A Nemzetek Ligája lebonyolítási rendje

ˆhirdetés

Hivatalossá vált a Nemzetek Ligája lebonyolítási rendje

 

 

Az európai válogatott élet izgalmasabbá válik a Nemzetek Ligája érkezésével, az Uefa hivatalosan is bejelentette, milyen lebonyolítási rendszerben fog indulni a torna. Az első Nemzetek Ligája torna 2018 szeptemberében indul.

 

A csoportok beosztását majd a világbajnoki-selejtezők után fogják eldönteni, az akkor számításban lévő uefa-koefficiensek alapján. A következő tornáknál már nem veszik ezt figyelembe. Fontos megjegyezni, hogy a Nemzetek Ligája nem váltja ki a vb- és eb-selejtezőket. Viszont innen is ki lehet jutni majd a 2020-as Európa-bajnokságra. A következő Eb-selejtező 10 csoportjának 1-2 helyezettje fog kijutni automatikusan az Eb-re és a maradék helyekről majd a Nemzetek Ligája play-off-ja dönt. A Nemzetek Ligája döntőjét 2019. júniusában rendezik, míg az Eb-re való maradék helyekről majd 2020. márciusában döntenek a Nemzetek Ligája play-off keretein belül.

 

A Nemzetek Ligája lebonyolítása

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja vesz részt, négy külön ligába osztva. Az első NL csoportbeosztását a vb-selejtezők után, az Uefa koefficiensek alapján határozzák meg.

A - liga, a legjobb 12 válogatott

B - liga, a következő 12 válogatott (13-24)

C - liga, a következő 15 válogatott (25-39)

D - liga, a maradék 16 válogatott (40-55)

Minden ligát négy csoportra osztanak. Az A és B ligában négy háromcsapatos csoport lesz, a C-ligában egy háromcsapatos és három négycsapatos. A D-ligában meg négy négycsapatos csoport.

A csoportokban mindenki mindenkivel játszik.

Az A-liga négy csoportgyőztese jut tovább a Nemzetek Ligája döntőjébe, ahol rendeznek két elődöntőt, egy bronz és egy döntő mérkőzést.

A további ligák, vagyis a B-C-D jelű ligák csoportgyőztesei feljutnak az A-ligába.

Az A-B-C jelű ligák csoportutolsói kiesnek és átkerülnek az eggyel gyengébb ligákba.

 

ˆhirdetés