Eljön az Európai Szuperliga ideje?

ˆhirdetés

Egy szinte teljesen zárt Európai Szuperliga felé vezethet a járvány okozta helyzet. Utópisztikus, sci-fibe illő megoldásba kergeti a top klubokat a járvány?

 

A koronavírus járvány óriási változásokat okoz a világ gazdaságában, ami le fog csapódni a labdarúgó klubok életében is. Sokan meggyengülnek, néhányan talpon maradnak és még erősebbek lehetnek. A válság egy lépéssel közelebb hozhatja az Európai Szuperligát?

 

Az európai labdarúgásban van egy erős vonal, a legtőkeerősebb, és a legnagyobb múlttal és jelennel rendelkező klubok egy része szeretne még nagyobb hasznot szelni a labdarúgás pénzügyi tortájából, ezért létrehoznának egy szinte teljesen zárt ligát, ahol csak ők szerepelnének.

Ennek előnye számukra megkérdőjelezhetetlen, hiszen legtöbben a top klubok mérkőzéseire, játékosaira kíváncsiak, így még több top mérkőzést láthatnának a nézők. Mivel lenne egy a Bajnokok Ligájánál is erősebb mezőnyt felvonultató liga, így kiemelt figyelmet kapna a hívjuk most Európai Szuperligának nevezett bajnokság, amely nemzetek felett állna.

A hátránya éppen ez a nemzetek felett állás lenne, ha a top klubok kiszállnak a nemzeti bajnokságokból, akkor azok a ligák óriásit gyengülnének, hiszen éppen azok a csapatok tűnnek el belőlük, ami miatt az egész világ kíváncsi volt rájuk.

Nem légből kapott az ötlet, de egyelőre a nemzetközi labdarúgó szervezetek is ellenzik, és az Uefa továbbra is ragaszkodik a Bajnokok Ligájához, amibe nehezebb lesz majd bekerülni, vagyis a BL lesz továbbra is az „európai szuperliga”, ami annyiban más a tervezett Szuperligánál, hogy a BL-be még a bajnoki szereplésnek köszönhetően kerülhetnek be a résztvevők, míg a Szuperliga szinte már „születési” alapon működne. Megváltozik az Európa Liga, amely 2021-től nem 48, hanem 32 csapatos lesz, és indul a harmadik számú sorozat, az Uefa Európa Konferencia Liga, hogy a kisebb kluboknak is legyen nemzetközi megmérettetésre lehetőségük, és a több mérkőzésnek köszönhetően, több bevételhez jussanak.

Az Uefa, tehát próbálja megtartani a top klubokat a keretei között és megelőzni azt, hogy létrejöjjön egy olyan rendszer, amiben a bajnoki teljesítmény már nem számít, és ahova csak a történelmileg is nagy múlttal rendelkezők, vagyis a legnépszerűbb klubok, valamint a legtőkeerősebbek léphetnek be.

Az Európai Szuperliga iránti igényt hozhatja előbbre a koronavírus. Természetesen egyelőre utópisztikus a gondolat, de a járvány megmutatta, milyen könnyen sebezhetőek a gazdaságok, mennyire meg tudja bénítani a mindennapi életet, le tudja állítani a top bajnokságok mérkőzéseit is, mert az emberi élet mindennél fontosabb.

Eleinte már azon is hőzöngtünk, hogy milyen már szurkolók nélkül labdarúgó mérkőzést, és úgy általában sporteseményt rendezni. Nézőnek és játékosnak is rossz érzés. Aztán eltelt lassan másfél-két hónap és a szurkolók nagy része már annak is örülne, ha zárt kapuk mögött, de legalább tévén keresztül láthatnák a meccseket, láthatnák a kedvenceiket.

Jelen helyzetben több bajnokságot lezártnak nyilvánítottak, a top 5 közül úgy tűnik a francia bajnokság sem fog folytatódni, míg a német akár a többieket is beelőzve, már májusban is folytatódhat és próbálják befejezni, zárt kapuk mögött. A befejezés mellett vannak Angliában, Spanyolországban és Olaszországban is a nagyok közül.

A teljes leállás óriási sportszakmai hátrányt is jelenthet, de gazdaságilag is problémákat okozhat a klubok életében, hiszen nem jönnek majd a bevételek. A befejezés mellettiek legalább a tévés pénzek megszerzése miatt is fontosnak tartja a folytatást. És természetesen jobb, ha a bajnokságok végkimenetelei nem a tárgyalóasztal mellett dőlnek el, hanem a pályán.

