Elbukhatja a bajnoki címét a Liverpool? A Barcelona máris bajnok? Mit okozhat a leállás?

ˆhirdetés

A koronavírus miatt szinte az összes bajnokság szünetel, a topligák közül mind az öt, nem tudni, mit hoz a folytatás, a ligák tárgyalnak.

 

Ki kell emelni, hogy az emberi élet, az egészség mindenek felett áll, elsőbbséget élvez, ezért is hoztak jó döntést a top ligák vezetői, hogy félbeszakították a bajnoki küzdelmeket.

 

Olaszországban napi szinten 1-200 ember halálát okozzák a koronavírus szövődményei, napi szinten ezer főnél mutatják ki a vírust, lassan ugyanez lesz igaz Spanyolországra, de a mai állás szerint a franciáknál is duplázódott a fertőzöttek száma. Olaszországban és Angliában válogatott, vagy profi játékosok fertőződtek meg, az Arsenal edzője is megbetegedett. Az érintett klubok karanténba vonultak, a szövetségek meg több hetes leállást szavaztak meg. A top5 közül a németek tartottak ki a legtovább, de végül pénteken ők is meghátráltak, mert az egészség mindenekfelett.

A leállás óriási bonyodalmat okoz a klubok életében, leegyszerűsítve: anyagi kár éri őket és természetesen hatalmas munka veszik kárba, vagy legalábbis megvan az esélye, hogy feleslegesen dolgoztak olyan keményen a játékosok, edzők, vezetők és szurkolók, mert a csapataik nem fogják tudni befejezni rendesen az idényt. Nem tudni, mennyi ideig fog tartani ez a helyzet. Nem valószínű, hogy két hét után lecsengene a járvány, akár hónapos kihagyásra is készülhetünk. Ez a bizonytalanság senkinek sem tesz jót, a kiszámíthatatlanság egzisztenciákat tesz, tehet tönkre. Igaz ez a labdarúgásban is, tönkre mehetnek klubok, ha nem lesz bajnokság. Nem fog támogatni a szponzor, borul a költségvetés, mert nem lesz jegybevétel, miközben a „céget” fenn kellene tartani.

És akkor ez csak egy szelete az egésznek. A szurkoló bezárkózik, aggódik a családjáért, magáért, a barátaiért és a kedvenceiért. Persze annyiban megnyugodhatunk, a játékosok, főleg a magasabb szinteken, biztosan a legjobb ellátásban részesülnek, kiemelt figyelmet kapnak.

A szurkolóknak meg kell szokni, nincs labdarúgás, nincs foci, nem zajlanak a bajnokságok, ráadásul éppen akkor jött közbe a váratlanul beiktatott szünet, amikor kezdett izgalmassá válni a dolog, hiszen hajrájához érkeztek a bajnokságok, egyenes kieséses szakaszba fordult a Bajnokok Ligája és az Európa Liga, ráadásul a nyáron többek között Európa bajnokságot is rendeznének. Egyelőre nem tudni, mi lesz a tervekből. Tudnak folytatódni a bajnokságok? Ha a jelenlegi szisztéma szerint, akkor viszont biztosan nem lesz Európa bajnokság a nyáron.

A ligák várhatóan hamarosan döntenek, sokáig nem lehet bizonytalanságban tartani senkit sem. Befejezettnek tekintik a bajnokságokat? Törlik az idényt? Átütemeznek nyárra? Elhalasztják jövőre az Európa bajnokságot? Rengeteg kérdés merül fel. Szinte minden változatnak lesz hátulütője. Jó megoldás nincs, csak az, ha minél gyorsabban sikerül megállítani a járványt, amely Európában várhatóan még csak most kezd igazán bele. Szinte biztosan nem várható, hogy két hét múlva folytatódjon itt minden úgy, mint ha nem történt volna semmi.

Valószínűleg a legjobb megoldás a halasztás lehet, a bajnokságok későbbi folytatása, remélve, hogy nyárra csillapodik, elül a járvány. De konkrét időpontot nem fognak tudni jósolni a felek. A játékosok többsége van olyan kellemes helyzetben, hogy házi karanténba kerülve is otthon képes magát fitten tartani. Persze játékban annyira nem maradnak, de legalább az erőnlét rendben lesz. Már a héten többek között a Real Madrid játékosai is kénytelenek voltak karanténba vonulni, a közösségi médiában a játékosok megosztják a képeket, videókat, mennyire keményen készülnek a folytatásra. De biztosan bennük is megfordul, meddig kell így készülniük, a lelkesedést nem lesz könnyű sokáig fenntartani.

Ezért is fog gyors döntést, vagy legalábbis próbál gyors döntést hozni, minden illetékes szövetség, mert a bizonytalanság is rossz.

 

A Premier League-ben a 30. forduló előtt szakadt meg a bajnokság.

A Liverpool történelme során először nyerhetné meg a Premier League-t, előtte természetesen volt már bajnok, de mióta Premier League-nek hívják a bajnokságot, még nem sikerült elhódítani a bajnoki címet. Érthetően a világ legnagyobb igazságtalanságának tartanák, ha most eltörlik az idényt, hiszen 25 pont az előny a Manchester City előtt, igaz, a második helyezett City egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a Pool.

A Bajnokok Ligája helyezésekért viszont óriási még a harc, nem lefutott még a második hely kérdése sem, de a negyedik helyről még talán a kilencedik Arsenal sem mondott le. Főleg úgy, hogy a Manchester City a jelenlegi döntés alapján nem indulhatna a következő Bajnokok Ligája kiírásban, vagyis valószínűleg az 5. hely is BL indulást jelentene, természetesen csak akkor, ha a City marad az első négyben.

