Messi mindent meg fog tenni a Barcelonáért

ˆhirdetés

Lionel Messi maradt, de biztosan mindent meg fog tenni a klubért. Vélemény.

 

Egészen gyorsan lezárult a nyár nagy témája, Lionel Messi maradni fog a Barcelonában, nem távozik, mint ahogy szeretett volna.

 

Messi pénteken egy hosszú interjúban ismerte el, hogy menni akart a klubtól, sőt a klubelnököt erről idény közben szóban tájékoztatta, de állítólag Bartomeu kérte, majd idény végén térjenek erre vissza. Messinek van egy olyan tétele a szerződésében, hogy ha június 10-e előtt jelzi hivatalosan a távozási szándékát, akkor a klub ingyen elengedi. De mivel az előző szezon nem fejeződött be májusban, hanem nagyban tartott még a bajnokság, sőt a Bajnokok Ligája is, így Messi hivatalossá tenni nem akarta az idény közepén. Viszont, amikor vége lett a koronavírus járvány miatti leállásnak köszönhetően nyárra tolódó bajnokságoknak, hivatalos üzenetben kérte a távozását. Bartomeu viszont ragaszkodott hozzá, jelezve, mivel nem június 10-e előtt nyújtotta be a távozási szándékát, így ingyen nem távozhat. Mivel a Barcelona nem akarja eladni, így a kivásárlási összeget, 700 millió eurót kellene kifizetnie a kérőnek. Azt maga Messi is elismerte, nincs olyan klub, amely fizetne ennyit egy játékosért, így rövidre zárta, marad a következő idényben is.

Mert jogi útra nem akarta terelni az ügyet, egy olyan klubbal, amely mindent megadott a számára eddig, nem teheti meg. Hiába vágyna új kihívásokra, maradni fog a következő idényben.

Érdekes helyzetet hoz ezzel, hiszen a Barcelonának szinte létkérdés, hogy ragaszkodjon a világ legjobb labdarúgójához, Messi nélkül valószínűleg mélyrepülésbe kezdene a klub a következő szezonban, hiszen nem egyszerű pótolni egy olyan játékost, mint Messi. A Real Madridnak sem sikerült könnyen Cristiano Ronaldo pótlása. Talán nekik annyiban volt egyszerűbb dolguk, hogy előbb elkezdték fiatalítani a keretet és beépíteni az új játékosokat. Persze sok madridi szurkoló ezzel sem ért egyet, hiszen akkor miért játszik még mindig Modric, vagy Benzema szinte minden mérkőzésen. A válasz azért egyszerű, még mindig klasszis játékosokról van szó, akik összességében kiegyensúlyozottabb játékot nyújtanak, mint a fiatalok, akikért persze tud rajongani a szurkoló, de a mai labdarúgásban az eredmény szinte mindennél fontosabb.

Éppen ezért is fontos, hogy Messi maradjon. Messi az a játékos, aki képes lehet szinten tartani a Barcelonát, még akkor is, ha távozik Rakitic, akit eladtak a Sevillának, távozni fog Vidal, várhatóan Suárez is eladó, aminek Messi már annyira nem örül, hiszen állítólag a legjobb barátja a keretből az uruguayi támadó.

Viszont az aranygenerációból Messi mellett még ott lesz a középpályán Busquets, a védelemből pedig Piqué. A nagy öregek adhatnak egy vázat az átalakuló Barcelonának, aminek a játékát Ronald Koemannak kell kialakítani. Új edző, új elképzelésekkel, de Barcelona gyökerekkel, ami fontos a klub számára.

Koeman megítélése viszont nem egyértelmű, voltak apróbb sikerei, buktái is, igazán nagy csapatnál nem dolgozott még, a Barcelona igazi kihívás lesz a számára.

Már körvonalazódik azért, hogy kikre számítana a maradó játékosok mellett a holland szakember. Antoine Griezmann, Frenkie de Jong és a visszatérő Philippe Coutinho is fontosabb szerepet kaphat, mint az előző szezonban. De a keret tagja Miralem Pjanic is, és ha nem sérült, akkor Ousmane Dembélé is feldobhatja a játékot.

Mindez úgy, hogy Messi ott lesz a pályán. Persze kérdés, hogy Koeman hol találja meg Messi helyét a csapaton belül, mert olyan taktikát kell kitalálnia, ahol Griezmann végre alapember lehet.

A jelenlegi keretet figyelve, egyértelmű, hogy nem a szurkolók által visszavágyott kőkemény tiki-takára lehet számítani, de az is biztos, hogy ha egy új edző a kirakósban megtalálja a keret játékosainak a helyét és hozzájuk illő taktikát dolgoz ki, akkor azért fognak szép pillanatokat okozni a szurkolóiknak, mert összességében értékes és top játékosok alkotják a keretet.

Egy biztos, hogy Messi az interjúban jelezte, a távozási szándék bejelentése mindenkinek jót tett, neki is és a klubnak is.

Biztosan átgondolta minden fél, hogy mivel járt volna a távozása, és mivel jár a maradása. Az is biztos, hogy Messi nem olyan típus, aki ne venné komolyan a mérkőzéseket, nyerő típusú játékos, aki feltartott kézzel nem fog pályára lépni, győzelmekre van szüksége, trófeákra, ezért is akart távozni. Jelezte, neki mindene megvan Barcelonában, a családja itt érzi a legjobban magát, neki lett volna szükség új kihívásokra. Kérdés, sikerül-e olyan csapatot felépíteni Koemannak, amely új kihívások elé állítják Messit, de olyanok elé, amivel újra a csúcsra juthat, aminek bajnoki cím, vagy Bajnokok Ligája trófea lehet a vége.

Az edző feladata is, hogy újra olyan legyen a Barcelona, amitől félnek az ellenfelek és ezáltal akár elérje azt, hogy Messi jövő nyáron ne távozzon. Jövő nyáron lejár a szerződése az argentin zseninek, aki azért korábban jelezte, legszívesebben a Barcelonában fejezné be a pályafutását és a pletykákból láthattuk, Messi jövő nyáron még nem szeretné befejezni a labdarúgást...

 

Molnár Gábor

ˆhirdetés