A sok sírás eredménye egy ütős Barcelona?

ˆhirdetés

A nyáron átalakult a Barcelona, és úgy tűnik az előnyére történtek a változások. De még messze a megnyugvás.

 

A Bajnokok Ligájában elszenvedett 8-2-es Bayern elleni vereség földcsuszamlás-szerű változásokat hozott a klub életében. Több játékosnak mennie kellett, új edzője lett a klubnak Ronald Koeman személyében, viszont sokak nagy bánatára az elnök nem távozott, de úgy tűnik, tudja mit csinál: az első néhány mérkőzés alapján szórakoztató játékot fog nyújtani a Barcelona.

 

A katalánok több rutinos játékost is elküldtek a csapattól, ezzel is csökkentették a fizetésekre szánt keretet. Eligazolt többek között Vidal, Suárez, Arthur, Rakitic és Semedo is. Messi is távozni akart, de Bartomeu elnök viharos körülmények között, de megtartotta. Talán az első néhány mérkőzés után már Messi sem bánja, hogy nem váltott klubot, mert egészen jó csapat épül köré, vagy mellé.

Ronald Koeman fiatalított a kereten, valamint megtartott olyan játékosokat, akiket az elődök nem tudtak beépíteni. Így alapember lesz Coutinho, aki végre nem a bal szélen játszik, hanem inkább középen. A fiatal Frenkie de Jong is kulcsszerepet fog kapni, láthatóan jól megérti magát Coutinhóval és Jordi Albával is a bal szélen. Valamint ez lehet Ansu Fati nagy idénye. Természetesen óvatosan kell vele bánni továbbra is, mert az idényt tizenhét évesen kezdte és a zárásakor is még csak tizennyolc lesz.

Messi ugyan szomorú egy kicsit (finoman szólva), mert több jóbarátját engedte el a klub, viszont láthatóan a fiatalok jól tudnak majd vele együttműködni, aminek köszönhetően akár trófeákért is harcban lesz ez a Barcelona. Ráadásul úgy, hogy egyelőre Griezmann nagyon gyengén játszott.

Ousmane Dembélében is több van elvileg, kérdés, Koeman alatt képes lesz-e végre a változásokra. Edzésről való késésről már lehetett hallani, vagyis nem indul annyira nyugodtan számára az idény. Az sem lenne meglepetés, ha a télen elengednék, hiszen az edző Memphis Depayt szeretné Dembélé helyén látni a csapatban.

Azt láthattuk, hogy Trincao, aki a jobb szélen bevethető, valamint Pedri is fog lehetőséget kapni az idény során. A védelemben talán Ronald Araujo lesz majd beépíthető. De egyelőre még nem láttuk sokat játszani Miralem Pjanicot sem, aki a nyári átigazolási szezonban a Barcelona részéről a legnagyobb igazolásnak számít.

Az átigazolási időszak hajrájában szerződtette a Barcelona Sergino Destet, a tizenkilenc éves védő Semedo helyére érkezett a védelem jobb oldalára, de vészesetben a bal szélen is bevethető. Ajax nevelésről van szó, így Koeman biztosan jól ismeri az amerikai válogatott, de szinte hollandnak tekinthető védőt.

A Barcelonát rengetegen temették a Bayern München elleni vereség után, majd Koemant már a kinevezésekor leírták, hogy nem jó edző, de úgy tűnik, az idényt biztatóan kezdi vele a Barcelona. Persze, majd a szezon közepétől lehet igazán eldönteni, hogy jól sikerült-e a váltás. Az biztos, hogy Koeman több olyan játékosnak is megtalálta a helyét, akiknek az elődjeinek nem sikerült, egy kicsit letisztázták a keretet és a jövő csapatát kezdték építeni az aranygeneráció megmaradt tagjainak hátán.

Várhatóan izgalmas és érdekes idény elé néz a Barcelona. Egy gyorsabb, gólra törőbb játékot kaphatnak majd a szurkolók, és végre látni, mit akar a pályán a csapat. Koeman egyszerre tudja használni Coutinhót, Ansu Fatit, vagy Frenkie de Jongot, valamint mindezt teszi úgy, hogy Messi továbbra is kulcsjátékos, igazi vezér. Griezmann is fontos eleme lehet ennek a csapatnak, bár az első fordulókban még nem igazán találta a helyét a francia és csalódást keltően játszott, de egyértelmű cél, hogy Koeman nem akarja veszni hagyni az Atletico Madridtól érkező játékost.

Összességében a Barcelona a bajnoki címért harcban lesz, a Bajnokok Ligája trófea meglepetés lenne, bár ez a csapat „gyilkosabb”, mint az utóbbi években, vagyis a játék gólra törőbb. De az tény, hogy továbbra is komoly bajok vannak a klubnál, hiszen az elnök posztja bizonytalan, a távozása esetén még Koeman állása is veszélybe kerülhet, ami újabb átalakításokkal járna. A keretben maradtak olyan játékosok, mint Dembélé, Riqui Puig, Carles Alena és Samuel Umtiti, akikért a spanyol lapok szerint Koeman nem ragaszkodik. Ősszel talán lesz lehetőségük bizonyítani. Viszont nem sikerült leigazolni Eric Garciát a Manchester Citytől, aki a védelemben kellene Koemannak és Memphis Depay is Lyonban ragadt, pedig a felek már megállapodtak egymással. De az üzlet létrejöttéhez Ousmane Dembélét el kellett volna adnia a klubnak, ami viszont nem sikerült.

Elindult az átalakítás, de még messze a vége, a védelem ezer sebből vérzik. Dest ugyan jó igazolásnak tűnik, de túl fiatal ehhez a szinthez megkívánt egyenletesen kiváló teljesítményhez. Piqué és Busquets sem lesz fiatalabb, a pótlásukról gondoskodni kell minél hamarabb. Az idény hozhat még viharos változásokat, egy elnökváltás megkavarhatja a Koemanra felépített vonalat.

 

Molnár Gábor

ˆhirdetés