A leállás több klubnak is jól jöhet, hiszen például a Tottenhamet történelmi sérüléshullám sújtja, a leállásnak köszönhetően visszatérhetnek az alapemberek és újra esélyessé válnának egy Bajnokok Ligája indulást jelentő helyre.

A leállás viszont hátrányt is hozhat, a Manchester United éppen jó formába lendült, nekik nem biztos, hogy jókor jött a szünet.

Mindig csak az élcsapatokat nézzük, de mi van azokkal, akik a bennmaradásért küzdenek? Angliában például a 16. West Ham csak a jobb gólkülönbségének köszönheti, hogy megelőzi a 17. Watfordot és a már kiesőnek számító 18. helyezett Southamptont. De az Aston Villa is csak két pontra van leszakadva úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a riválisok.

 

A La Liga éppen a 28. fordulóra készült, amikor beütött a válság.

A tabella élén a Barcelona áll, ha lefújnák, akkor a katalánok nyernék meg a bajnokságot, aminek nem biztos, hogy örülne a két ponttal lemaradó Real Madrid. De a Bajnokok Ligája helyekért küzdő csapatokat is kellemetlenül érintené a döntés, hiszen ebben az esetben az Atletico Madrid lecsúszna a BL-ről, pedig csak egy ponttal vannak lemaradva a negyedik helyről. Érdekesség, hogy a 4. Real Sociedadnak és az 5. Getafénak is 46-46 pontja van, a gólkülönbség is +12, de a baszkok több gólt lőttek, mint a másik meglepetés csapat Getafe.

A bennmaradásért is nagy a harc. Az utolsó helyen lévő Espanyol helyzete sem lenne teljesen reménytelen, hat ponttal vannak lemaradva a bennmaradást jelentő helyektől, a Leganes háromra, a Mallorca pedig csak egyre.

 

Az olasz bajnokság 26 fordulót tudott le, amikor első európai gócpontként megjelent Olaszországban a koronavírus és karanténba kellett helyezni az egész országot.

A bajnokság évek óta nem látott izgalmakat tartogat, többek között annak is köszönhetően, hogy a Juventus edzőváltáson esett át a nyáron, így változott a klub addig megszokott stabil játéka is. Ennek ellenére éppen az élen állnak 63 ponttal, egy ponttal előzik meg a Laziót. Az Inter egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, hat ponttal van lemaradva a torinói riválistól. A negyedik helyen az Atalanta áll, de a Roma csak három ponttal van lemaradva a Bajnokok Ligája indulást jelentő helytől, míg a Napoli is kezd magára találni.

A bennmaradásról várhatóan lemondhat a Brescia, amely már 10 ponttal van lemaradva a 17. helyezett Genoától, a SPAL pedig hét pontos hátránnyal ment a nem várt szünetre. A Lecce viszont 25 pontos, mint a Genoa. A Samp pedig egy ponttal előzi a városi riválist, a Torino 2-vel, az Udinese 3-mal, vagyis izgalmakat hozna a bajnokság vége.

 

A francia bajnokság, a Ligue 1 a 29. fordulóra készült.

A PSG bajnoki címe nem lenne idén sem kérdés, kimagaslik a világsztárok garmadáját felsorakoztató csapat. A Marseille is előnyre tett szert a második helyért folytatott küzdelemben. A bronzért a Rennes és a Lille harcol.

Az utolsó helyen a Toulouse áll, messze lemaradva a riválisoktól, az Amiens sincs túl jó helyzetben, de egy play-off helytől még nincs messze. A Nimes áll jelenleg a 18. helyen, a play-off hely nem túl biztató, de reményt adhat a bennmaradáshoz, a Saint-Étienne és a Dijon 3 ponttal előzi a Nimes-t.

 

A német bajnokság tartott ki a legtovább, a 26. forduló indulása előtt nem sokkal jelentették be a halasztást.

A bajnokság ritka izgalmas, bár úgy tűnik, a Bayern Münchennek jót tett az edzőváltás és várhatóan megnyernék már a bajnokságot, négy ponttal előzik a Dortmundot, amely jól erősített a télen. A harmadik helyen a Leipzig áll, amely történelmi sikereket ér el éppen a Bajnokok Ligájában. De a dobogós helyekért küzd még a Mönchengladbach és a Leverkusen is.

A kiesés réme leginkább a Düsseldorf, Bremen, Paderborn hármast fenyegeti. A Düsseldorf rájátszást érő helyen áll, négy pontos hátrányban a biztos bennmaradást jelentő helytől. A Bremen négy pontra a play-off helytől, a Paderborn pedig hat pontra van lemaradva.

 

 

És akkor most csak a TOP5 első osztályait néztük meg. A ligák illetékesei azért is lehetnek nehéz döntési helyzetben, mert természetesen az érintené a másodosztályt is. Hiszen ott is a feljutásért, kiesésért küzdenek.

De egy a fontos, az emberi egészség, ami felülír mindent, így jelen pillanatban nem is tehettek volna mást az illetékesek, mint a bajnokságok félbeszakítását. Mi meg csak remélhetjük, a járvány minél előbb elül, megtalálják ellene a védőoltást és az élet visszaállhat a régi kerékvágásba. Bár ez valószínűleg túlzás, ezek után várhatóan nem lesz semmi sem a régi.

 

ˆhirdetés