Olaszország az Európa-bajnok, az angolokat győzték le a döntőben

Drámai csatában, büntetőkkel győztek az olaszok az angolok elleni döntőben. Pedig a mérkőzés első gólját az angolok lőtték, de a végét az olaszok bírták jobban.

 

Anglia nem tudta megszerezni első Európa-bajnoki címét, pedig minden adott volt, a döntőre Londonban került sor, a Wembley Stadionban, ráadásul 67 173 néző előtt rendezték meg a találkozót, aminek a végén az olaszok ünnepelhettek, történelmük során második alkalommal lettek Európa-bajnokok.

 

- Félelmetes angol kezdés

- Olasz feltámadás, egyenlítés

- Taktikai változtatások angol részről

- Büntetőpárbaj, amit az olaszok bírtak jobban. Érthetetlen lövők az angoloknál

 

Félelmetesen kezdtek az angolok

Anglia már a második percben megszerezte a vezetést Shaw góljával. A védő szerezte meg a labdát és indította meg a támadást, majd Kane adott mesteri labdát a jobb szélen felfutó Trippiernek, aki megvárta, hogy a tizenhatos bal oldalára beérkezzen Shaw, majd átívelt az egyedül maradó védőnek, aki kapásból a jobb alsóba bombázott, a labda a kapufáról pattant be.

Láthatóan begyakorolt figura volt, mert nem sokkal később hasonlóan fordított oldalt az angol válogatott, azonos szereplőkkel, de ott nem sikerült igazi helyzetbe kerülni.

A mérkőzés elejét az angolok uralták, Southgate által kitalált taktika az ötvédős rendszer ellen nem tudott mit kezdeni az olasz válogatott. Ráadásul a korai gólra ráülhettek az angolok és kontrázhattak, de az első félidőben nem volt több komoly helyzetük. Viszont az 5-4-1-es falat az olaszok sem tudták megbontani. Kivéve akkor, mikor az angolok egyre inkább hátrébb húzódtak, és Chiesa egyéni előretörésekkel, helyzetekbe kerülésekkel próbálta megbontani az angolok védekezését.

Olasz feltámadás és egyenlítés

Az olaszok az első félidő második felére Chiesa előretöréseivel jelezték, nem adták fel a mérkőzést. Majd a második félidőben Mancini több cserét is végrehajtott, Chiesa pedig átkerült a bal szélre, és ott próbálta megbontani az angolokat.

Végül az egyenlítés nem akcióból, hanem egy szögletrúgás után sikerült.

A 67. percben Berardi végezhetett el szögletet a jobb oldalról, a kavarodásból Verratti fejelt a kapura, a jobb alsóba tartó labdába Pickford ért bele bravúrral, a kapufáról lecsorgó labdára Bonucci csapott le és közelről a kapuba lőtt.

Az egyenlítés után is inkább olasz fölényt láthattunk, az olaszok támadó szellemű változtatásai után egyértelmű volt, hogy tűzben kell tartani a játékosokat.

Az angolok az ötvédős rendszerből átálltak a négyvédősre, Saka beállításával gyors kontrákba bíztak, de nem nagyon ült ez a cseréje sem Southgate-nek, bár a fiatal szélső Chiellinit egyszer megtréfálta a rendes játékidő ráadásában.

Újabb gólra nem került sor, sőt a kétszer tizenöt perc hosszabbításban sem.

 

A büntetőpárbaj, amit az olaszok nyertek meg az angolok ellen

Berardi kezdte a büntetőpárbajt, a jobb alsóba lőtte a labdát, Pickford balra vetődött (1-0)

Harry Kane is a jobb alsóba lőtt, Donnarumma érezte az oldalt, de védeni nem tudott (1-1)

Belotti balra lőtte, Pickford balra vetődött és védett (1-1)

Maguire a bal felsőbe lőtt, Donnarumma a jobbra vetődött (1-2)

Bonucci jobbra lőtte félmagasan, Pickford érezte az irányt, de nem érte el a labdát (2-2)

Rashford jobbra lőtte, de kapufát talált, pedig Donnarummát nagyon elküldte balra (2-2)

A negyedik kört Bernardeschi kezdte, Pickfordot elküldte jobbra, a labda pedig középre gurult (3-2)

Sancho nem nagyon nekifutva a bal oldalt választotta, de Donnarumma is érezte az oldalt és védett (3-2)

Az ötödik körben Jorginho állt a labda mögé, de a lazán jobb alsóba gurításból Pickford védés lett (3-2)

Saka érkezett az angoloktól, de a balra tartó lövését Donnarumma védeni tudta, és indulhatott az olasz ünneplés.

 

Az érthetetlen büntetők

A büntetőpárbajok egyik örök érvényű alapszabálya, olyan játékos ne nagyon rúgjon büntetőt, aki nem sokkal előbb állt be, mert vagy nincs úgy bemelegedve, vagy nincs úgy ott fejben, mint a többiek. Ezt az elcsépelt helyzetet erősítették ma a kihagyott büntetőkkel a játékosok és a szövetségi kapitányok, bár főleg az angolokra volt ez igaz.

Az olaszoknál Belotti csereként érkezett a hosszabbításra, míg Jorginho kakukktojás, bár annyiban nem, hogy ugyanúgy lőtte a labdát, mint a spanyolok ellen, így Pickfrodnak bejött a döntése. Az angoloknál Rashford és Sancho is a 120. percben lépett pályára, Sakát pedig a kora miatt egyszerűen nem kellene ilyen helyzetbe hoznia a szövetségi kapitánynak.

Gareth Southgate a mérkőzés utáni interjúban magára vállalta a büntetőrúgásokat, mondván, ő jelölte ki a rúgókat.

"Az én felelősségem, én választottam ki a büntetőrúgókat. Senki sincs egyedül... együtt vagyunk csapatként a győzelemben és a vereségben is."

 

Olaszország lett az Európa-bajnok, de a legjobb játékos is olasz lett

Donnarumma lett a torna legjobbja

Leonardo Bonucci pedig a mérkőzés legjobbja.

 

DÖNTŐ

2021.07.11., VASÁRNAP     KEZDÉS
OLASZORSZÁG

Bonucci 67

büntetők: 3-2
1-1 ANGLIA

Shaw 2
21:00

 

Olaszország: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) - Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) - Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), Insigne (Belotti, 91.)

Anglia: Pickford - Trippier (Saka, 70.), Walker (Sancho, 120.), Stones, Maguire, Shaw - Rice (Henderson, 74., Rashford, 120.), Phillips, Mount (Grealish, 99.) - Kane, Sterling