A magyarok a franciákat, a lengyelek a spanyolokat lepték meg, a németek szétfutották a portugálokat

Mozgalmas mérkőzésekkel zárult a csoportmérkőzések második köre

 

 

Három mérkőzéssel zárult az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek második köre, két meglepetés, és egy csúcsmérkőzés volt a menü szombatra.

 

15 órakor a Magyarország - Franciaország találkozóval kezdődtek a napi küzdelmek. A magyarok nagyot küzdöttek, a kicsit talán lenézően pályára érkező franciák ellen. Fiola révén gyönyörű támadás végén szerezte meg a vezetést a magyar válogatott, a második félidőben viszont Griezmann kihasználta az egyetlen megingást a tizenhatoson belül. Az egy pont azt jelenti, hogy életben maradtak a magyar remények a továbbjutásra, a franciák pedig így is vezetik a csoportot, de nem lefutott a számukra sem az utolsó forduló.

18 órakor jött a nap rangadója, a Portugália - Németország találkozó. A portugálok egy háromgólos magyar veréssel érkeztek a mérkőzésbe, míg a németek egy franciáktól elszenvedett vereséggel. Ennek megfelelően a németek az elejétől kezdve nyomtak, és azt láthattuk tőlük, amitől mi magyarok is tarthatunk majd: mennek előre és bedarálják az ellenfelet. A mérkőzés első szabályos gólját a portugálok szerezték, egy kontra végén Ronaldo lőtt a kapuba. De jelezte a németek erejét, hogy egy pillanatra sem rendültek meg a bekapott góltól, aztán végül jött a német henger. Két oldalról belőtt labdát sem tudtak kivágni a portugál védők, előbb Rúben Dias, majd Guerreiro lábáról került a saját kapujába a labda, majd már Havertz ténylegesen is feliratkozott a gólszerzők listájára, Gosens pedig szállította a negyedik gólt. Jota még szépített a portugáloknak, de a németek megmutatták, kell még velük is számítani. Ráadásul a győzelemmel életben tartották a továbbjutási reményeike, és feljöttek a második helyre.

A csoportunk záró fordulójában Németország - Magyarország, és Portugália - Franciaország mérkőzéseket rendeznek, vagyis bármi lehet még a végén.

A második forduló utolsó mérkőzésén a spanyolok fogadták a lengyeleket. Mind a két válogatott számára az életben maradás volt a tét. A spanyolok házigazdához illő módon álltak bele a mérkőzésbe, támadóbban, mint a svédek ellen, Gerard Moreno vezérletével jöttek is a helyzetek, majd a 25. percben Moreno nagyszerű passzából szerezte meg a vezetést Morata révén a spanyol válogatott. Morata innentől kezdve már nem kapott füttyszót, vagyis nagy tehertől szabadult meg a Juventus támadója, megtörte a góltalansági sorozatát.

A második félidőben Lewandowski a lengyelek nagy örömére megrázta magát és egyenlített, de a spanyolok gyorsan újra vezetést szerezhettek volna, de Gerard Moreno kihagyta a büntetőjét, Morata pedig mellé lőtte a kipattanót.

A spanyolok két döntetlennel várják a szlovákokat, míg a lengyelek érthetően ünnepelték a megszerzett pontot, ugyanis így életben maradtak a reményeik, a továbbjutást a svédek ellen harcolhatják ki.

A nap eredményét egyértelműen a magyarok szállították, az aktuális világbajnoktól sikerült pontokat menteni. A lengyelek spanyolok elleni döntetlenje is biztató a számukra, de azért megfigyelhető, ez a spanyol válogatott egyelőre nem számít végső győzelemre esélyesnek. Persze még feljavulhatnak, de az utóbbi évek egyik leggyengébb keretéről van itt szó.

A portugálok védekezése sem a régi már, viszont Cristiano Ronaldo tovább építi a történelmét és dönti a rekordokat az újabb góllal. A németek pedig megsebzett oroszlánként küzdöttek, vagy leginkább az utóbbi évek legszebb német hagyományait hozták: vérszemet kaptak és nem álltak le. A franciák ellen még ötlettelen volt a játék, a portugálok ellen nagyobb sebességre kapcsolva nem volt nagy veszélyben a három pontjuk.

Vasárnaptól már a csoportmérkőzések harmadik köre jön. Rögtön egy Olaszország - Wales és egy Svájc - Törökország mérkőzéssel.