Miért lehet jó döntés Zidane visszatérése

Real Madrid, Zidane
Zidane élete feladata előtt áll. Most fog eldőlni, hogy milyen edző is valójában.
ˆhirdetés

Zidane visszatérése hozhat jót és rosszat is a Madridban, de egy biztos, változások lesznek a nyáron

 

 

A Real Madrid nehéz idényben vége felé jár, hiszen sok szinten történelmi időszakon vannak túl. A nyár egy viharos, de győzelmekkel teli évtizedet zárt le. Távozott Cristiano Ronaldo, aki a klub történelmének egyik, ha nem a legeredményesebb játékosa. De távozott az egyik legsikeresebb edző, akivel zsinórban három Bajnokok Ligáját hódított el a Madrid és képes volt szakmai újítást hozni a klubhoz, viszont a játékos és edző elfedett néhány gondot, ami a távozásukkal előbukkant.

 

A Real Madridnak volt egy Cristiano Ronaldója, aki lassan kész volt túlnőni a klubon. A tavalyi idényt szinte teljesen Ronaldóra építették, aminek az eredménye egy újabb Bajnokok Ligája siker volt, viszont végképp egyemberessé vált a játék. Persze erre lehet azt mondani, hogy a világ egyik legjobb játékosára lehet építeni egy egész csapatjátékot. De itt jött a gond, hogy Ronaldo is már harminc fölött van, és a kereten belül több kulcsjátékos harmincas, ami egyszerre mutatja a klub nagyságát, de a bajait is. A Real Madrid képes megbecsülni a sztárjait, képes megtartani akár 10 éven át is, viszont közben a fiatalítás is fontos, kell az átmenet, ami nem mindig egyszerű. De a Real Madrid közben kemény az ikonjaival, nem szokták engedni, hogy azért maradjon egy játékos a klubnál, mert nagy név. Ha túlnő egy játékos a klubon, ha az már hátráltatja a sikereket, akkor kész keményen lecsapni. Ilyen volt Casillas esete, aki Mourinhóval akadt össze, de Raúllal sem szépen bántak el, bár azóta az ikonikus támadó már a klub utánpótlásában tanulja a szakmát és megbecsült tagja a Madridnak. Ilyen volt tavaly nyáron Cristiano Ronaldo is, akit viszont nem simán elengedett a klub, hanem eladott 100 millió euróért.

Zinedine Zidane már érezte belülről a bajokat. Már a bajnoki idény sem volt az igazi, de a Bajnokok Ligája győzelem megmentette az ő renoméját is, sikeredzőként, sikereinek csúcsán távozott a nyáron. Tudta, hogy ha Cristiano Ronaldo menni akar, akkor csak komoly erősítéssel lehet pótolni. Zidane-nál Gareth Bale nem alapember. A francia mester a sok sérülése miatt nem őt játszatta kezdőként, az más kérdés, hogy éppen a Bajnokok Ligája döntőben nagyot alkotott a walesi, amivel megtartotta az állását, míg Zidane inkább távozott.

A nyáron a helyére jött Julen Lopetegui, aki kapott egy olyan keretet, amiben már nincs Cristiano Ronaldo, míg új top játékos nem érkezett. A fiatal Vinícius Jr. nagy valószínűséggel még kiváló játékosa lehet a klubnak, de jelenleg az utolsó döntéseknél rendre hibázik. Sokszor rosszul passzol, vagy gyengén lő kapura és ezért nem gólerős, de ezt még lehet fejleszteni. Itt a lényeg, még fejlődnie kell. Lopetegui nem is játszatta eleinte. A spanyol válogatott éléről viharosan érkező edző átalakította a taktikát, számított a keret rutinos játékosaira, valamint Isco lett a játékmester. A csúcs a Roma elleni Bajnokok Ligája száguldás volt, aztán a zuhanás a mélybe. Isco vakbélműtét miatt hat hétre kidőlt. Nem tudta senki sem pótolni Iscót, hiába volt ott Ceballos, Modric még mindig a világbajnokság miatt volt maga alatt formailag és erőnlétileg, Bale rendre megsérült, hozta a korábbi években megszokott formát. Aztán Marcelo sem volt csúcs formában, valamint a kapusposzton sem volt egyszerű a helyzet, hiszen érkezett Courtois, amivel egyértelművé vált, hogy Navas kiszorul a kezdőből, nem egy hangulatjavító érzés.

