Mit várhatunk idén a Tottenhamtől, mi lehet a legjobb kezdője a Spursnek?

ˆhirdetés

José Mourinho teljes idényre készül a Tottenhammel, milyen változások várhatók az új idényre?

 

A Tottenham az Everton ellen kezdi meg a 2020/21-es idényt a Premier League-ben. Nézzük meg, mire lehet számítani ideális esetben, milyen játékot várhatunk az új idényben a Spurstől.

 

Az előző idény egy edzőváltást hozott a Spursnél, idény közben érkezett José Mourinho Pochettino helyére. Egy végletekig kihasznált csapatot vett át, tele hiányposztokkal a portugál mester. Az idényben ráadásul rengeteg sérülés is hátráltatta a csapatot, kidőlt Harry Kane, majd Son is. Aztán jött a vírus, a leállás és felépülhettek a sztárok. A visszatérés nehézkesen indult, hiszen Kane nem volt játékban, de már láthattuk, mire lehet számítani Mourinho Tottenhamétől. A Spurs kőkemény védekezésből ment át a tökéletesen végig vitt, elképesztően gyors kontrákba. Kane helyzete megváltozott, többet kellett hátrább lépnie, labdákat osztania a társaknak, de a hajrára elkezdett lubickolni és elkezdte hozni a pontokat érő gólokat is. A végére egy elfuseráltnak tűnő idényből legalább egy Európa Liga szereplést érő helyet hozott össze a Spurs. Láthattuk, mire számíthatunk a jövőben és megtapasztaltuk a kereten belüli hiányosságokat.

A nyáron nem volt nagy játékosmozgás a keretben, egyelőre úgy tűnik, sikerült megtartani a legnagyobb sztárokat, és erősíteni is sikerült a kereten. Megszerezte a klub Matt Dohertyt a jobb szélre. Doherty annyiban hasonlít Aurierre, hogy szintén erőssége a támadások segítése. Viszont az eddigi tapasztalatok szerint Doherty emellett stabilabb védekezést tud nyújtani, mint Serge Aurier. Aurier sorsa egyelőre kérdéses, beszéltek a távozásáról, többek között a Milan érdeklődött iránta, de az sem kizárt, hogy marad. José Mourinho nem bánná a maradását, úgy beszélt az elefántcsontparti védőről, mint aki szereti a kihívásokat. Csak azért nem fog elmenekülni a klubtól, mert megjelent egy rivális a posztján. Mourinho pedig annak örülne, ha lenne rivalizálás a posztokon, lehetne akár rotálni is, ha szükség van rá.

A másik komoly erősítés a középpályán Pierre-Emile Hojbjerg, aki a középpályán adhat stabilitást a csapatnak. Az érkezésével talán kevésbé lesz átjáróház a középpálya, talán nem olyan nagy sebességgel fognak érkezni az ellenfelek támadásai a védelemre, amely így egy fokkal nagyobb hatékonysággal fog ellenállni és lesz képes megakadályozni a támadásokat.

Doherty és Hojbjerg is olyan karakter, akiket Mourinho rendre keres a csapataiban, nem fél felvállalni a küzdelmet, nem ijed meg az ellenfelektől, stabil személyiségek, vezérek, de közben képesek jól bánni a labdával is.

Igazi sztárok nem érkeztek a nyáron, ősszel még ugyan Gareth Bale visszatéréséről pletykálnak, de az tényleg az idény legnagyobb igazolása lenne a labdarúgásban. Nem is érdemes vele foglalkozni egyelőre, egy biztos, az érkezése még magasabbra emelné a Spurs esélyeit a Bajnokok Ligája negyedik hely megszerzéséért folytatott küzdelemben.

Mert mire lehet képes idén a Tottenham? Jó kérdés. A Premier League elképesztően erős csapatokkal rendelkezik elől. Vagyis a Top4, már Top6, de lassan Top7 kategória. A Liverpool és a Manchester City várhatóan nem akarja kiengedni a bajnoki címért folytatott küzdelem jogát. De ott van az egyre erősödő Manchester United, a brutálisan bevásárló Chelsea, az Arsenal, aminek a legnagyobb erősítése, hogy nem szedték szét az összeálló csapatot. És a Tottenham mellett ott van még fekete lóként a Carlo Ancelotti féle Everton.

A Spurs nagy esélye ebben a mezőnyben a várható stabilitás és a klasszis támadósor. Ha beválik Mourinho elképzelése, akkor a Tottenham ebben az idényben kevesebb gólt fog kapni, míg a kontrákból többet fog szerezni. De akár felállt védelemmel szemben is erősebb lehet ez a keret, éppen az érkezőknek köszönhetően, de olyan nem tudni milyen formát hozó játékosok esetleges feltámadásának is köszönhetően, mint Ndombele, vagy Dele Alli.

 

Nézzük meg, melyik lehet az idény elején a legerősebb kezdője a Tottenhamnek.

Lloris a kapuban, aki a sérülése után elképesztő módon védett az előző idényben. Mögötte a nyáron érkező Joe Hart küzdhet Paulo Gazzanigával a második kapus posztjáért. Hart amúgy a nyár egyik meglepetésigazolása volt.

