Perez komolyan gondolta, milyen idénye lesz így a Real Madridnak?

Real Madrid, Florentino Perez
Florentino Perez betartotta az ígéretét, nem igazolt új játékost a Real Madrid. Viszont a szűkített kerettel is esélyes lesz a klub a bajnoki címre.
ˆhirdetés

A Real Madridot megviselte a járvány okozta gazdasági válság, átvészelik, de komoly döntések árán. Vélemény

 

A Real Madrid több, mint tizenöt játékosát adta el, vagy adta kölcsönbe a nyári-őszi átigazolási időszakban és nem igazoltak egy új játékost sem, csak erre az idényre Ödegaard, Odriozola és Lunin már nem ment kölcsönbe. Vagyis mondhatni, úgy igazolt játékost a klub, hogy nem kellett átigazolási összeget fizetniük, viszont százmillió euró fölötti összeget szedtek össze az eladásokból és a kölcsönadási díjakból, spórolva a béreken is.

 

Florentino Perez már tavasszal megmondta, idén nem fognak igazolni új játékost. Kiemelten azért, mert nem lenne tisztességes a jelenlegi kerettel szemben, mert ők belementek a fizetéscsökkentésbe, ezzel is segítve a klubot, hogy az átvészelje ezt a nehéz időszakot. De nem csak a csökkentést fogadták el, hanem például a bajnoki címért járó bónuszt sem kérték. Ilyen helyzetben olyan játékost szerződtetni, aki sztárnak számít, csökkentett fizetésért nem lehet.

A Real Madrid ráadásul éppen felújítja a Bernabeu Stadiont, ami extra kiadást jelent a klub számára. Viszont annyiban jókor kezdtek bele, hogy a zártkapus mérkőzéseket így elvihették az Alfredo di Stefano Stadionba. Mindegy, hogy kisebb stadionban játszik a csapat, amikor úgy sincs néző. A Bernabeut pedig fel lehet újítani arra az időszakra, mikorra vége a járványnak és visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba.

A Real Madrid nyélbe ütött több olyan üzletet, ami évek óta húzódott. Kölcsönadták Gareth Bale-t a Tottenhamnek, igaz a fizetésének egy részét még mindig a Madrid állja, de jelentős spórolás még így is a klub számára, mivel Zidane nem játszatta volna a walesi játékost. Sikerült csapatot találni James Rodrigueznek is, aki szintén kiemelt fizetést kapott a klubtól, de nem játszott volna Zidane alatt továbbra sem. James az Evertonhoz igazolt, ahol Ancelotti irányítása mellett kivirágzott és a liverpooli klub is nagyon jól kezdte az idényt. Azt viszont nem lehet tudni, hogy végül kapott-e pénzt Jamesért a Madrid, vagy sem. Erről ellentmondásos hírek jelentek meg. De még ha ingyen is ment, akkor a fizetésén való spórolás is fontos a jelen helyzetben.

A keret jelentősen szűkült, de lényegében kiegészítő emberektől szabadult meg a klub, olyanoktól, akik eddig is kölcsönben szerepeltek, vagy nagyon kevés lehetőséget kaptak és nem volt értelme maradniuk. A kölcsönbe adott játékosok előtt ráadásul nem zárult be a kapu, hiszen, ha bizonyítanak az új klubjukban, akkor várja őket vissza a Madrid. Ahhoz viszont kiemelkedőt kell nyújtani. De Reguilónt is úgy adta el a klub a Tottenhamnek, hogy visszavásárlási opció szerepel a szerződésben.

El kell fogadni, ez egy olyan idény lesz, ahol több fiatal fog lehetőséget kapni, mint korábban, de arra kell számítani, hogy nagyjából az a csapat fog játszani, akik megnyerték az előző idényt. Több lehetőséget kell adnia Zidane-nak a fiataloknak, mert nem lehet a végtelenségig kiszipolyozni az idősebb játékosokat, mint Modric, Benzema és Ramos. Az utódoknak szánt fiataloknak még fejlődniük kell, és erre várhatóan lehetőséget fognak kapni az idény során. Nem véletlenül próbálják már most, ilyen fiatalon beépíteni Ödegaardot is, aki az utóbbi években, a kölcsönjátékok során, rohamos fejlődést mutatott, ezért maradhatott idén a keret tagja.

