Neymar szerződtetése nagyot dobna a Barcelona bevételein

ˆhirdetés

Neymar átigazolása nem csak sportszakmai szempontból lenne jó a Barcelonának

 

 

Már megfigyelhettük, hogy a labdarúgás nem csak sport, hanem óriási üzlet is. A Barcelona, mint klub, a világ egyik legjobb márkája. De, mint játékos, Neymar a világ egyik legnépszerűbb labdarúgója. A visszatéréssel mind a két fél jól járna.

 

Neymar a hatalmas fizetés mellett, azért távozott a Barcelonától, mert aranylabdás akart lenni, de míg Messi ott van a Barcelonában, erre esélye sincs, ezért váltott a PSG-hez. A franciáknak természetesen megérte kifizetni a "világ összes pénzét", hiszen a világ (egyik) legnépszerűbb játékosáról van szó. Neymart csak az Instagramon 121 millió ember követi, a Twitteren 43,7 millióan, a Facebookon pedig 60 millióan. Messinél ugyanezek a számok, 123 millió,  2,8 millió, 90 millió. Míg Cristiano Ronaldónál 173 millió, 78,5 millió és 122 millió. Vagyis mondhatni, a világ egyik legnépszerűbb játékosa, influenszere, aki elképesztően jó reklámarc is, nem véletlenül szerződött vele vagy 30 cég.

Neymart többen követik az Instán, mint a Barcelonát, amely 72,9 millió követővel rendelkezik, a Twitteren ugyan több oldala is van a katalán klubnak, de az angol verziót is kevesebben követik, mint Neymarét, de azért a 30 millió követő is igen magas szám, főleg európai szemmel nézve, míg a Barcelona fb oldalát 103 millión követték be.

Vagyis a mai világban el kell fogadni, van néhány labdarúgó, aki a közösségi médiában felér egy klub népszerűségével, és Neymar az egyik ilyen.

A Real Madrid esetében észrevehető volt, hogy Cristiano Ronaldo távozásával több millióan lekövették a klub oldalait, valamint nem minden mérkőzésre telt meg a Bernabeu. A klub szurkolói az ilyen követőket divatdrukkereknek hívja, mert nem a klubért vannak oda, hanem egy játékosért. A Juventus számai természetesen megugrottak Cristiano Ronaldo érkeztével, távozásával biztosan csökkenni fog, de sportszakmai és marketing szempontból is sokat jelenthet a torinói klubnak a portugál, amíg ott játszik és természetesen nem mindenki fog kiszeretni a Juventusból azért, mert távozik a zebramezesektől.

Neymar is sokat jelentett a PSG-nek, de nagy szomorúságukra sportszakmailag nem tudott annyit hozzátenni, mint amit vártak. A sok sérülés éppen a fontos pillanatokban nem jött jól a játékosnak és a klubnak sem.

A Barcelonához való visszatérés sportszakmailag indokolt a támadónak, míg a Barcelona nem csak a csapat várható jobb eredményei miatt fog nyerni a brazillal, hanem marketing szempontból is. A katalánok önmaguk miatt és Messi miatt is elképesztően népszerűek, de Neymar újra dobhat rajtuk egyet.

Neymarnak viszont sportszakmai szempontból nagy szüksége van a Barcelonára. Ha eredményeket akar elérni, akkor valószínűleg érdemes visszatérnie a katalánokhoz. De a Barcelonának is fontos, mivel a helyére hozott játékosok egyelőre nem tudták betölteni a Neymar hagyta űrt.

ˆhirdetés