A legkisebb, a legnagyobb és a legidősebb: a torna rekorderei

ˆhirdetés

Nagy a szórás a magasságban, korban a világbajnokság játékosai között

 

(MTI/dpa) - Harminchat centiméter különbség van az oroszországi világbajnokság legalacsonyabb és legmagasabb labdarúgója között. Íme a torna rekorderei:

 

A legmagasabb: a 32 válogatott játékosai közül csak egy lépi át a kétméteres határt, a horvát csapat és a belga Gent kapusa, Lovre Kalinic 201 centiméter magas. Mindössze egy centivel alacsonyabb nála Jannik Vestergaard, a dánok hátvédje.

A legalacsonyabb: vélhetően főként lábbal veszélyeztet majd a szaúdi együttesben Jahja al-Sehri, a spanyol élvonalbeli Leganes csatára, ugyanis csak 165 centiméterre nőtt. Ezzel ő a vb legapróbb résztvevője holtversenyben a svájci Xherdan Shaquirivel és a panamai Alberto Quinteiróval.

A legidősebb: az egyiptomi kapus, Esszam el-Hadarj 1973. január 15-én született, így 45 évével ő a torna korelnöke, emellett a vb-k történetének legidősebb pályára lépő játékosa lehet, amennyiben lehetőséget kap Hector Cúper szövetségi kapitánytól. A rekord most még a kolumbiai Faryd Montragóné, ő 2014. június 24-én 43 évesen és 3 naposan játszott a vb-n. El-Hadarj még a szenegáli, a szerb és a belga válogatott szakvezetőjénél is idősebb.

A legfiatalabb: az ausztrál Daniel Arzani mindössze 19 éves, ő a világbajnokság egyetlen futballistája, aki 1999-ben jött világra. Az iráni születésű csatár így is csak harmadik az örökranglistán, a rekordot a nigériai Femi Opabunmi tartja, aki 17 évesen és 2 hónaposan lépett pályára a 2002-es vb-n.

A legnehezebb: a nehézsúlyúak rangsorát a panamai Roman Torres vezeti, aki 99 kilogrammot nyom. A Seattle Sounders hátvédje elvileg egy kilóval könnyebb az angol Harry Kane-nél, ennek azonban - mint arra az angol sajtó felhívta a figyelmet - a szigetországi szövetség hibás adatközlése az oka. A Tottenham Hotspur ásza ugyanis valójában csak 89 kiló.

A legkönnyebb: a mezőnyből csak a japán Inui Takasi nem éri el a 60 kilót, a spanyol Betis szélsője 59 kilogrammos. A második helyen álló angol Jesse Lingard egy kilóval nehezebb nála.

A legidősebb kapitány: a legnagyobb tapasztalattal az uruguayi Oscar Tabarez ül le a kispadra a vb-n, ő 71 éves. Minden idők legöregebb vb-kapitánya a német Otto Rehhagel, aki 71 évesen és 306 naposan vezette a görög csapatot a 2010-es dél-afrikai tornán.

 

ˆhirdetés