Két nagy nyári átigazolási csalódás, Osimhen és Rabiot

Victor Osimhen és Adrian Rabiot is elég nagyot bukott a nyáron

 

Victor Osimhen és a Napoli is óriásit bukott a nem megvalósuló átigazoláson. Adrian Rabiot pedig egyelőre csapat nélkül találta magát.

 

A nyár egyik nagy igazolási eseménye lett volna Osimhen klubváltása, de végül nem sikerült a Napolinak pénzért eladnia a játékjogot.

Hogy, ki volt a hibás, azt nem tudni. Valószínűleg a klub is sokat akart és a játékos is, de, hogy, mi történt valójában lehet, csak évek múlva tudjuk meg.

Azt lehetett tudni, hogy a Napoli 120 millió eurót és bónuszokat szeretett volna kapni érte. Aztán ez az ár lejjebb ment 100 millióra és bónuszokra, majd már bónuszokkal 100 millióra. De végül nem csapott le rá az Arsenal, a PSG és végül a sokáig befutónak tűnő Chelsea sem. A londoni klub a hírek szerint kifizette volna a csökkentett átigazolási összeget, de Osimhennek nagyjából fele fizetést akartak adni, mint amennyit a Napolinál keres. A nigériai csatár pedig nem ment bele az üzletbe.

Közben az Al-Ahli komolynak tűnő ajánlattal rukkolt elő, heti 600 ezer eurós fizetést ajánlottak a játékosnak, de végül Ivan Toney-t szerződtették a Brentfordtól.

Osimhen lényegében egész nyáron, sőt múlt nyár óta azt kommunikálja, hogy távozni szeretne. A Napoli pedig azt, hogy eladó a játékos. Conte kinevezésekor az olasz edző pedig bedobta Lukaku nevét, őt akarja. Osimhen szépen kikerült a keretből, ő is távozni akart a sajtóban megjelenő hírek alapján, a klub is pénzt akart látni belőle, főleg azok után, hogy Conte Lukakut akarta. Sőt végül a Napoli le is szerződtette a belga csatárt, aki már első mérkőzésén csereként beállva gólt lőtt.

A vége az lett, hogy az európai top csapatoknál befejeződött az átigazolási időszak, az Al-Ahli mást választott, míg Osimhen úgy tűnt csapat nélkül marad, edzhet az utánpótlással, a Napoli nem nevezte a keretébe. Aztán végül befutott a török Galatasaray megkeresése, és megállapodtak a felek. A Galata kölcsönben igazolta le Osimhent, a fizetése marad, a törökök állják a nagy részét, valamennyit az olaszok. 

Mindenesetre ilyen szintű játékoshoz kicsit méltatlannak tűnő helyzet alakult ki. Osimhen a világ egyik legjobb csatára, és a teljesítménye miatt mind az átigazolási összege a csúcsokban van, mind a fizetése. Nagyon kevés csapat lett volna rá képes arra, hogy szerződtesse őt, és végül a top csapatok közül egyik sem választotta. Hogy a Napoli vagy a játékos volt a hibás nem tudni. De úgy alakult, mindenki talált egy fiatalabb, vagy olcsóbb megoldást. Osimhen pedig ment a Galatasarayhoz, Icardi lesz többek között a csapattársa, papíron rettegett támadókkal készül a Galatasaray.

Osimhen a szaúdi ajánlat elfogadása esetén valószínűleg teljesen kiírta volna magát a top foci vérkeringéséből. A Galatasarayból még talán van visszaút. Főleg úgy, hogy csak kölcsönben ment a törökökhöz. Jövő nyáron pedig újra nekifuthatnak a felek az átigazolási időszaknak.

 

Adrian Rabiot helyzete egy fokkal talán egyszerűbb.

A francia játékos szerződése lejárt a Juventusnál, és nem tudtak megállapodni a felek egymással. Rabiot valószínűleg még magasabb fizetést szeretett volna, miközben a torinói klub edzőt váltott, stílust váltott és úgy általában a fizetéseken is próbáltak spórolni. Rabiot eleve lehet, nem is fért volna bele Motta elképzeléseibe, de a fizetéscsökkentésbe sem ment volna bele.

A hírek szerint voltak ugyan tárgyalások, de egy top európai klub sem akarta megadni az általa kért fizetést. (A hírek szerint az anyuka intézi az átigazolási tárgyalásokat, és nem enged könnyen az igényekből.)

A befutó egy szaúdi klub lehet, de az első pletykák szerint körülbelül egymillió euróval kereshetne csak többet, mint amennyit eddig, vagy jobb európai kluboknál kapna. Így nem biztos, hogy egymilliónyi plusz miatt megérné elhagyni a top bajnokságokat. Kérdés, kinek fér még bele az évre előirányzott fizetési keretbe.

Mivel szerződés nélküli játékosról van szó, ezért még reménykedhet abban, hogy sikerül európai klubbal megállapodnia. Ugyan lejárt az átigazolási időszak a top bajnokságoknál, de szerződés nélküli labdarúgót még lehet szerződtetni.

A lejárt szerződésű játékosok között Rabiot talán a legnagyobb név, így meglepő lenne, ha nem találna magának rövid úton csapatot.

Mindenesetre Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya kissé kínosnak nevezte a kialakult helyzetet. Viszont bizakodó, hogy a válogatott játékos hamarosan csapatot talál magának és újra játékba lendül.

 

Változások az átigazolásoknál?

Ez a nyár is megmutatta, kezd változni az átigazolási időszak. Nem mindent lehet lenyomni a klubok torkán. Bár őket sem kell félteni, mert komolyan költöttek most nyáron is a csapatok. De százmillió felett kifizetett összeg egy játékosért jellegű igazolás nem történt. Mbappé ugyan a Real Madridnál kötött ki, és az aláírási pénz elképesztő méretű lehetett, de érte a spanyol klub a PSG-nek nem fizetett, mivel lejáró szerződésű játékosról volt szó.

A lejáró szerződésű, ingyen igazolható top játékos általában cserében magasabb fizetést alkudhat ki magának. De Rabiotnak ez idén nem sikerült. Vele kapcsolatban úgy látszik óvatosabbak a klubok. Hiába volt nagyszerű éve a Juventusnál, a korábbi sérülések miatt enyhén óvatosak vele a kérők.

Ráadásul az angol klubok is visszább vettek a költésből. Mivel a Premier League pénzügyi fair-play szabályzata igen komoly, ezért több csapatnál is meggondolják, hogy kit igazolnak le, milyen fizetésekkel. Kisebb pofonként érte a szakértőket is, hogy például Ivan Toneyt sem tudta szerződtetni egyik top angol csapat sem. Pedig angol válogatott támadóról van szó, ideális korban van, és bizonyítottan gólerős játékos. Igaz, fogadási botrányba keveredő játékossal valószínűleg óvatosabbak voltak a klubok. Nem úgy a szaúdiak, akik olyan ajánlatot tettek le, ami a Brentfordnak is megfelelt és a játékos is rengeteget kereshet. 

Mindenesetre jelzi, hogy mindent már a Premier League klubok sem tehetnek meg. Nem akarják megkockáztatni a pontlevonásokat. Az előző idényben többek között az Everton is beleszaladt néhány pontlevonásba, ami veszélyeztette a bennmaradásukat a legjobbak között. Az angol kluboknak óvatosan kell viselkedniük, mert kiesni a Premier League-ből, óriási veszteséget jelent a számukra.