokok Ligája indulást jelentő helyen végezzenek az idény végén. Kane távozásával még nehezebbé válik a cél elérése. A helyére olyan játékos érkezhet reálisan, aki még fiatal, nagy a lehetőség benne, ezért komoly összeget kell érte fizetni. A fiatal korának köszönhetően nem fog ódzkodni egy idény Európai Konferencia Liga szerepléstől sem. Harry Kane-nek egy ilyen idény valószínűleg már sok lenne, egy fiatalnak - pl a Tottenhammel hírbe hozott Vlahovicnak -, aki esetleg kisebb csapattól érkezik viszont még nem. De egy fiatal sztár tud rögtön alkalmazkodni a Premier League-hez? Ha nem, akkor nehéz elképzelni a riválisok igazolásait figyelve azt, hogy az idény végén a Tottenham TOP4-ben, vagyis Bajnokok Ligája indulást jelentő helyen végezzen.

Az angol lapok beszámolói szerint tavaly lehetett egy megállapodás szóban Daniel Levy és Harry Kane között, ami szerint Kane maradjon még egy évet, ha sikerül kiharcolni a Bajnokok Ligája indulást, akkor marad továbbra is, ha nem, akkor távozhat a megfelelő összegért. Levy nagy valószínűséggel várja az általa elképzelt összegű ajánlatot. Kane Bajnokok Ligája címre vágyik, és jelen pillanatban ettől nagyon messze van a Spurs, nem hogy a címtől, de még az indulástól is. Kane úgy érzi, ha most nem vált, akkor lecsúszik a lehetőségről.

 

Kane visszatért és újra edzésbe állt

Harry Kane visszatért a szabadságáról, letöltötte a karantén időszakot is, viszont a Pacos Ferreira elleni keretben nincs ott. Ez két ok miatt is megtörténhet: Az egyik tisztán szakmai, mivel Kane még nem edzett együtt a csapattársakkal, így felesleges kockáztatni a játékát. A másik pedig pénzügyi, egy egészséges Harry Kane jobb tárgyalási alap, mint egy véletlenül megsérülő.

A játékos a saját közösségi médiás felületén jelezte, edzésben van, vagyis újabb lépést tett a szurkolók felé, készül a visszatérésre, ne mérgesedjen el jobban a helyzet, ha úgy alakul, marad. Még egy klublegendára is megorrolhatnak a szurkolók, bár jó teljesítménnyel nyilván gyorsan rendezni lehet a nyári érzelmi hullámvasutazást, amit a Spurs szurkolók számára jelent a rengeteg pletyka, és azokra nem érkező reagálások a klub részéről.

 

Van még két hét az átigazolási időszakból, addig minden megtörténhet.

Ha a hétvégén Nuno beveti, akkor szinte biztos, hogy eldőlt a maradása, de ha továbbra is húzzák a visszatérést, akkor mehet tovább a találgatás. A City úgy tűnik komolyan gondolná a megszerzését, eddig 120 millió fontról is lehetett hallani, bár a legújabb változat szerint mégis megadnák a 150 millió fontot. Amivel viszont a Citynek is kezdeni kell valamit, mert eladásra lesz szükségük. A nyáron megszerezték már rekord összegért, 100 millió fontért Jack Grealisht, mellé Harry Kane leigazolása már komoly aggályokat vetne fel a pénzügyi fair-play szempontjából.

Ha a Citynek is el kell adnia játékost, az idő. Igaz, hogy van még két hét hátra, de gyorsan el tud repülni az idő ilyenkor. A legegyszerűbb minden fél számára természetesen az lenne, ha játékoscsere is lenne a felek között, de az is kérdés, a felajánlott játékosok távozni szeretnének-e. Fel akarják-e adni a mesés fizetésüket, és természetesen azt, hogy bajnoki címért küzdenek, és esélyesek akár a Bajnokok Ligája megnyerésére is, a Spursért cserében.

A szurkolók egy része attól is tart, hogy Bale eladása után sikerült nem éppen Tottenham kompatibilis játékosokra elkölteni a mesés összeget. A Spurs a 150 millió fontot képes lehet olyan játékosokba fektetni, akik együtt előrelépést jelenthetnek a klub számára? Ha igen, akkor ebben az esetben, nehezen, de talán képesek lehetnek elfogadni Kane távozását.

A Tottenham számára biztató lehet, hogy a nyár egyik nagy igazolása a Juventustól érkező Paratici személyében sportigazgató volt, aki ezt a bonyolult és nehéz helyzetet előnyösebben segíthet rendezni. Segíthet dönteni a maradás és távozás mellett. Távozás esetén megfelelő új játékosok leigazolását vezényelheti le rövid időn belül, és ezzel jobb szájízzel zárni az eladást.

Elolvasok még egy cikket
ˆhirdetés