A Tottenham bukhatja a legtöbbet azon, hogy nem hosszabbított alapemberekkel

ˆhirdetés

Közeledik a januári átigazolási szezon és top játékosoknak fog lejárni nyáron a szerződésük, amivel ingyen igazolhatóvá válnak

 

A nagy őrületet a nyári átigazolási szezon szokta hozni, hiszen a top játékosok általában nyáron váltanak klubot, de azért a január is tartogat izgalmakat, hiszen a klubok ilyenkor finomhangolhatják az idényt és tudnak igazolni a sérültek helyére. Valamint a nyáron lejáró szerződésű játékosokkal január elejétől lehet leülni tárgyalni úgy, hogy nem kell engedélyt kérni a jelenlegi klubjuktól.

 

Ráadásul ezek a játékosok nyáron ingyen válthatnak klubot. Esetleg előfordulhat az is, hogy már a télen szerződteti az ilyen játékost a klubja, kicsit nyomottabb áron, mint még évekre élő szerződés mellett tehetné. Ilyenkor az átigazolás mellett szólhat az, hogy a lejáró szerződésű játékost többnyire tavasszal már jegelik a klubjaik és ugyan pihentebben érkeznek az új állomáshelyre, de kiesnek a játékból, hosszabb időre van szükség az új állomáshelyen a csapatba építéshez.

Persze ilyenkor is gyakran a pénz a nagy úr, mivel járnak jobban a felek, az is lehet, hogy az új klub inkább kivár, mert a jelenlegi játékosátigazolási árak az egekbe emelkedtek. Érdemes megnézni, milyen szintű és árú játékosoknak fog lejárni nyáron a szerződésük. Köztük kimagaslóan áll az élen Eriksen a 100 millió eurós árával, de Cavani is 40 milliót ér, míg a Tottenham védőjének, Alderweireldnek is lejár a szerződése, a Transfermarkt adatai szerint a belga játékos is ér 40 millió eurót.

A címben azért is emeltük ki éppen a Tottenhamet, mivel náluk érezhető a legjobban, mennyire megbomlott a csapategység éppen a hosszabbítások elmaradása miatt is. A klubjuk valószínűleg azért sem hosszabbított több alapemberrel sem, mert nem tudnak / akarnak olyan fizetést adni a játékosoknak, amit azok szeretnének megkapni. Míg egy esetleges ingyen-klubváltás mellett az új klubjuk jóval magasabb fizetéssel szerződtethetik őket, mint amit jelenleg megkapnak.

Eriksent a nyáron kb. 160 millió eurós összegre lőtte be a Tottenham, a Real Madrid ennyit nem fizetett a dán játékosért. (Többek között azért sem, mert Zidane arra a posztra inkább Pogbát szerződtetné) A középpályás egy évvel később, nyáron akár ingyen is hozzájuk kerülhet, Eriksen pedig "spórolhat" egy nagyadag pénzt a leendő klubjának, amit az majd a fizetésébe valamilyen szinten beleépíthet.

A Tottenhamnél nem csak Eriksen és Alderwiereld szerepel a lejáró szerződésű játékosok top-csoportjában, hanem pl. Jan Vertonghen is, aki ugyan már 32 éves, de még mindig 20 millió eurós kategóriájú játékosok közé tartozik.

Érdemes végigböngészni a listát, amiből azért kiderül az is, hogy a lejáró szerződésűek közül nagyon kevés az olyan játékos, aki éppen csúcs korszakát éli, többnyire 30 felettiekről van szó, akik már a top csapatuk top elvárásainak nem biztos, hogy megtudnak felelni. Esetleg sérülésekkel bajlódnak. Viszont még tudnak egy klubváltással akár top klubhoz is igazolni, esetleg már csak kiegészítő emberként, míg például az olasz bajnokság nem fél az idősebb játékosok beépítésétől sem. Vagy egy kínai, amerikai, arab bajnokságban igen jól fizető szerződést szerezhetnek, esetleg visszatérhetnek a nevelőegyesületükhöz "legendaként" visszavonulni.

A listából lényegében Eriksen az, aki nagyon kilóg, hiszen tavaly még csúcsformában játszott, csak 27 éves és már a Real Madridban képzelte magát, ráadásul ideális életkorban van. A hosszabbítás vagy az átigazolás elmaradásának köszönhetően, az idényben mélyrepülésbe kezdett, jól jellemzi a játéka (vagy többnyire nem játszatása) a Tottenham eddigi idényét is. Vagyis kiemelkedően fontos, hogy egy játékos jól érezze magát a jelenlegi klubjában, biztonságban érezze magát az élő szerződésének köszönhetően, mert lecsapódhat az a morálján is, ami pedig az egész keretre kihathat. Ez persze egy izgalmas sakkjátszma a vezetők és játékosok (és menedzserei) között, mert klubérdek is van a világon, és nem mindig könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt.

 

TOP20 LEGDRÁGÁBB LEJÁRÓ SZERZŐDÉSŰ LABDARÚGÓ

(a szerződésük 2020. június 30-án jár le)

1. Christian Eriksen - 27 éves - (Tottenham) - 100 millió euró

2. Edinson Cavani - 32 éves - (PSG) -  40 millió euró

3. Toby Alderweireld - 30 éves - (Tottenham) - 40 millió euró

4. Willian - 31 éves - (Chelsea) - 35 millió euró

5. Ryan Fraser - 25 éves - (Bournemouth) - 30 millió euró

6. Thomas Meunier - 28 éves - (PSG) - 30 millió euró

7. Eric Bailly - 25 éves - (Manchester United) - 25 millió euró

8. Nemanja Matic - 31 éves - (Manchester United) - 25 millió euró

9. Dries Mertens - 32 éves - (Napoli) - 25 millió euró

10. Mario Götze - 27 éves - (Dortmund) - 22 millió euró

11. Jan Vertonghen - 32 éves - (Tottenham) - 22 millió euró

12. Blaise Matuidi - 32 éves - (Juventus) - 22 millió euró

13. Pedro - 32 éves - (Chelsea) - 20 millió euró

14. José Callejón - 32 éves - (Napoli) - 20 millió euró

15. Nacho - 29 éves - (Real Madrid) - 20 millió euró

16. Giacomo Bonaventura - 30 éves - (Milan) - 20 millió euró

17. David Silva - 33 éves - (Manchester City) - 20 millió euró

18. Luka Modric - 34 éves - (Real Madrid) - 20 millió euró

19. Boubakary Soumaré - 20 éves - (Lille) - 18 millió euró

20. Juan Cuadrado - 31 éves - (Juventus) - 18 millió euró

 

ˆhirdetés