Angliában mégsem beszélhetünk a TOP6 küzdelméről?

ˆhirdetés

Vége a Premier League csodájának, vége a TOP6 legendájának?

 

A Premier League az utóbbi években elvarázsolta a rajongókat, micsoda küzdelem van a nemzetközi kupás helyekért, akár hat klub is harcolt a Bajnokok Ligája indulást jelentő négy helyért. Ráadásul a keretekben sztárok játszottak, nem csak marketing fogás volt az egész. Erre az évre viszont nagy a szakadék a klubok között, és éppen a gyengeségek miatt lett kiegyenlített a mezőny.

 

A 2019/20-as idényre óriásit változott a minőség a Premier League-ben. Persze kiemelhetjük, még az idény elején vagyunk, hiszen csak 12 forduló ment le a bajnokságból és majd csak valamikor februárban lesz érdemes megnézni, mi is van az angoloknál, hiszen a téli nagy hajtásban sokan el fognak hullani, akik most még meglepetést okoznak.

De miért is lehet azt írni, hogy már nincs TOP6.

Az utóbbi években a Manchester City, a Liverpool, az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea és a Tottenham alkotta a fantasztikus hatost, amely vérre menő küzdelemben volt akár a bajnoki címért, bár inkább a harmadik és a negyedik, még Bajnokok Ligája indulást jelentő helyekért volt igazán nagy küzdelem, amiért négyen is harcoltak. Már tavaly is a Manchester City és a Liverpool kiemelkedett a mezőnyből.

Idén egyelőre az látszik, hogy a Liverpool a Bajnokok Ligája trófea megnyerése után teljes mellszélességgel ráfeküdt a bajnoki címre. Talán most van a legnagyobb esélye a liverpooli vörösöknek arra, hogy végre meglegyen a hőn áhított első Premier League trófea. A Liverpool támadóhármasa már harmadik idény óta játszik kiemelkedően, de mióta nem feltétlenül Salah a sztár, hanem Mané is felnőtt a feladathoz, elképesztően megy a csapatnak. Ráadásul ideális korban vannak, hiszen Salah és Mané 27 éves, Firmino 28, mögöttük Origi a 24 évével és gólerősségével bármikor bevethető. Tavaly végre a védelmet is sikerült rendbe hozni, az utolsó elemeket is megtalálta Klopp ahhoz, hogy menjen a szekér. Emellett a szerencse is a klub mellett van. Persze egész idényben nem lehet óriási mázlija egy csapatnak sem, és talán ez lesz az utolsó ilyen sima idénye a Liverpoolnak egy bajnoki címhez. Mert kérdés, mikor fognak újra ütőképes csapatokat pályára küldeni a rivális klubok. Mert kérdés, hogy a Klopp által diktált iramot mennyi ideig bírják a játékosok. Mikor indul meg a széthúzás, mikor akar eligazolni egy-két sztár, vagy mikor akar tényleg lecsapni egy Salahra, vagy Manéra a Real Madrid, vagy egy Barcelona és sikerül-e a klubnak akkor helyettesíteni őket.

A Liverpoolnál nagyon észen kell járni, nehogy abba a hibába essenek, amibe a Tottenham került, amely idén kifulladt, túlzsigerelt csapat képét nyújtja, belső széthúzásokkal, sikertelen átigazolási időszakkal a hátunk mögött, amely lassan már a bennmaradásért küzd.

A Manchester Citynél rengeteg a sérült, Pep Guardiola csapatának óriási formajavulásra és egyenletes teljesítményre lenne szükség ahhoz, hogy megvédje a bajnoki címét, vagy a Bajnokok Ligájában alkotni tudjon a csapat. Ráadásul talán a Citynél nem is érezni azt a szétszakítok mindent a győzelemért érzetet, mint a Liverpoolnál.

Ennek ellenére meglepetés lenne, ha nem a Liverpool és a Manchester City futna be az első két helyen, a keretek erősségét és a játéktudást figyelve.

És, ami miatt ki lehet jelenteni, hogy nincs idén az a tipikus Top6: A Liverpool áll az élen, nyolc ponttal leszakadva a második helyen a Leicester City 26 ponttal és szintén 26 pontos a harmadikon a Chelsea, további egy ponttal lemaradva a negyediken a Manchester City. Majd jön egy újabb szakadék.

Az ötödik helyezett Sheffield United 17 pontos, csak fele annyi pontot gyűjtöttek, mint a Liverpool, nyolc ponttal vannak lemaradva a negyedik helyezett Citytől. És akkor itt van az Arsenal a maga 17 pontjával a hatodik helyen, a Manchester United 16 ponttal a hetedik helyen és a Tottenham 14 ponttal csak a tizennegyedik. Vagyis nagyon szoros a középmezőny.

Ez a TOP6 nem egységes, a keretek minőségét nézve a Liverpool és a Manchester City kiemelkedik. A Leicester City nagyot megy, de főleg a csapat erős, nem a sztárok miatt vannak a második helyen. A Chelsea harmadik helye is óriási meglepetés, az átigazolásokból kizárt, többek között ezért is megfiatalított Lampard alakulattól meglepő, hogy harcban lehetnek a dobogóért.

Az Arsenal kerete többre predesztinálná a csapatot, ott csoda, hogy még nem volt edzőváltás, míg a Manchester United megvált a nyáron sztárjaitól és Ole nagy fiatalításba kezdett, aminek meg is van az eredménye...

A Tottenham pedig elszúrta a nyári átigazolási szezont, mert a nyakán maradt egy rakat olyan játékos, aki távozni szeretett volna, vagy az edző eladott volna, így nem csoda, hogy nem is jönnek az eredmények, mert a pótlásról sem sikerült rendesen gondoskodni.

Persze, számra megvan a TOP6, de ez a TOP6 minőségben nem az, ami miatt besztlígezni érdemes a Premier League-t. Jelenleg kétcsapatos, de leginkább egycsapatos bajnokságról van szó, a Liverpool csak magának köszönheti, ha elbukja a bajnoki címet, még akkor is, ha a Manchester City valószínűleg magára talál és elindul felfelé. Míg a többi négy, történelmileg TOP6-ba tartozó nagycsapat, a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham átmeneti időszakot él, és egyelőre csak a Chelsea mutat előremutató játékot. Viszont ezek a megfiatalított keretek nem valószínű, hogy bírni fogják az egész idényt, így egy minőségileg megfakuló top6-ot kapunk, ráadásul két klubnál, az Arsenalnál és a Tottenhamnél is edzőváltásról beszélnek.

Fontos kiemelni, hogy még csak 12 mérkőzést játszottak le a csapatok, a Liverpool még idén nem került komolyabb hullámvölgybe. Hosszú sorozatról van itt szó, de a jelek a TOP6 erre az idényre való szétbomlására utalnak.

 

mg

ˆhirdetés