Pochettino vagy Raúl válthatja Zidane-t, edzőkérdés van egyáltalán?

ˆhirdetés

Zinedine Zidane helyzete egyre ingatagabb a Real Madrid élén. Miért kellene, vagy miért válthat a klub, és kire.

 

 

A Real Madrid a tavalyi bajnoki cím után láthatóan megrogyott. Már az előző szezonban is érezhető volt, hogy változásokra van szükség, mert ugyan a bajnoki cím megszületett, de a Bajnokok Ligája trófea messze volt a klubtól. Kell-e cserélni, most kell cserélni edzőt?

 

Nehéz helyzet előtt áll Florentino Perez, hiszen az utóbbi évek sikeredzőjének sorsáról kell döntenie. Zinedine Zidane neve mellett többek között zsinórban háromszor megnyert Bajnokok Ligája trófea áll, valamint az előző idényben egy bajnoki cím.

Azt hihettük volna, hogy a bajnoki címmel elindult felfelé a csapat, de közben láthattuk, ez annak is volt köszönhető, hogy a Barcelona is mély válságba került a koronavírus járványnak köszönhetően. És a Madridot is érzékenyen érintette a gazdasági válság, hiszen senkit sem igazoltak a klubhoz a nyáron, közben rengeteg játékost elengedtek vagy végleg, vagy kölcsönben, hogy stabilizálni tudják a klub anyagi helyzetét.

A Madrid idén a bajnokságban is meglepő vereségekbe szalad, miközben a Bajnokok Ligájában az a szégyen érheti a csapatot, hogy nem tudnak továbbjutni a csoportból. Az utolsó fordulóban fog eldőlni, lesz-e egyenes kieséses szakasz, vagy jöhet akár az Európa Liga.

De itt nem csak edző kérdés van. Luka Modric és Sergio Ramos nem éppen mai gyerek már és még mindig ők a csapat legmegbízhatóbb játékosai. A fiatalok nem tudnak egyenletes szinten kiemelkedőt nyújtani. Kölcsönökből visszatért ugyan Ödegaard, vagy Odriozola, de ők még nem tudták kiszorítani a kezdőből a riválisaikat, vagy sérüléssel bajlódnak.

Ez az idény egy kicsit szerencsejáték jellegű, hiszen sosem lehet tudni éppen melyik játékosnak kell karanténba vonulnia két hétre, a sűrű menetrendnek köszönhetően pedig egyre több a sérült.

Vagyis itt nem csak egyszerűen edzőkérdésről van szó. Persze sokan kritizálják Zidane taktikáját is, nem látni, hogy fejlődne a csapat, lenne valamilyen előremutató taktika azon kívül, hogy a csapat a nagyon fontos mérkőzéseit képes nyerni.

Nagy valószínűséggel Florentino Perez a döntéssel meg fogja várni a Mönchengladbach elleni utolsó Bajnokok Ligája csoportmérkőzést. De előtte még a Sevillával játszik a bajnokságban a Madrid, majd utána jön az Atletico Madrid elleni városi derbi.

 

Kik jöhetnek szóba, mint Zidane utódjai:

 

- Mauricio Pochettino

- Raúl González

 

Két választás, két külön irányt jelent.

Raúl jelenleg a Castilla edzője, ráadásul klublegenda. Az ő érkezése rövidtávon biztosan jelenthet megoldást, hiszen ismeri a klubot, a klubvezetést, valamint a játékosokkal is jó a kapcsolata. Viszont edzői szempontból még nincs olyan nagy tapasztalata.

Pochettino éppen klub nélkül van, már korábban is hírbe hozták a Real Madriddal. Nagy a tapasztalata, hiszen több klubnál nyújtott már kiemelkedőt, utoljára a Tottenhamnél dolgozott, a Spursszel amúgy Bajnokok Ligája döntőig jutott. Aztán mélyrepülésbe kezdett a klub, köszönhetően egy hasonló helyzetnek, amiben most a Real Madrid is van. A Tottenham stadionépítés miatt nem tudott új játékosokat igazolni, a meglévők teljesen kifáradtak fizikailag és mentálisan is, mert nem volt lényegében rotálási lehetőség. A Real Madrid is éppen stadiont épít, ráadásul a nyáron nem volt igazi vérfrissítés.

Pochettino egyértelműen új szemléletet hozna a klubhoz, gyors, sok futás, letámadás jellemzi a csapatainak a játékát. Vagyis egy ahhoz hasonló játékot képvisel, ami a Liverpoolt és a Bayern Münchent is a csúcsra vitte az utóbbi években. Ehhez viszont új játékosokra is szükség van. Vagyis az érkezésével lényegében felejtené az idényt a Madrid, viszont elkezdené felépíteni a következő időszakot.

Pochettino nagy problémája viszont az, hogy még nem nyert egy trófeát sem.

Természetesen Raúl is biztosan mást képvisel, mint Zidane, hiszen nem ugyanaz a személyiség, de őt még nagycsapatnál nem láttuk élesben dolgozni.

Egy biztos, Florentino Perez elnöknek el kell döntenie, hogy Zidane itt a probléma, vagyis edzőt kell cserélni, vagy egyszerűen fogjunk rá mindent a gazdasági környezetre. Érdekes hetek várhatók a Madridnál, a rangadók után, között választ kaphatunk a kérdésre. Mert ha edzőt is váltanak, nem biztos, hogy Raúl, vagy Pochettino lesz a befutó, szóba kerülhet akár Guti is, de lehetett hallani már Allegriről, Roberto Martínezről is. Ebből a nehéz helyzetből is képes lehet kihúzni Zidane a csapatot?

 

Molnár Gábor

ˆhirdetés