Messivel vagy nélküle? Ilyen volt a Barcelona - Villarreal

A Barcelona az első félidőben hatékonyan játszott és elintézte a Villarrealt. Képet kaphattunk, mire számítsunk Ronald Koeman csapatától. De természetesen ez még csak az első bajnoki volt.

 

 

A mérkőzés megmutatta, milyen, amikor Messi a pályán van, és milyen, amikor nincs. Mindezt úgy, hogy Messi végigjátszotta a találkozót. Az egyik változat jobban néz ki, mint a másik!

 

Ronald Koeman csapata is bemutatkozott a bajnokságban, erre egészen a harmadik fordulóig kellett várni. A Barcelona már az első mérkőzésén karakteres játékot mutatott, láthattuk, hogyan is képzeli el ezt a csapatot az új mester. Ennek a játéknak egyszerre lehet része Messi, de Messi nélkül is elképzelhettük a találkozót, sőt élvezhető volt nélküle is a meccs, de kell még ide bőven a klublegenda.

A támadósorban a Messi, Coutinho, Ansu Fati - Griezmann négyest láthattuk kezdésben. Ebből rögtön kiderült, hogy Messi idén sem lesz befejező játékos, hanem a második sorból érkezik majd a tizenhatosra. Láthattuk, hogy nem Messi az egyetlen, akinek szerveznie kell a játékot, hanem Coutinho is fontos eleme a csapatnak. Az is látszik, hogy a gyors ellentámadások, a mélységi passzok is alapvető eleme lesz ennek a csapatnak, és a védekezés mellett a támadásokból Frenkie de Jong is kiveszi majd a részét. És az is látszik, hogy ennek a csapatnak az új sztárja egyértelműen Ansu Fati lesz, aki a bal oldalról indulva ér a kapu elé, két gólt is lőtt, valamint kiharcolt egy büntetőt, amit Messi értékesített.

Nagyon jót tett Messinek a gól, mert addig kedvetlenül kóválygott a pályán, lehetett is az, mert a társak rendre kihagyták a játékból, de ő sem kereste annyira a lehetőséget, főleg úgy, hogy inkább középen, vagy jobbra húzódva helyezkedett, viszont a játék inkább a bal oldalon folyt. A Villarreal a mérkőzés elején kicsit meglepte a Barcelonát, de ez nem tartott sokáig, mert ugyan jól szűkítette a területet a vendég csapat, egészen addig, amíg a katalánok egy mélységi passzal átjátszották a védelem jobb oldalát, Jordi Alba ment el az alapvonalig, a visszatett labdából pedig Ansu Fati lőtt futtából a léc alá.

A bekapott gól megtörte a Villarreal játékát, amit jól jellemzett a második hazai gól. Coutinho szinte az egész pályán végigvitte középen a labdát úgy, hogy senki sem támadta meg, majd hozta helyzetbe Ansu Fatit, a fiatal támadó pedig a jobb alsóba lőtt.

Bő fél óra elteltével Ansu Fati tört kapura, de szabálytalankodtak ellene, a büntetőt Messi értékesítette. Ugyan nem volt a legjobban eltalált lövés, ennek ellenére bement és már három góllal vezettek a hazaiak. És Messi arcán is megjelent az első mosoly, innen kezdett az argentin is játszani.

Még az első félidő zárásaként löbbőlt a védelem mögé Messi, a labdára Busquets érkezett volna, de Pau Torres megelőzte és róla került a labda a hálóba.

A Barcelona az első félidőben lőtt négy góllal el is döntötte a párharc sorsát, mert ugyan voltak helyzetek mind a két oldalon a második félidőben, de több gólt nem láthattunk. A mérkőzés összképe alapján a katalánok még nagyobb gólkülönbséggel is megnyerhették volna a találkozót, hiszen kihagytak három-négy komolyabb lehetőséget is, de Asenjo a helyén volt.

 

És hogy miért merült fel egy mérkőzésen belül a Messivel vagy nélküle kérdés?

A mérkőzés első fél órájában szinte észrevétlen volt Messi, néha ért csak bele a labdába és a passzai pontatlanok voltak, ráadásul láthatóan kedvetlenül mozgott a pályán, a nyári átigazolási mizéria valamint az új szerepkör is megnehezítette a gyors belerázódást.

Azt láthattuk az első két gólnál, hogy a Barcelona elképesztően gyorsan játszik, kevés húzásból játszották át a pályát és gyorsan értek az ellenfél kapuja elé. Míg, ha Messi is beleavatkozott a játékba, akkor rögtön belassultak a támadások és nem is lehetett kihasználni Ansu Fati elképesztő gyorsaságát, vagy Jordi Alba elfutásait.

