Carlo Ancelotti: Csendes vezetés

ˆhirdetés

Carlo Ancelotti labdarúgóként is nagyszerű vezér volt a pályán és az öltözőben, de edzőként már tényleg a világ egyik legjobb szakemberének számít. Egy igazi vezető, egy csendes vezető.

Carlo Ancelottiról könyv készült. Ancelotti beszél sokat arról, honnan indult és hol jár most. Minek köszönheti azt, hogy egy kis faluból eljutott a csúcsra. Labdarúgóként és edzőként is.

 

A könyvből kiderül, nem elég a tehetség ahhoz, hogy sokra vigyed játékosként, hanem azért sokat is kell tenni. Elárult néhány apróságot, amivel igazi vezérré válhatsz. Vezetővé, aki profi, akire figyelnek a társak a pályán és majd edzőként, hogyan lehessen olyan szakember, akire a legnagyobb sztárok is hallgatnak, akinek adnak minden szavára. Mi az a módszer, amivel még egy Cristiano Ronaldo szintű világsztár is motiválható.

A könyv érdekessége, hogy egy vezetői típust mutat be. Annak ellenére, hogy ez egy labdarúgással foglalkozó könyv, a tapasztalatok, a tanácsok, szinte minden munkaterületen megállják a helyüket. Nem csak a focipályán és a környékén van szükség ilyen képességekre, hanem egy nagy cég vezetésénél is.

Különböző aspektusokból vizsgálják meg Ancelottiék és a szerzőtársak a vezetést, hiszen Ancelotti a különböző állomáshelyein, különböző vállalati kultúrákkal találkozott, ahol, ha sikeres akart lenni, akkor kénytelen volt alkalmazkodni. Megtudjuk, szerinte mi az alap, amit egy új helyen mindenképpen meg kell tennünk.  Ancelotti olyan csapatoknál lett vezető, mint a Reggiana, a Parma, a Juventus, a Milan, a Chelsea, a PSG, vagy a Real Madrid és most már a Bayern Münchennél is. Mindegyik klub másmilyen, mindegyik saját kultúrával rendelkezik, bár tény, a győzelmi kényszer, főleg a top kluboknál, alapvető elvárás.

 A mester átveszi, milyen volt játékosnak lenni, milyen volt új helyre érkezni, kit volt érdemes követnie, kitől tudott rengeteget tanulni. Milyen játékosok, milyen edzők voltak rá nagy hatással. Majd edzőként is végigmegy a pályáján, és elismeri, rengeteget számított a tudása mellett az is, hogy ő maga is labdarúgó volt. Sokkal jobban képes átélni azt, amit egy játékos érezhet az adott helyzetben. Tudja, hogyan kell bánni egy játékossal, de nem csak erről szól a könyv, hanem a segítőkről, a teamről, amely már igazi családnak számít az életében és arról is, hogy ő maga hogyan kapcsolódik bele a különböző méretű kluboknál, vállalatoknál a rendszerbe.

Ancelotti különlegessége, a nyugalom, a csendes vezetés, a higgadtságban, az emberek szeretetében, megbecsülésében rejlő erő. A könyvből megismerhetünk rengeteg szituációt, amit átélt játékosként és edzőként, majd minden fejezet végén beszél róla egy egykori játékosa, vagy klubelnöke, vagy egy rivális menedzser. És természetesen mindenki csak a legjobbakat mondja róla.

A könyvben fontos vezérelv a vezetés. Ez a könyv minden labdarúgást szerető embernek szól, de azoknak is, akiknek vezetni kell másokat. A vezetésre lehet születni, viszont van rengeteg trükk, amit meg lehet tanulni, amire érdemes odafigyelni. Olyan dolgok ezek, amitől jobb emberré válhatunk, persze olyan dolgok, amiért tenni kell, mert munka nélkül nem esik az ölünkbe a tisztelet sem. A könyvben minden történet, minden emlékezés annak fontosságára épül, amiből megtudhatjuk, Ancelotti miért is lett sikeres vezető. Mi az a csendes vezetés, ami természetesen habitus kérdése is a rengeteg tapasztalat, a pszichológia és az emberszeretet mellett.

Carlo Ancelotti jelenleg a világ egyik legjobb edzője, ha nem a legjobbja, játékosként és edzőként is nyert Bajnokok Ligáját, ráadásul azonos klubbal, az AC Milannal, majd képes volt nyugalmat hozni a Real Madrid életébe is, egy olyan nyugalmat, ami eredményességben csúcsosodott ki, hiszen sikerült a vezetésével elhódítani a klub tizedik BL-trófeáját. Ennyi sikert, ennyi különböző klubbal elérni, véletlenül nem sikerülhet. A Csendes vezetésben egy kicsit közelebb kerülhet hozzánk az olasz mester, akinek az élete a labdarúgás. Megtudhatjuk, miért csalódott nagyot Leonárdóban a PSG-nél, vagy hogyan rúgták ki a Chelseatől, miért ment el a Milantól. Betekintést kapunk egykori klubjainak életébe, szervezetébe. Elmondja, hogyan érdemes hozzáállni egy olyan munkához, aminek a mérőszáma a siker, mert ha az nincs, akkor az edzőnek menni kell, mert a labdarúgásban nem az edző a legfontosabb. A közönség a játékosokért, a jó játékért megy ki a stadionokba és nem az edző miatt. Az edző viszont egy fontos eleme annak, hogy a csapat jól működjön, mert kell a játékosoknak is egy vezér, aki megmondja, megmutatja, mit kell tenni azért, hogy sikeresen jöjjenek le a pályáról, hogy trófeákat nyerjenek, és ezáltal sikeressé tegyék a vállalatot, amit a klubok jelentenek.

 

Molnár Gábor

Elolvasok még egy cikket
ˆhirdetés