Az olaszok már a döntőben

Az olasz - spanyol elődöntő izgalmas mérkőzést hozott, és végül büntetőpárbaj döntött az olaszok javára

 

Az elődöntő első mérkőzése igazi rangadót hozott, hiszen az olaszok és a spanyolok mérkőztek a döntőbe jutásért. Az olaszok eddig az Európa-bajnokság kellemes meglepetései, míg a spanyolok hullámzó teljesítménnyel jutottak el eddig.

 

A mérkőzésen összességében Luis Enrique taktikája ült, meg tudta ölni Roberto Mancini által megálmodott taktikát azzal, hogy többnyire a spanyolok tartották a labdát. De ehhez az is kellett, hogy lényegében igazi befejező csatár nélkül játszottak a spanyolok, kevés pontosan befejezett lehetőséggel. Bár Oyarzabal és Ferran Torres is lőhetett volna gólt, a helyzeteiket rondán elpuskázták.

Erre jött válaszként egy gyors olasz kontra, aminek a végén Chiesa tekert gyönyörűen a kapu bal oldalába a 60. percben.

Válaszul Luis Enrique beküldte a pályára Alvaro Moratát, a Juventus spanyol támadója Dani Olmóval összejátszva, a középpályástól visszakapott labdával jutott a tizenhatoson belülre, jobbal átvette, ballal a jobb alsóba lőtt a 80. percben.

A gól végleg felhozta lelkileg a spanyolokat, és mivel addigra úgy alakította át Luis Enrique a csapatát, hogy inkább a támadás feküdt a csapatnak, ezért egyre több helyzetet láthattunk. Ennek ellenére az olaszok egy-egy kontrával veszélyeztettek.

A hosszabbítást fizikálisan a spanyolok bírták jobban, a spanyolok próbálták eldönteni a mérkőzést, az olaszok mintha elfáradtak volna a ráadásra, ennek megfelelően kezdték lassítani a játékot, húzták az időt, vártak a kontrákra. De végül a kétszer tizenöt perc nem hozott gólt, jöhettek a büntetők.

A büntetőket az olaszok kezdték, Locatelli lövését Unai Simón védte, megérezte az irányt, és leért a jobb alsóba tartó labdára. Dani Olmo válaszként az égbe bombázta a labdát.

A második körben Belotti bebombázta, de Gerard Moreno sem hibázott.

A harmadik körben Bonucci magabiztosan lőtt a hálóba, erre jött Thiago, aki pedig nagyon lazán lőtt a jobb alsóba.

A negyedik párban Bernardeschi a bal felsőbe bombázott, Unai Simón érezte az irányt, de nem védhetett. Míg Moratán látszott, hogy bizonytalanul áll a labda mögé, és látványos mozdulattal arra lőtte a labdát, amerre mutatta a teste, hogy lövi, Donnarumma pedig védte a bal alsóba tartó labdát.

Az ötödik párnál Jorginho érkezett elsőként, és elképesztő magabiztos és könnyed lövéssel eldöntötte, hogy az olaszok jutottak a döntőbe.

Az olasz ellenfele az angol - dán elődöntő győztese lesz.

 

EURO2020 ELŐDÖNTŐ

2021.07.06., KEDD     KEZDÉS
OLASZORSZÁG

Chiesa 60

Büntetőkkel 4-2
1-1 SPANYOLORSZÁG

Morata 80
21:00

 

Olaszország: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Tolói, 74.) - Barella (Locatelli, 85.), Jorginho, Verratti (Pessina 74.) - Chiesa (Bernardeschi, 107.), Immobile (Berardi, 61.), Insigne (Belotti, 85.)

Spanyolország: Unai Simón - Azpilicueta (Llorente, 85.), Eric García (P. Torres, 109.), Laporte, Jordi Alba - Koke (Rodri, 70.), Busquets (Thiago Alcántara, 106.), Pedri - F. Torres (Morata, 61.), Oyarzabal (Moreno, 70.), Olmo