Marco Rossi lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Marco Rossi
Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya (fotó: mlsz.hu)

Georges Leekens négy mérkőzésen lehetett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Nemzetek Ligája mérkőzések előtt szövetségi kapitányt váltott az MLSZ: a Honvédot bajnoki címre vezető Marco Rossival állapodtak meg.

 

Az MLSZ hivatalosan is bejelentette a szövetségi kapitány váltást, a cél továbbra is a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutás, vagyis Marco Rossi 2020 nyaráig kapott szerződést a szövetségtől. Rossinak a feladata a versenyképes csapata kialakítása új, fiatal játékosok beépítésével.

 

Az mlsz.hu-n olvasható közleményből kiderült, miért is esett a választás Marco Rossira:

"Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban (2013-ban) bronzérmet szerzett a kispesti együttessel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát."

 

Georges Leekens menesztését az alábbiakkal indokolták

"A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre.

Az elnökség elismeri, hogy Georges Leekens és a mindenkori szövetségi kapitány mozgástere, a magyar játékosok általános tudása, pillanatnyi állapota, valamint a kapitánynak a játékosokkal közösen eltölthető felkészülési ideje igen korlátozott. Ezzel együtt a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra tekintettel az MLSZ elnöksége továbbra is elvárja a remélt eredményt a válogatott szakmai stábjától, elsősorban a selejtező-sorozaton mutatott eredményesség tekintetében, másodsorban pedig egy középtávon tartósan eredményes, új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítása kapcsán."

 

 

forrás: mlsz.hu