Megússza vezéráldozat nélkül a Newcastle United?

Alexander Isak átigazolása a tét a napokban, a Newcastle United meg tudja tartani a 100 milliós játékost?

 

Sok angol csapatot érint a Premier League-ben az angolok jövedelmezőségi és fenntarthatósági szabályainak betartása, (PSR), amit sokan csak a Premier League pénzügyi fair-play szabályának hívják, de az UEFA hasonló előírásainál szigorúbb a rendszer, és több élcsapatot érinthet a következő időszakban.

 

Az előző idényben ennek a szabálynak a nem betartása miatt vontak le pontokat az Evertontól és a Nottinghamtől. Végül mind a két csapat megúszta a kiesést, de nagyon rezgett a léc. Vagyis egyértelműen nem tesz jót egy klubnak, ha nem tartja be ezt a szabályt, hiszen a Premier League tagságába kerülhet, és jelenleg rengeteg pénzt ér egy klubnak, ha PL-ben szerepelhet. Az Evertonnál tulajdonosváltás lesz, így talán hosszú távon rendeződhetnek az anyagi kérdések a klubnál.

A PSR aktuális határideje június 30. Addig rendeznie kell a kluboknak a helyzetüket, ha nem akarnak levonást, büntetést kapni a következő idényben. Nem véletlenül vár ki több klub is az átigazolásokkal, vagy röppennek fel pletykák, meglepő eladásokról. Bár egyelőre igazán egetrengető átigazolás nem történt az angol kluboknál, a hétvégén még születhet meglepő játékosmozgás bejelentése. Persze lehet, hogy inkább kockáztatnak a levonással, vagy kiderülhet, hogy a veszélyben lévő klubok valamilyen módon mégis meg tudták oldani a szabályok betartását. Erre majd a jövő ad választ, mikor jönnek a hírek, melyik csapat nem tudott időben lépni, vagy nem akart, és kockáztatta a levonást. Mérlegelik, mivel veszítenek többet, egy kulcsjátékos eladásával, aki hozza a pontokat fordulóról fordulóra, vagy azzal, ha pontokat vonnak le tőlük.

Az egyik érintett klub a Newcastle United. A pletykák rendre Alexander Isak eladásáról szólnak. A Szarkák nem akarják eladni a svéd csatárt, mert szakmai szempontból sokat veszítenének a távozásával. Ilyen szintű csatárt nem lehet olcsón szerezni, nehéz döntés előtt áll a klub, amely a következő idénybeli szereplést is érinti. 

Isak értékét 100 millió font körülre taksálják, a Newcastle-nak pedig állítólag szüksége lenne erre az összegre ahhoz, hogy betartsák az előírásokat. 

A Chelsea érdeklődéséről hallani, de hogy a londoni klub kit igazol, kit tart meg, és hogyan teszi ezt meg, jó kérdés. A Chelsearől furcsa hírek jelennek meg az amerikai tulajdonosváltás óta, elemzések, hogyan tudnak annyit költeni, amennyit költöttek az utóbbi időszakban. És rendre azon klubok közé tartozik, amelyről úgy írnak Angliában, amely folyamatosan feszegeti a határokat. De tény, a Chelseanél vannak távozók is, a héten Maatsen távozását jelentették be, vagyis tesznek azért, hogy betartsák a szabályokat, vagy legyen keretük újabb igazolásra.

A PSR szabályok fontosságát jelenti, hogy egy olyan klub, mint a Newcastle, amely a világ leggazdagabb hátterű klubja, nem vásárolhat fejetlenül. A Premier League próbál valamilyen rendet, valamilyen fenntarthatóságot belevinni a klubok életébe.

Mekkora sikerrel, az sokak által vitatott, de legalább valamit próbálnak elérni.

Alexander Isak mindezek ellenére nem eladó, inkább több kiegészítő játékosnak számító labdarúgó játékjogának eladásával oldanák meg a PSR szabályok betartását. Aztán, hogy mit tud lépni a Newcastle, másik kérdés. Nincs olyan sok klub, amely tud 100 milliót fizetni egy klubért. Angliában jelenleg pláne óvatosak a klubok. Talán a francia PSG lehet az, amely léphet, ha mégis eladásra lenne szükséges a szabályok betartása miatt a Newcastle számára. A PSG ráadásul támadót keres, hiszen távozott tőlük Mbappé, hatalmas összeg szabadult fel új játékos szerződtetésére.