A Barcelona erőssége lehet az idény során, hogy Coutinhóval, De Jonggal és Ansu Fatival gyorsítani tudják a játékot, míg Messi vissza tud venni a rohanásból, jöhetnek az apró passzok a felállt védelmek ellen, bár a második félidőben láthattuk, helyzeteket ugyan hozott az is, ha Messi irányított, főleg Messinek, de gólt már nem.

A két stílus vegyítése érdekes ritmust adhat majd a Barcelona játékának.

Érdekes helyzete van Messinek, mivel a támadásoknál inkább a második sorból érkezhet a kapu felé, míg elől inkább Griezmann helyezkedik, ő lehetne a befejező csatár, csak más kérdés, hogy Griezmannt ma nagyon nem találták meg a társak, ami a csapat féloldaliságának is köszönhető. A védekezésnél viszont Messi volt az egyetlen, aki elől maradt, lényegében helyet cseréltek Griezmannal, aki rendre visszament védekezni. Messi pedig egyedül lézengett a védőket kis hatékonysággal zavarva.

A támadásoknál egyértelműen a bal oldal működött jobban, ahol Jordi Alba a tőle megszokott elfutásaival rendre felért a kapuig, őt segítette Frenkie de Jong, előtte Coutinho és a kapu előterébe érkezve Ansu Fati. A jobb oldalon Sergi Roberto nem nagyon tudott felfutni, de a középpályán sem kapott ehhez segítséget, viszont Griezmann is rendre pontatlanul játszott, nem nagyon lehetett megtalálni a francia világbajnokot. A jobb oldal akkor erősödött meg, mikor a második félidőben Frenkie de Jong néha feljebb jött és középen jelent meg, Messi pedig kihúzódva a jobb szélre, indult a tizenhatosra és lőtt kapura.

Egy mérkőzés alapján természetesen nem érdemes sok következtetést levonni, de az látszik, hogy ez a Barcelona izgalmasabb, gyorsabb és érdekesebb, mint az előző szezonban volt.

Messinek szoknia kell még a feladatkörét, mivel az előző évekhez képest egy fokkal kevesebb teher nehezedik rá, mivel Coutinho és a mélységből még Frenkie de Jong is sok szervezői munkát vesz le a hátáról. Sőt láthattuk, hogy jót is tett a Barcelonának, amikor a fiatalok mozgatták a csapatot, gyorsabb és gólerősebb volt a játék. Messi eleinte légüres térben mozgott, de aztán ráérzett a játékra és egyre többször érvényesült ő a pályán.

Kiderült, hogy nem csak a bal oldalon játszók érzik egymást nagyon, hanem Messi és Ansu Fati is jól össze tud játszani egymással, veszélyes párosok alakulhatnak még itt ki az idény során.

Viszont Antoine Griezmann lényegében a lecserélésééig csak kereste a helyét. A védekezésben hátramozgott, amikor kellett, de a támadásokból nem tudta kivenni érdemben a részét.

A mérkőzés összképe alapján, hogy a kérdésre is válasz szülessen: Elképzelhető ez a Barcelona Messi nélkül, de azért jó, ha a pályán van, mert így lesz még változatosabb, izgalmasabb és kiszámíthatatlanabb a Barcelona játéka.

Mivel lesz hétközi forduló, ezért gyorsan választ kapunk arra is, hogy ez csak egy egyszeri kifutott eredmény volt, vagy Ronald Koeman megtalálta azt a játékot, amit szeretne látni a pályán és ehhez megvannak az emberei is. Az átigazolási időszak még nem zárult le, egy jobboldali védőről még pletykálnak, amire a mai mérkőzés alapján egyértelműen szükség lesz, mert nagyon egyoldalú volt a Villarreal ellen a Barcelona támadójátéka. Az más kérdés, hogy most még ez működött, de hosszútávon kiismerhetővé válik így a játék, ha nem tud Koeman egy egyensúlyt létrehozni.

 

SPANYOLORSZÁG

LA LIGA

2020/21

3. FORDULÓ

 

SPANYOL FOCI, LA LIGA TABELLA

2020.09.27., 21:00

VASÁRNAP
   
BARCELONA

Ansu Fati 15, 19

Messi 35 (11-es)

Pau Torres 45 (öngól)
4-0 VILLARREAL

 

Barcelona

Neto - Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba - Busquets (Pjanic 78), De Jong - Messi, Coutinho (Pedri 70), Ansu Fati (Dembélé 70) - Griezmann (Trincao 78)

 

Villarreal

Asenjo - Gaspar, Albiol, Pau Torres, Estupinan - Chukwueze (Kubo 74), Dani Parejo, Coquelin (Trigueros 46), Moi Gomez - Gerard Moreno (Bacca 84), Paco Alcácer (Iborra 46)