A védelem a Doherty, Alderweireld, Dier, Davies négyesből állhat. Doherty helyett Aurier is kaphat lehetőséget, ha marad. Alderweireld helyén Davinson Sánchez játéka valószínűsíthető még. A kettőjük helyzete annyiban érdekes, hogy a belga egy igazi vezér, de tavaly megingott a helyzete a csapatban, Sánchez keményebb, fiatalabb, de még többet hibázik. Alderweireldnek adnánk még egy esélyt a bizonyításra, de akár Tanganga is bevethető, ha úgy alakul. Dier pedig úgy tűnik, védekező középpályásból végleg újra középső védővé alakult, ráadásul kirobbanthatatlan, már csak a személyisége miatt is, vezéregyéniség. Davies pedig egyeduralkodó lehet ebben az idényben, mivel a bal szélre egyelőre nem igazolt senkit a Tottenham. A bal szélen bevethető még Ryan Sessegnon, akinek az első idénye nagy csalódást okozott a szurkolóknak, viszont ő inkább támadóbb szellemű játékos, mint védekező és Dennis Cirkin is kaphat néha lehetőséget. Amúgy Danny Rose jelenleg még a keret tagja, nem tudni, hogy marad-e erre az idényre, vagy újra távozik. Rose maradása meglepő lenne az előzményeket nézve.

Ha Davies lesz a baloldali védő, akkor megint az egy kicsit elcsúsztatott védekezést láthatjuk ebben a szezonban is, mivel Doherty és Aurier a jobb szélen képes a támadásokat segíteni, a bal szélen Davies erre annyira nem alkalmas, így Davies behúzódhat középre és támadásoknál, egy hármas védekezésre állhat át a csapat. Amúgy a keretből akár egy 3-5-1-1-es taktikát is kihozhat Mourinho, Sessegnon a bal szélen, Doherty a jobb szélen lenne szárnyvédő, de azért ez meglepő lenne.

Alapvetően egy 4-2-3-1-es formációt várhatunk idén is a csapattól. A védelem előtt ideális esetben Hojbjerg és Lo Celso szűrhet, de az argentin nagy valószínűséggel nem tud még kezdeni az Everton ellen. De majd kiderül, milyen gyorsan épül fel a középpályás. Ebben az esetben Hojbjerg mellett Winks kerülhet a kezdőbe, de Sissoko is bedobható.

A támadásokat a Lucas, Dele, Son, Kane négyestől várhatjuk. Moura nagyot játszott tavasszal, alapemberré vált a csapatban, míg Dele, ha jó felkészülésen van túl, akkor egyértelműen kihagyhatatlan eleme a csapatnak. Képes játékba hozni a társakat, de ha kell, akkor gólokat is tud lőni. A szurkolók legnagyobb reménye, hogy a Dele-lufi nem pukkadt ki és az előző szezon, csak egy elfogadható visszaesés volt a karrierjében. Son pedig a tavalyi idény legjobbja volt, klasszis szintre emelkedett a dél-koreai szélső. Elől pedig Harry Kane-t nem kell bemutatni. Jelenleg ő a legjobb támadója a Premier League-nek, a Tottenhamnek pedig a legnagyobb igazolása, hogy sikerült megtartani őt egy újabb szezonra. Bár Kane nem beszél arról, hogy távozni szeretne, de angol szakértők szerint nehéz megtartani, ha nem fog nyerni valamit végre a csapat.

A nyári átigazolási szezon másik nagy hiányossága, hogy nem érkezett befejező csatár a keretbe. Harry Kane az előző két szezont sem tudta végig vinni sérülés nélkül, és láthattuk, milyen nehézséget okoz a pótlása. Már csak azért is, mert lényegében taktikát kell változtatnia ebben az esetben Mourinhónak. Ugyan érkezett idény közben Bergwijn, de ő inkább Lucas helyét veszélyezteti, mert szélső, és nem egy Kane pihentetésére szolgáló támadó.

 

És akkor a nagy kérdés, mi lesz Ndombelével?

 

Tanguy Ndombele a Tottenham történelmének legdrágább igazolása a maga 55 millió fontjával, de többnyire sérülések hátráltatják a munkáját, majd Mourinho érkezésével a portugál látványosan elégedetlen volt a francia középpályás munkamoráljával is. Súlyproblémákat is észrevehettünk nála. Ráadásul a nyári felkészülés sem sima a számára, így nem biztos, hogy ott lesz a kezdőben. Pedig sokan szívesen megnéznék, mire képes akár Hojbjerg mellett a középpályán, vagy egy kicsit előbbre tolva, Dele helyén. Vele kapcsolatban is lehetett hallani a távozást, de nyilván ár alatt nem akarja eladni a klub, viszont, az utóbbi napokban pozitívabb hírek is érkeznek, mint aki képes és beáll a sorba, edz és próbálja leadni a súlyfelesleget. Ndombele kivételes képességű játékos, akiért még a Barcelona is érdeklődött, de ha nem tudja megugrani a Premier League lécét, akkor óriási bukta a Spurs számára.

 

 

Elérhető a Bajnokok Ligája indulást érő helyek egyike?

Egy biztos, a nyáron stabilizálta a keretet Mourinho, de maradtak lyukas részek, hiszen Kane-nek egyelőre nincs természetes posztján pótlása. A védelem bal oldala tűnik nagyon lyukasnak, Davies nem egy klasszis megoldás, de azért képes hozni egy jó átlagot. Ha nem hoz össze könnyű büntetőket, akkor a támadósor klasszisa ellensúlyozhat.

A Tottenham úgy tűnik, olyan kerettel rendelkezik, amivel harcba szállhat a Bajnokok Ligája helyezésekért, de ehhez egy szilárd, következetes játékra, formaingadozások nélküli idényre van szükség, mert a riválisok papíron értékesebb kerettel rendelkeznek, de ez azért ellensúlyozható.

 

Az ideálisnak tűnő kezdő az Everton ellen, mert ilyen olyan okok miatt Lo Celso és Ndombele nem bevethető:

Lloris - Doherty, Alderweireld, Dier, Davies - Hojbjerg, Winks (Lo Celso) - Lucas Moura, Dele, Son - Kane

 

Molnár Gábor

ˆhirdetés