Természetesen a zárt kapus mérkőzéseket is óriási óvintézkedések mellett lehet csak megrendezni, hiszen, mi van akkor, ha az egyik klub játékosánál kimutatják a koronavírust? Akkor újra meg kell szakítani a bajnokságot és az már azt jelenti, hogy a pályán nem lehet befejezni az idényt.

Vagyis a folytatás esetén elképesztően fontos, hogy a játékosok, edzők, érintettek, betartsák a szabályokat. Nem mehetnek el bulizni, mint ahogy egy-egy játékosról kiderül, hogy megszegte a vírus miatt jelenleg érvényben előírásokat, hiszen veszélyezteti az egész rendszert.

Egy idényt még talán el tudnak így viselni a klubok és a mögöttük lévő tulajdonosi rendszer. De kettőt már valószínűleg nem. Már most érezni, hogy a válság komolyan megrendíthet több klubot, amely piaci alapon működik. Míg valószínűleg a legtőkeerősebbek ki fogják tudni húzni így is, sőt akár erősebben is kijöhetnek belőle: lehalászhatják a meggyengült, de értékes játékosállománnyal rendelkezők értékeit. Ráadásul olcsóbban, mint a jelenleg felfokozott átigazolási rendszerben.

Egy évekre elhúzódó vírushelyzetben, végképp óriási változásokra lehet számítani. Türelmesek lesznek a top klubok és nem lépnek pályára, vagy meghoznak egy olyan brutálisan elképzelhetetlen zárt rendszert, amely nem csak a kluboknak zárt, hanem a játékosoknak és az érintettjeiknek is az lesz.

Az Európai Szuperliga nem csak olyan formában lenne zárt rendszer, hogy a klubok szinte ki sem eshetnek, hiszen az alapítók természetesen nem akarnak kiesni a ligából, hiszen egy elitbajnokságként képzelik el magukat. De olyan formában is, ahol kiemelten fontos lesz a vírusok elleni védekezés, ami egy szűkített mezőnyben elképzelhető ugyan, de már annyira utópisztikusan felborítja a mai életvitelt, amit nehéz elképzelni. Hiszen az érintettek nem találkozhatnak a családtagjaikkal, vagy a családtagoknak is be kell kerülni a zárt rendszerbe, amit egy gyerektől, feleségtől, barátnőtől, szülőtől, nehéz elképzelni, de nyilvánvalóan, ha a pénzügyi érdek azt fogja hozni, akkor készek lesznek meglépni a játékosok, edzők, szakemberek hozzátartozói. A zárt rendszerben csak a top csapatok szerepelnek, a fizetések még magasabbá válhatnak, vagy legalábbis kiemeltek lesznek a többiekéhez képest, mert annyira sci-fibe illően életszerűtlen életmódot kér a játékosoktól és hozzátartozóiktól, ami nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is végképp megterhelő.

És akkor a szurkolókról még nem is beszéltünk. Rengetegen foglalkoztak már azzal, hogy a Liverpool – Atletico Madrid és a Valencia - Atalanta párharcok milyen mértékben gyorsították a vírus terjedését. Az Európai Szuperliga vagy helyszíni nézők nélkül marad, vagy ideiglenesen, de könnyebben megoldható a zárt kapus rendezés, ha egy újfajta vírusnak az előszelét érzékeli az egészségügyi rendszer.

Remélhetőleg minél hamarabb sikerül megállítani a jelenlegi járvány terjedését. Egyszerre hallhatóak elrettentő hírek és biztatóak is. Hamarosan biztosan megtalálják az ellenszert, lesz védőoltás ellene, ami újra visszaállíthatja a régi életmódunkhoz hasonlító berendezkedést. De abban biztosak lehetünk, hogy még fokozottabb odafigyeléssel lehet csak utazni és még nagyobb ellenőrzésekre számíthatunk, ami természetesen érinti a labdarúgást is.

Ha letudjuk ezt a járványt és nem jön hamarosan újabb, akkor a top klubok valószínűleg maradni fognak a jelenlegi rendszerben, de ha a fokozott elővigyázatosság mellett is újabb világ-jellegű leállás jön, akkor előtérbe kerülhet, sőt, gyors megvalósítása történhet az Európai Szuperligának. Mert a szurkolók ki vannak éhezve a mérkőzésekre és az igényeket legegyszerűbben, rövid távon, egy Szuperliga elégítheti ki, szakadékba taszítva a többieket.

 

Molnár Gábor

Elolvasok még egy cikket
ˆhirdetés