Az óriási kiáramlás ellenére is maradtak kérdések a kereten belül, hiszen Luka Jovic nem győzte meg Zidane-t, de úgy tűnik próbálja beépíteni a szerb támadót, több mérkőzésen is együtt kezdett Benzema és Jovic. Az AS Roma lecsapott Borja Mayoralra és vitte Rómába, így Jovic maradhatott. Ha a szerb csatárért fut be komoly ajánlat, akkor valószínűleg Mayoral maradhatott volna, de az sem kizárt, hogy mind a kettőjüket elengedte volna a klub. Marianót is eladta volna a klub, hiába lőtt fontos gólt a támadó az előző idényben, már akkor is láttuk, hogy Zidane csak vészesetben számít rá, de még akkor sem mindig. Mariano viszont kitart a klub mellett, de a rossz pletykák szerint csak a magas fizetése miatt. A Benficával megállapodott már a Real Madrid, de Mariano nem akart távozni. Lehet, hogy az is benne van a hozzáállásában, játszott ő már a Lyonban is sikeresen, majd a Madrid visszavásárolta. Akkor inkább helyben próbál bizonyítani. Jelenleg műtét után lábadozik, ami nem könnyíti meg a helyzetét.

Sok szurkoló abban reménykedik, hogy a következő idényre tartogat a Madrid, a korábbi tervek alapján Mbappé a fő célpont. A francia világbajnok évek óta kívánságlistán szerepel, de a következő nyáron jöhet el a klubváltás ideje. Mbappé nem akar hosszabbítani jelen állás szerint. Ha pénzt akar kapni érte a PSG, akkor legkésőbb nyáron el kell adnia, utána egy évvel már ingyen kellene lemondani róla, és ebben az esetben százmilliós nagyságrendet bukna a klub. A másik kiszemelt Haaland a Dortmundtól, vagyis azért átigazolási tervek láthatóan vannak, csak nem voltak megvalósíthatók a napokban befejeződő átigazolási időszakban.

 

A Real Madrid ezzel a kerettel is harcban lesz a bajnoki címért. A Bajnokok Ligája győzelem meglepetés lenne, főleg az előző idény alapján. Nem látni, hogy játékban fejlődés lenne az előző évhez képest, valamint a Premier League riválisokat, a Bayern Münchent, a PSG-t, vagy akár az Intert sem viselte meg láthatóan a vírus okozta gazdasági válság és erősebbek lesznek erre az évre, mint tavaly voltak.

A Real Madrid nem kezdte túl fényesen az idényt, a játék nem látványos, finoman szólva sem szórakoztató a szurkolók számára. Ennek ellenére aggódni sem kell nagyon, hiszen csak a Real Sociedad elleni bajnoki volt gólnélküli döntetlen, utána jött három győzelem és már a tabella élén találta magát a klub.

Kérdés, hogy sikerül-e játékban fejlődnie a Madridnak. Az látszik, hogy Zidane próbálkozik a kétcsatáros játékkal is, bár egyelőre nem érzi egymást igazán a Benzema – Jovic kettős, amikor taktikát változtatott, akkor a megszokott három támadós felállás jobban működött.

Erősítést jelenthet a klub számára, hogy Asensio sérülésből csak most épült fel, a Valladolid ellen csereként vitt életet a játékba. Viníciusnak még mindig van hova fejlődnie, de továbbra is élvezi a játékot. Vini Jr, mert a mezén már így szerepel a neve, kezd egyre több gólt szerezni, de azért még jogosan születnek róla mémek, ha szemben találja magát a kapuval, sűrűn elfogy az erő. Ebben az évben bizonyíthat és kikoptathatja az internetről a gúnyolódó képeket. Valverde a középpályán hozza a tavalyi önmagát. Modric másodvirágzását, vagy inkább sokad-virágzását éli, egyelőre motorja a csapatnak, főleg Kroos sérülése után.

Eden Hazard viszont továbbra is egy nagy talány. Még tavaly nyáron igazolta a klub, mint sztárigazolás, de az előző szezonnak túlsúllyal vágott neki, majd megsérült, szinte alig volt bevethető az idényben. A mostani nyáron is elengedte magát a belga, ezért az első mérkőzéseken nem is kezdett, majd mikor végre keretbe válogatta volna őt Zidane, megint megsérült. Vagyis még van potenciál a belgában is, aki, ha felépül végre, tekinthető lesz új igazolásnak is.

Összességében egyáltalán nem lett gyengébb a keret, csak levagdosták a vadhajtásokat. Szokatlan, hogy nincs James és Bale a keretben, azért két komoly játéktudású sztárról van szó, de ők nem kaptak igazán lehetőséget a bajnoki menetelés során. Maradt alapnak a tavalyi bajnoki keret, frissült az Ödegaard – Odriozola kettőssel a mezőnyjátékosok sora, valamint Courtoist is nyomás alá helyezve, a visszahívott Lunin is kaphat bizonyítási lehetőséget az idény során.

 

Molnár Gábor

ˆhirdetés