Máskor ennyiért már rég edzőt váltottunk

ˆhirdetés

Nehéz a jövőbe látni, kérdés, hogy meddig él a bizalom

 

Régen látott gyenge és esélytelen vb-selejtezős szereplés végéhez közeledik a magyar válogatott. Még nincs vége, hiszen Feröer ellen kell még játszani egy meccset, amin sok múlik. Nem mindegy, hogy a csoport harmadik, vagy a negyedik helyén végeznek a fiúk.

 

Talán nem is az eredmény a lényeg, mivel állítólag már a következő Eb-selejtezőre készül a válogatott, és már a 2016-os Eb előtt beáldoztuk a vb-selejtezőt, mondván csapatot építünk.

Az Európa-bajnokság kiemelkedő eredménye régen felejtve, az esélytelenek nyugalmával lépünk fel a ranglistán előttünk lévő válogatottak ellen. Viszont most már belefér olyan ciki eredmény is, mint az Andorra elleni vereség.

A szövetségi kapitány megúszta kirúgás nélkül.

Azóta legyőztük a letteket, ami elvárható a magyar válogatottól, majd szoros mérkőzésen, de kikaptunk a portugáloktól. Végül megint jött egy arcpirító vereség, egy tényleg esélyesebb csapat ellen, az eddig hibátlan teljesítménnyel a csoportunkat vezető Svájc ellen.

Svájcnak fontos volt a győzelem, hiszen az utolsó fordulóban Portugália ellen játszanak, amin a csoportelsőség a tét.

Svájctól ki lehet kapni. Nem is ezzel van a baj. A fő gond, hogy végig az látszott, az ellenfél sokkal, de sokkal jobb. Persze beszélhetünk arról, hogy a kapusunk miért esik el az ötösön és adja oda így a labdát a svájci játékosnak. Vagy arról, hogy, miért ér bele úgy egy láb a lövésbe, hogy védhetetlen gellert kapjon a labda. Meg arról is, hogy miért csak középre tudunk kifejelni egy labdát, vagy miért esünk el a tizenhatos előtt eladva a labdát, vagy a kapusunk egy gyenge lövést, miért véd be.

A szövetségi kapitányunk szerint ennyi egyéni hibát nem lehet túlélni, főleg egy olyan csapat ellen, mint Svájc. De nem akar olyan csapatot építeni, amely csak védekezik, és előrevágott labdákból kontrázik. Ezt elismerhetjük mi is, a szurkoló sem szeret olyan csapatot nézni, amely végig csak bekkel és kész. Igaz, azért tudtunk rajongani a Dárdai féle válogatottért is, amely nem csinált mást, védekezett, kontrázott, pontrúgásokra várt és kihasználta azt az egy helyzetét, ami adódott és gyűjtötte a pontokat.

Persze, jó volt nézni a válogatottat az Európa-bajnokságon is, amin már úgy játszott a csapat, ahogy Bernd Storck szeretné most is látni a válogatottat játszani.

Azóta viszont alapemberek vonultak vissza a válogatottból, vagy sérültek meg, vagy Svájc ellen eltiltás miatt nem álltak a szövetségi kapitány rendelkezésére.

Persze egy ilyen mérkőzés után nem lehet fejeket követelni, mert olyan egyéni hibákat láthattunk, ami borította rögtön az eltervezett taktikát. Egy olyan csapat ellen, mint Svájc, meg nem lehet fejetlenül kitámadni, mert látjuk mi lesz a vége. De legalább az öt kapott mellett kettőt is sikerült berámolni Svájcnak. Svájc eddig kilenc mérkőzésen öt gólt kapott, ebből négyet tőlünk!

A kérdés ilyenkor az, hogy a realitás mit kíván és kénytelenek leszünk elfogadni azt a rossz tényt, hogy a jelenlegi keret a bunkerfocira képes csak, és abból lehetne szép lassan építkezni, vagy tényleg rándítsunk egyet a vállon, mondván, ebből is tanultunk. Lesz-e ennek eredménye majd az Eb-selejtezőkre, meg a Nemzetek Ligája tornára, vagy mivel mindig lesz sérült, mindig lesz olyan, aki el lesz tiltva, reménytelen itt hosszú távon csapatot építeni. Láthatjuk-e már egyszer, milyen is a magyar válogatott stílusa, ami minden mérkőzésen felismerhető, taktikától függetlenül, vagy egyszerűen csak jön a mindig tanulunk belőle.

A magyar válogatott 1986-ban volt utoljára kint világbajnokságon. 2016-ban Európa-bajnokságon. Jó lenne látni, ha a tavalyi Eb-szereplés nem csak egy kisiklás lett volna. Bár a vb-selejtezők nem sok biztató jelet mutattak fel. A csoportunk 1-2 helyezettje kiemelkedett, mi meg olyan válogatottak ellen veszítettünk pontokat, mint a feröeri, vagy az andorrai. Tavaly magasra tettük a lécet, kellett persze a megemelt létszámú Európa-bajnokság is ehhez, de a lehetőséggel élni kell tudni. Akkor sikerült, most meg egyelőre nem látni, mit akar a válogatott, egy biztos, bunkerfocit nem, mert nem az az igazi játék…

 

ˆhirdetés