A góltalansági sorozatot Lopetegui menesztése zárta, az utánpótlás csapat éléről ugrott be először csak ideiglenesen Santiago Solari, majd véglegesítették is, mivel jöttek az eredmények, valamint a spanyol szövetség szabályai miatt, két héten belül végleges megoldást kellett találniuk. Mivel Zidane esetében már bejött egyszer ez a húzás, nem hoztak rutinos edzőt, hanem maradt egy olyan, aki a klubot játékosként és utánpótlás edzőként is jól ismeri. Solari úgy tűnt meghozza a vérfrissítést is, hiszen nem volt szívbajos akkor, amikor ki kellett hagyni a rutinos, de formájuk alatt játszó sztárokat. Marcelo kispadra került, Bale kispadra került és Isco gyakran keretbe se. Iscóval eleve volt egy szócsatája a kinevezésekor, így rosszul indult a játékmester számára Solari érkezése. Solari összerakott egy hajtós és megfiatalított csapatot, de arra nem volt felkészülve, hogy mi van akkor, ha Ramos kiesik eltiltás miatt a védelem közepéből. Mi van akkor, ha ezek a fiatalok még nem eléggé rutinosak, és mi van akkor, ha nem tudja rotálni a játékosait.

Rotáció hiánya

És itt jött el egy nagy probléma. Solari nem bízott a sztárjaiban, így játszatta a fiatalokat, míg az olyan sztárok, mint Marcelo, Bale vagy Isco másodperceket kapott csak jobb esetben. Így mikorra kidőltek a fiatalok, hiszen nincsenek hozzászokva akkora meccsterheléshez, mind fizikailag, mind mentálisan, jöttek a sérülések, helyükre pedig kedvetlen és formátlan játékosoknak kellett beállni. Na de hogy pörögjön fel egy Bale, egy Marcelo, vagy Isco, ha amúgy le vannak járatva, ha nem kaptak bizalmat hónapokig és egyszerűen rossz passzban vannak. Mert ahhoz, hogy jó formában legyenek, nem elég az edzés, kell simogatni a lelküket, kellenek az éles játékpercek.

És itt jön Zidane.

Zidane-nak több húzása is volt, ami miatt sikereket ért el a Madridban. Persze egy ikon, aki játékosként is csúcsra ért, vagyis még a sztárok is elfogadják a döntéseit. Tud barát lenni, de kemény is tud lenni, ha kell, mert mögötte van a játékosok tisztelete, amit nem feltétlenül "veréssel" kell kiharcolnia.

Zidane taktikailag is átalakította a Madridot. Berakta a kezdőbe Casemirót a középpályára, aminek köszönhetően sokkal stabilabb lett a csapat és nem egy átjáróház, mint előtte.

Valamint ő járatta először csúcsra a rotálást. Vagyis a keretből mindenki kapott bőven játéklehetőséget, sőt még Cristiano Ronaldónál is elérte, nem kell minden mérkőzésen játszania, legyen top formában a csúcsmérkőzésekre. Ronaldo hozta is a Bajnokok Ligáját, élete formájában volt az egyenes kieséses szakaszban az előző idényben. Közben a bajnokság elúszott, mert azért két csapatnyi olyan szintű játékosa nem volt, akik egy Barcelonával fel tudják venni a versenyt.

Már tavaly érezhető volt a probléma

A Real Madrid Cristiano Ronaldóra építette a támadásokat, amivel azt érték el, hogy elmenekült Morata és Mariano. Morata csereként beállva több gólt lőtt, mint Benzema, vagyis óriási veszteség volt a spanyol válogatott csatár távozása 2017-ben. Ráadásul a fiatalabb játékosok között is fontos szerepe volt, hiszen jóban voltak egymással, hangulatért is felelős játékosról volt szó. Aki imádott a Madridban játszani és ugyan csúcs összegért igazolt a Chelseahez, de már visszatért a La Ligába, de nem a Real Madridhoz, hanem az Atletico Madridhoz, ami azért még egy Real Madrid számára is kisebb hiba... De még kevesebb csatárral a keretben is sikerült hozni a Bajnokok Ligája győzelmet. Viszont a nyáron elment Cristiano Ronaldo is, a helyére pedig nem érkezett klasszis. Benzema lett előre tolva, aki élvezi a helyzetet, de körülötte nincs rutinos világsztár a Solari féle taktikában.

