Jamie Vardy: A semmiből - Az én történetem

ˆhirdetés

Jamie Vardy élettörténete igazi tündérmese, olyan, amilyet csak a sport, a foci tud megvalósítani.

 

Jamie Vardyt manapság senkinek sem kell bemutatni. Angol válogatott csatár, a Leicester City gólvágója. Annak a csapatnak a támadója, amely óriási meglepetésre megnyerte a 2015/16-os Premier League idényt. Vardy története megmutatja, miért is lehetett bajnok egy olyan csapat, amelytől mindenki azt várta, csak a bennmaradásért fog küzdeni.

 

A könyv Jamie Vardy életéről szól, arról, hogy a mélyből hogyan tudta felverekedni magát az angol válogatottságig.

Vardy már kisgyerekként is csak a labdarúgással foglalkozott, csak az érdekelte. A matek jól ment neki, de igazán csak a foci tudta lekötni, így nem is volt más életcélja, mint hogy álmai klubja, a Sheffield United játékosa lehessen.

Ez gyerekként meg is adatott a számára nem túl hosszú ideig, ugyanis elég hamar eltanácsolták, mert azt gondolták túl kicsi, túl gyenge ehhez a sporthoz. Aki ezt tette, nagyon nem ismerhette Vardyt, akit az alkata miatti frusztráltság igen csak feszített belülről és mindenért jobban megdolgozott, mint a többiek, vadsággal ellensúlyozta testi adottságainak a hiányát.

A sheffieldi elutasítás mély gödörbe lökte, hirtelen nem tudta, mit csinálhatna, addigra az iskolát annyira félvállról vette, hogy visszatérni oda olyan elszántsággal, ami egyetemi diplomát jelenthetett volna, reménytelennek tűnt a számára, bár valószínűleg sosem merült fel benne, hogy küzdjön a diplomáért. Nem csoda, hogy balhés srác lett, sokat ivott, sokat bulizott a haverokkal és sokat focizott. Amikor eljött az idő, akkor egy gyárban kezdett el dolgozni, viszont a foci folyamatosan ott volt az életében, csak amatőr szinten.

El kell ismerni szerencséje is volt, hiszen az elszántság, az elképesztő tudás és folyamatos góltermelés mellett, az angol szakemberek észrevették az eltemetett kincset, és ha csak késve is, de bekerült a profi világba. Az alkata olyan, amilyen, de hogy bármit megehet és ihatott és még így is képes lehetett a profi focira, az maga a csoda. Az más kérdés, hogy ebben a közegben benne maradni, azért életmódváltással is jár. De azért akkor is ki kell emelni, az, hogy 25 évesen került bele a profi foci körforgásába, mindent elmond a jó génekről.

A könyv Vardy életét veszi végig élvezetes módon megírva, arról, hogyan élte meg gyerekként az álmai romba dőlését, hogyan tartotta életben a labdarúgás és lett végül profi sztár. Mennyire fontosak neki a barátok, azok, akik a kezdetektől fogva kitartanak mellette. Mennyire maradt meg annak az egyszerű fickónak, mint aki régen is volt. Mennyire nehezen tudta feldolgozni a későn jött sikereket. Mennyire fontos az életében a felesége és a családja. De nem csak a személyes dolgokról ír, arról is, hogy mennyire lehet idegtépő csapattárs, mert minden hülyeségben benne van, olyanban is, amin a többség nem nevetne. Megismerhetjük a Leicester Cityt jobban, mert betekintést ad abba a világba, ami miatt ez a Leicester az évszázad legnagyobb Premier League meglepetését okozta.

Vardy minden sztársága ellenére egy rokonszenves fickó, aki elképesztő mélységekből kapaszkodott fel, rengeteg hibát követett el az évek során, ami megakadályozhatta volna abban, hogy profi labdarúgó legyen, de mindig is a maximumot nyújtotta a pályán, mert a foci a szenvedélye. Ez a kitartás és természetesen a tudása is rengeteg gyerek példaképévé emelte őt.

A könyvet érdemes elolvasni a Vardy rajongóknak, mert elég sok balhéjára fény derül, még azokra is, amikre nem büszke, de a sztárság miatt a címlapokra került. Megismerhetjük a labdarúgás, főleg az angol foci belső világát az amatőr, a fél-amatőr és a profi szinten is. Azt is, hogy a tehetség és a kitartás nem mindig elég, de nélkülük esélytelen, hogy befutott játékos legyen valaki. A sok munka mellett kellenek az olyan emberek, akik segítenek a pályafutásuk egyengetésében, szóval a jó szemű edzők mellett, a menedzserek, játékos ügynökök munkájába is betekintést kapunk. És bizony kiderül, ezek a profik keményen nyomják a pályán kívül is, de ahhoz, hogy teljesíteni tudj másnap, ahhoz nem szabad végletekig elszállni, mert megesz ez a világ.

 

Molnár Gábor

 

Jamie Vardy: A semmiből - Az én történetem

Társszerző: Stuart James

GABO Kiadó

Fordította: Zentai György

Oldalszám: 291 oldal

 

ˆhirdetés