Mi jöhet nyáron?

Zidane rövid távon valószínűleg fel tudja rázni a csapatot, bár nem lesz egyszerű dolga, hiszen rengeteg a sérült. Viszont tény, hogy válogatott szünet miatt talán lesz esélye dolgozni azokkal, akik sérülés miatt kihagyják a selejtezőket. A fejekben biztosan rendet fog tudni tenni. Rövid távon fontos lesz a bajnokság, mert azért a második hely is fontos, már csak a presztízs miatt is. Nehogy már az Atletico Madrid megelőzze a Real Madridot. A 12 pont a Barcelonától jelentős, de a Madrid számára csak az lehet a cél, hogy megpróbálja utolérni a katalánokat, hogy versenyben tudják magukat tartani a játékosok.

Zidane a hétfő esti sajtótájékoztatón jelezte, a nyáron változások várhatók, de erről még korai lenne beszélni. Igen, ezt a keretet át kell alakítani, de az is biztos, hogy a bajnokságból hátralévő részben még a kevesebb lehetőséghez jutó sztárok bizonyíthatnak, mennyire akarnak a Madrid játékosai maradni. Persze ez nem egyirányú dolog, nem tudni, hogy Zidane mennyire számít Bale-re, Iscóra, Marcelóra, de Modric, vagy Kroos helyzete sem egyszerű. A legnagyobb meglepetés talán az lenne, ha Bale szárnyakat kapna Zidane érkezésével és a következő idényre is maradna, de a fociban bármi megtörténhet.

A nyáron olyan távozók lehetnek a keretben, akikért komolyabb összeget is kaphat a klub, ebből lehet pénz az erősítésekre is. Továbbra is folyamatosan téma Eden Hazard szerződtetése, csak a Chelsea egyelőre büntetés alatt áll és nem igazolhat játékost, vagyis Hazardot pótolni lehetetlennek tűnik a számukra. Lehetett már hallani Neymar érkezéséről, de Neymar elképesztően sokba kerül. Zidane viszont talán képes lehet meggyőzni Mbappét. A fiatal francia viszont jól érzi magát a PSG-ben.

A nyár egyik legjobban várt eseménye lesz az, hogy a Real Madrid újra a piacra lép. Zidane visszahozása azt is jelentheti, hogy változhat, ha nem is nagyon az átigazolási rend a klubnál. Az utóbbi években nem igazoltak top játékosokat, változtat ezen Perez, mert belátta, hogy a jelenlegi keretbe kell a klasszisok mellé egy extraklasszis is, mert a csúcsfociban csak akkor lehet nyerni, ha van egy olyan játékosod, aki a legnehezebb helyzetből is kihúzza a csapatát. És elképesztően fontos, a bő keret, ami amúgy adott, mert rotálás nélkül ma már nem lehet a csúcsra jutni.

Zidane várhatóan a jelenlegi kerethez önmagában nem adná a nevét, vagyis szinte biztos, hogy jön új játékos. Persze nem csak a kölcsönadott és onnan visszatérő játékosokra lehet számítani, hanem egy-két nagyobb névre is.

A Real Madrid számára viszont fontos a stadionprojekt is, vagyis ésszel kell igazolniuk, mert Perez tulajdonképpen az átalakított stadion miatt sem szórta a sztárokra a pénzt az utóbbi években.

 

A következő idényre kiderül, mennyire jó edző ténylegesen Zidane.

Azt már megmutatta, hogy képes a nagy dolgokra. Először beugróként érkezett és a top kategóriába tornázta fel magát. De most már kapásból magasak az elvárások vele szemben, sokkal nehezebb helyzetből indul, mint amikor kezdte a pályáját vezetőedzőként a Real Madridnál, viszont azért ismerős közegbe tért vissza. Nem véletlenül jelezte, örül, hogy hazatért.

Képes lehet, jelentős változtatásokra úgy, hogy közben megtartja a klub értékeit, mert azért nem annyira rossza a helyzet, mint amennyire látszik. A néhány hónapos szünet neki is jót tehetett, kicsit messzebbre került a kerettől és nagyobb a rálátása, min kell változtatni. Azzal, hogy Perez visszahozta, az elnök is jobban fog hinni az edzőjének, ha meg kell hozni egy komolyabb döntést.

 

ˆhirdetés